Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/varna-var-liberala-arbetskraftsinvandring-och-hindra-fusket/

SVENSK POLITIK

Ledare: Värna vår liberala arbetskraftsinvandring och hindra fusket

Antalet jobb är inte ett nollsummespel.
Antalet jobb är inte ett nollsummespel. Foto: Anders Wiklund/TT

DN 10/7 2021. Arbetskraftsinvandringen har tjänat Sverige väl. Men det behövs reformer som tar itu med de uppenbara problem som finns med byråkratiska hinder och utnyttjande av arbetskraft.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Stängda gränser och krisande företag. Det är två omvälvande händelser som har präglat den ekonomiska utvecklingen sedan pandemin slog till. Särskilt arbetskraftsinvandringen och de företag som är beroende av den har drabbats hårt. Men i takt med att vi tycks lämna den svåraste perioden bakom oss, blir det ännu viktigare att vi är väl rustade för att ta oss ur den ekonomiska nedgången på bästa möjliga sätt.

Därför kom Europaparlamentets initiativ om en reformerad arbetskraftsinvandring i ett lägligt skede. Tidigare i veckan presenterade Abir Al-Sahlani (C), europaparlamentariker och huvudrapportör, förslagens övergripande innehåll på DN Debatt (7/7).

Det handlar bland annat om att röja i EU:s regeldjungel där onödigt komplicerade lagar skapar en byråkratisk tröskel för både arbetskraftsinvandrare och företag.

Men också om att utöka sanktionsmöjligheterna mot arbetsgivare som utnyttjar utländska arbetstagare. Enligt nuvarande EU-direktiv finns endast möjlighet att utfärda böter till de företag som utnyttjar arbetstagare som saknar arbetstillstånd. I många fall handlar det om uteblivna löner och brutna överenskommelser. Arbetskraftsinvandrare som har följt regelverket och gjort sin plikt – saknar möjligheten att kräva sin rätt.

Utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare måste prioriteras högre. Annars riskerar det att urholka förtroendet för vårt relativt väl fungerande system.

Rapporten innehåller även förslag om en högre grad av förenkling och tydlighet gällande EU-lagstiftning. Målsättningen är att underlätta ansökningsprocessen och att skapa en större förutsägbarhet för arbetstagare. Det skulle vara ett viktigt steg för att välkomna fler att flytta hit och skapa välstånd.

Omfattningen av antalet arbetstillstånd som beviljas i ett land beslutas av respektive EU-land. Det är rimligt eftersom det är ett nationellt kompetensområde. Däremot finns en hel del lagstiftning att förändra i syfte att anpassa medlemsländernas spretiga regler och stärka EU:s attraktivitet hos arbetssökande i tredjeland.

Vi behöver dessutom komma till rätta med fusket och missbruket inom arbetskraftsinvandringen. När Riksrevisionen förra året granskade arbetskraftsexploateringen i Sverige visade det sig att de statliga åtgärderna var allt annat än tillräckliga. Regeringen ansågs inte ha försett myndigheter med vare sig rätt mandat eller tydliga uppdrag för att stävja fusket. Den undermåliga tillsynen är av uppenbara skäl i behov av skärpningar. Både från regeringskansliets och EU-kommissionens sida.

Men trots att fördelarna med Sveriges system för arbetskraftsinvandring är väl kända, framträder titt som tätt en hel del okunskap om hur arbetsmarknaden fungerar. I den senaste partiledardebatten i riksdagen anslöt sig Ebba Busch (KD) till det flertal partier som numera baktalar systemet.

”Det borde finnas en möjlighet att faktiskt se till att fler svenska mammor och pappor som i dag inte har ett jobb att gå till men som borde ta dessa arbeten ges möjlighet till det”, uttryckte sig Busch och skrev under på en statisk syn på arbetsmarknaden som ett givet nollsummespel.

Men så är inte fallet. I en överväldigande majoritet av de vanligaste yrken som det beviljas arbetstillstånd för råder det antingen brist på arbetskraft, eller så resulterar tillstånden i fler arbetstillfällen genom att företagen växer och får förutsättningar att fortsätta anställa.

Reformerna som har lett till arbetskraftsinvandring har tjänat Sverige väl, men de behöver vårdas. Utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare måste prioriteras högre. Annars riskerar det att urholka förtroendet för vårt relativt väl fungerande system.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt