Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vansterpartiet-har-en-ekonomisk-fantasi-som-ideologi/

Ledare

Vänsterpartiet har en ekonomisk fantasi som ideologi

I en vänsterstyrd ekonomi måste alla huka under socialismens paroller. Foto: Erich Stering

DN 4/11 2019. Vänsterpartiet vill även i sitt nya programutkast inskränka och avskaffa kapitalismen. Även om förslaget inte längre handlar om någon sovjetisk planekonomi skulle det innebära stora frihetsinskränkningar.

I helgen har Vänsterpartiet försökt samla tankarna om sitt utkast till partiprogram. Skräckhögtiden till trots har man gjort mycket för att tona ner de blodigare delarna. ”Människor har i alla tider samlats tillsammans för att skapa tryggare och friare samhällen. Vänsterpartiet är en sådan gemenskap och har varit det i över hundra år”, heter det exempelvis.

”I det nya programmet ska nya röster sjunga”, skriver Hanna Cederin (Flamman 30/9). Men den som lyssnar hör fortfarande gamla proggdängor om att maskinerna ska dansa efter vänsterns pipa.

Det är en hårt retuscherad historieskrivning med tanke på att partiet under större delen av de hundra åren stött både den kommunistiska tanken om förtryck, diktatur och planerad ekonomi och hur den praktiserades i de socialistiska länderna i Sovjet och Östeuropa.

Ambitionen är numera modifierad. Marxismen, som en gång ansågs vara en vetenskap med alla svar på hur ett samhälle utvecklas och ska styras, är numera en viktig teori bland andra och ”ska användas kritiskt och prövande”.

Vänsterpartiet har också en lovvärd utgångspunkt i att se möjligheter till en ljusare framtid. ”I det nya programmet ska nya röster sjunga”, skriver Hanna Cederin (Flamman 30/9). Men den som lyssnar hör fortfarande gamla proggdängor om att maskinerna ska dansa efter vänsterns pipa. Ambitionen är fortfarande att avskaffa kapitalismen.

Demokratisering av ekonomin låter fint, men innebär att allt ska göras på det sätt som staten slår fast.

Det är förvisso inte planekonomi av sovjetiskt snitt som är tänkt att återuppstå och hemsöka oss. Staten ska inte äga och sköta allt, förklarar programmet: ”Gemensamt ägande kan vara statligt – men också kommunalt, kollektiva fonder eller konsument- och producentkooperativ.” Det låter pluralistiskt och tolerant, men i praktiken innebär det en betydande frihetsinskränkning.

Alla dessa driftsformer förekommer nämligen redan i dag – men människor kan även välja att ta anställning hos eller handla med företag som drivs i vinstsyfte. Många föredrar helt enkelt detta, därför växer Ica medan konsumentkooperativa Coop krisar. Med fri konkurrens kan det vara tvärtom, beslutet är upp till var och en som arbetstagare och konsument.

Detta är en avgörande konflikt som skiljer liberaler från socialister. Liberaler ser värdet också i ekonomisk frihet.

Demokratisering av ekonomin låter fint, men innebär att allt ska göras på det sätt som staten slår fast. De företag och ägandeformer som alls ska få finnas ska styras som vänstern/majoriteten önskar och producera enligt statens målsättningar, inte vad människor själva efterfrågar.

Ytterst handlar en sådan ekonomisk politik om att förbjuda och hindra människor att verka på sätt som Vänsterpartiet inte tycker om.

Talande är formuleringarna om att kapitalet strävar efter att ”expandera produktionen” och att detta måste inskränkas. Vad den tekniska termen expansion innebär är nämligen friheten att ge sig på nya saker och arbeta på nya sätt utan att be någon om tillstånd.

Att inom lagens råmärken vara fri att verka utan att ständigt behöva be myndigheter, majoriteter eller stormöten om lov är grunden för allt kreativt skapande och anledningen till att fria samhällen växer snabbare – och är trevligare att leva i.

Detta är en avgörande konflikt som skiljer liberaler från socialister. Liberaler ser värdet också i ekonomisk frihet. De institutioner som utgör grunden för en dynamisk kapitalism – privat äganderätt, näringsfrihet, frihandel, marknadsekonomi med fri prissättning – är inte bara effektiva för att skapa stigande välstånd, utan också garanten för mycket av mänsklig frihet och självförverkligande.

Vänsterpartiets ambition att inskränka och avskaffa kapitalismen illustrerar så fort den blir mer konkret att det handlar om att inskränka dessa friheter.