Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 20:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/varfor-drojer-regeringen-med-ersattning-till-riskgrupperna/

Svensk politik

Varför dröjer regeringen med ersättning till riskgrupperna?

Går vi verkligen igenom det här tillsammans?
Går vi verkligen igenom det här tillsammans? Foto: Paul Hansen

DN 6/5 2020. Vad gäller om man stannar hemma från jobbet för att undvika smitta? Svaret från Försäkringskassan: Ingen aning, vi väntar på beslut från regeringen.

Att 70-plussare är en av riskgrupperna för coronaviruset kan knappast ha undgått någon. Eftersom de för det mesta har gått i pension drabbas de i regel inte ekonomiskt av att stanna hemma.

Det finns det däremot andra riskgrupper som gör, vilket samtliga riksdagspartier klassar som ett problem. Därför enades de i början av april om att det borde införas en smittskyddspeng, så att människor med ökad risk för att bli svårt sjuka och i värsta fall dö i covid-19 ska kunna isolera sig utan att hamna på bar backe.

Sedan dess har alldeles för lite hänt. Visserligen publicerade Socialstyrelsen, på regeringens uppdrag, den 17 april en rapport där flera riskgrupper identifierades, som som cancerpatienter, multisjuka och de med ett BMI över 40.

Dessutom rekommenderades personer som bor tillsammans med någon i en riskgrupp att i en del fall inte gå till jobbet.

Därefter tar det stopp. Beskedet till den som går in på Försäkringskassans hemsida är att regeringen inte har fattat något beslut om ersättning till riskgrupper och att det heller inte är klart när regeringen kommer att presentera ett förslag. 

Om människor ska leva upp till rekommendationerna och skyddas från smitta, kan de inte förväntas klara sig utan inkomst i flera månader.

Vidare meddelas att det inte finns några beslut om hur en sådan ersättning ska se ut eller vilka som kan komma att omfattas. Därför går det inte för det stora antalet som just nu hör av sig till Försäkringskassan att vare sig söka ersättning eller få några konkreta svar.

Det håller inte. Sverige befinner sig i den mest omfattande viruspandemin på flera decennier, där Folkhälsomyndigheten har dagliga pressträffar och Stefan Löfven (S) använde sitt tal på första maj åt att tala till nationen. Så sent som på måndagen skrev han på Instagram att vi inte får slappna av och att vi kommer att klara det här tillsammans.

För att leva upp till det senare, inte bara medicinskt utan även ekonomiskt, har a-kassan höjts och börjat inkludera fler, medan karensavdraget tyvärr inte har avskaffats, men åtminstone mildrats. Budskapet är att även om det inte går att hindra att coronakrisen slår olika hårt mot olika människor, så ska alla vara med och dela på smällen, till förmån för de värst drabbade.

Men av någon anledning gäller det inte flera av riskgrupperna. Åtminstone inte än, trots att det snart har gått två månader sedan Folkhälsomyndigheten slog fast att det finns en allmän smittspridning, att det därför är viktigt att tänka på de sårbara och att äldre ska isoleras så mycket som möjligt.

Det är också det – att skydda riskgrupperna genom att uppmana dem att inte träffa andra – som är själva utgångspunkten i Sveriges coronastrategi. Det handlar givetvis i första hand om att värna den enskilde, men också om att minska trycket på sjukvården, vilket betyder att det inte räcker med vackra ord. 

Om människor ska leva upp till rekommendationerna och skyddas från smitta, kan de inte förväntas klara sig utan inkomst i flera månader. Som Blenda Wennborg, med läkarintyg på att hon har hög dödsrisk om hon blir smittad, uttryckte saken i DN förra veckan, är det svårt att förstå ”hur det kan ta så lång tid för regering och riksdag att ge besked om hur vi som hamnar i den här situationen ska kunna försörja oss”.

Det är dags för Stefan Löfven att låta henne sluta undra. I alla fall om han håller fast vid att vi ska klara det här tillsammans.