Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vi-far-aldrig-glomma-varfor-eu-finns/

LEDARE

Ledare: Vi får aldrig glömma varför EU finns

DN 18/1 2023. Statsminister Ulf Kristersson är en uppriktig EU-vän. Frågan är om Sveriges ordförandeskap lyckas hålla stånd mot samarbetspartnern SD:s populistiska krypskytte mot ”Bryssel”.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Ett grönare, säkrare och friare Europa. Det lovade statsminister Ulf Kristersson i det tal på tisdagen som presenterade Sveriges prioriteringar under ordförandeskapet i EU. Inför Europaparlamentet i Strasbourg gjorde statsministern flera goda retoriska poänger. Det blir svårare att omsätta dem i praktiken.

Givetvis kommer kriget i Ukraina att kasta långa skuggor över EU och Sveriges ordförandeskap. Kristersson nämnde först i talet EU:s nio sanktionspaket mot Ryssland och de 18 miljarder euro som EU nyligen tillförde sitt stöd till Ukraina. På kort sikt måste det akuta stödet vara uthålligt, på medellång måste Ukraina byggas upp igen – och i framtiden ska Ukraina vara medlem i ett EU som blivit mindre beroende av amerikansk trupp och betydligt bättre på att försvara sig självt.

När Kristersson talade om vikten av att undanröja skatter, byråkrati och andra handelshinder, och om vikten av starka företag i hälsosam konkurrens, var det en påminnelse om en annan del av unionens själva själ: insikten att nedrivna gränshinder och frihandel är det bästa sättet att skapa välstånd.

Kristersson lyfte också fram klimatpolitiken och hur företag i Sverige som Northvolt och Volvo ”vill dra nytta av den gröna omställningens stora möjligheter och ber oss i politiken om ramverk för detta”. Kloka ord som tyvärr inte alls bär samma trovärdighet efter att regeringen monterat ner stora delar av klimatpolitiken i Tidöavtalet.

När statsministern i sitt tal poängterade rättsstaten som en av EU:s absoluta grundprinciper, och unionen som ”en klubb av demokratier”, var det lätt att tolkas som en välkommen markering mot framför allt Ungern. Regimen Viktor Orbán har länge ägnat sig åt en tragisk balansakt där man å ena sidan anklagat ”Bryssel” för allsköns djävulskap, å andra sidan gärna rakat åt sig så mycket EU-stöd som tänkas kan.

Och detta med den svenska regeringens samarbetspartis goda minne. Så sent som i november röstade SD som enda svenskt parti emot såväl ett EU-uttalande om Ungerns bristande demokrati som förslaget att hålla inne EU-pengar tills Orbán accepterat demokratiska reformer.

Det är ingen slump att SD:s slogan inför EU-valet var ”Mindre Bryssel, mer Sverige”.

En av frågorna inför Sveriges ordförandeskap har varit hur mycket regeringen kommer att låta Sverigedemokraterna prägla EU-politiken. Jimmie Åkessons parti har visserligen – i ord – övergivit sitt mest kategoriska EU-motstånd, men det präglas fortfarande av ett nationalistiskt och populistiskt ryggmärgsmotstånd mot internationellt samarbete och öppna gränser.

Det finns goda skäl att vara vaksam för hur mycket SD:s reflexmässiga Brysselgnäll tillåts påverka det svenska ordförandeskapet. EU driver en offensiv klimatpolitik, tror på samarbete i form av överstatliga lösningar, bygger på öppenhet, tar auktoritära populister i örat och försvarar rättsstatens principer – allt sådant som SD inte sällan avskyr och motarbetar.

Det är ingen slump att SD:s slogan inför EU-valet 2019 var ”Mindre Bryssel, mer Sverige”.

I en enkät på Europaportalen har svenska EU-parlamentariker angett sina viktigaste prioriteringar inför året. Bland de borgerliga parlamentarikerna finns en ”tydlig övervikt” för frågor som företagens konkurrenskraft och handel. De rödgröna partierna lyfter fram rättvisefrågor och klimatet.

Tack och lov måste vi inte välja. Genom att ta ledningen i kampen för klimatet kan europeiska företag stärka sin konkurrenskraft. Samtliga frågor är viktiga, och samtliga berör EU:s själ. Unionen är inte perfekt och Sverige har som ordförandeland viktiga frågor att arbeta med. Men skälet till att EU över huvud taget existerar är två ord: fred och frihet.