Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vi-bekampar-viruset-med-kreativitet-inte-genom-blind-regellydnad/

Ledare

Vi bekämpar viruset med kreativitet – inte genom blind regellydnad

Skydda dem – de skyddar oss.
Skydda dem – de skyddar oss. Foto: Adam Ihse/TT

DN 27/3 2020. Ingen ska behöva drabbas ekonomiskt för att de ställer upp och bekämpar corona. Om reglerna förhindrar nödvändiga åtgärder är det reglerna, inte åtgärderna, som vi ska strunta i. 

Sjuksköterskan Jeanette Winberg går en specialistutbildning till barnmorska. Hon jobbar också extra, på Norrtälje sjukhus. ”Det känns bra att ställa upp och hjälpa till när det är så tufft på många håll i vården”, säger hon till Vårdförbundets tidning Vårdfokus.

Problemet är att hon med sitt extrajobb riskerar att komma över fribeloppet för studiemedel. Ju mer hon jobbar, desto mer tjänar hon och desto mer kan hon behöva betala tillbaka.

Liknande dilemman drabbar de arbetande vårdstudenter som nu får beordrad övertid av arbetsgivaren. De kan tryckas över fribeloppet utan att ha någon möjlighet att påverka det.

Resultatet kan bli att studenter väljer att inte arbeta, just när vården går på knäna och de skulle kunna fungera som nödvändig avlastning.

Ett besläktat problem rörde den så kallade Skyddsmask 90, som finns i hundratusental bland annat hos räddningstjänst och ambulanssjukvård. Den hade kunnat användas som smittskydd, men eftersom den saknar CE-märkning, ett EU-godkännande, måste varje ansökan godkännas av Arbetsmiljöverket. Detta avslöjades av SVT.

Någon generell dispens ville verket inte gå med på, trots begäran av MSB. Det krävdes ett nytt beslut av EU-kommissionen för att Arbetsmiljöverket skulle svänga i frågan och låta samhällsviktiga institutioner som räddningstjänst, försvar, polis och inte minst hälso- och sjukvård använda maskerna utan att söka separat dispens varje gång.

Det är vårdpersonalen som står mellan Sverige och katastrofen.

I dessa allvarliga dagar finns en risk att myndigheter inte tittar framåt utan begraver blicken i regelböckerna. Det talas ibland om Sverige som fredsskadat; kanske är detta, den byråkratiska trögrörligheten, ett av de tydligaste exemplen på vad som kan ställa till det för ett samhälle som tidigare inte mött svåra prövningar.

Fenomenet blev tydligt under flyktingkrisen 2015. Medan situationen krävde snabba, provisoriska lösningar som modulbostäder lyftes formalia som byggnormer fram som ett hinder.

Det finns tecken på att Sverige lärt sig att agera snabbare, med kortare startsträcka. Ett exempel på det är onsdagens krispaket med stöd till småföretagen som lades fram av regeringen och samarbetspartierna. Såväl regering som opposition har tagit ansvar och deklarerat att de tillsammans ska göra vad som krävs. Det är bra – men det måste gå fort. 

Sverige och världen står nu inför ett akutläge. Den insikten måste sjunka in på alla nivåer av samhället. Finns det hinder som blockerar nödvändiga insatser ska de lyftas bort. Kloka åtgärder måste snabbt kunna träda i kraft, utan byråkratiska bromsklossar. Den som gör rätt ska inte straffas för att hen inte följde varenda paragraf i det senaste direktivet, skrivet i lä och solsken långt före orkanen.

Det innebär inte att säkerheten är oviktig. Framför allt vårdpersonalens personliga skydd måste värnas. Det är de som står mellan Sverige och katastrofen. Jeanette Winberg och andra hjältar behöver höra att de kommer att gå ekonomiskt skadeslösa ur detta. CSN kommer inte att kräva att de betalar tillbaka pengar för att de valt att bekämpa en epidemi. Även om regelverket i dag inte är på plats måste de få garantier att nödvändiga beslut i den riktningen kommer att tas så snart som möjligt.

För nu är ovädret över oss. Antalet smittade ökar kraftigt, kurvan som alla fruktat stiger snabbt i stora delar av landet. 

Vi kommer att klara det, men det kräver kreativa lösningar. Reglerna är till för människorna, inte människorna för reglerna.