Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 08:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vi-ska-valkomna-den-som-kan-forsorja-sig-i-sverige/

Ledare

Vi ska välkomna den som kan försörja sig i Sverige

Förra året kom 4 882 personer till Sverige för att plocka bär och plantera växter. Foto: Robert Henriksson

Rör inte arbetskraftsinvandringen till Sverige. Vi behöver fler som bidrar till landets utveckling. 

Förra året kom 20 800 personer från länder utanför EU till Sverige för att arbeta. De flesta av dem var it-specialister från Indien och bärplockare från Thailand och Ukraina. De hade sökt och beviljats tillstånd att ta jobb som arbetsgivarna inte ansåg sig hitta personal till i Europa. 

Arbetskraftsinvandrarna fick en inkomst på en välorganiserad arbetsmarknad, uppdragsgivarna hittade rätt kompetens, det offentliga fick ökade skatteintäkter och kontakter knöts mellan människor från olika delar av världen. Idel vinnare, synes det. 

Enligt Stockholms handelskammare uppgår produktionsvärdet av den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen till nära 17 miljarder kronor. Dessutom skriker arbetsgivare i de tre storstadsregionerna efter fler välutbildade personer inom it- och finansbranscherna. Potential för ökad tillväxt finns således.

OECD har också tidigare dragit slutsatsen att systemet för arbetskraftsinvandring till Sverige i stort sett fungerar bra. Arbetskraftsinvandring borde alltså vara en tämligen okontroversiell fråga. Men så är det inte.

LO har länge varit angeläget om att göra det svårare för den som vill arbeta i Sverige. Och liberala Expressens politiska redaktör, Anna Dahlberg, uppmanar nu den politiska högern att ”identifiera sin blinda fläck” i migrationspolitiken (29/8). Med det menar hon att Moderaterna och Kristdemokraterna måste ompröva alliansreformen som liberaliserade arbetskraftsinvandringen från 2008. 

Dahlberg skriver att ”en del asylsökande är i själva verket ekonomiska migranter och en del arbetskraftsinvandring är i själva verket förtäckt asylinvandring”. 

Verkligen? Förra året fick 670 personer från Irak, 373 från Iran, 154 från Afghanistan, 138 från Syrien och 0 från Somalia arbetstillstånd i Sverige. Det är alltså inga jättevolymer från de länder som människor flyr ifrån.

Förra året fick 670 personer från Irak, 373 från Iran, 154 från Afghanistan, 138 från Syrien och 0 från Somalia arbetstillstånd i Sverige. Det är alltså inga jättevolymer från de länder som människor flyr ifrån.

Och även om läget varit annorlunda – om det funnits en stor grupp som kom som asylsökande och senare fick arbete och kunde stanna tack vare det – vad vore problemet? 

Det är olyckligt om fler anammar tankefiguren och också ger sig på arbetskraftsinvandringen. Asylrätten är som bekant redan ifrågasatt. Moderaterna deklarerade på torsdagen att de vill få ner asylansökningarna till en lika låg nivå som antalet kvotflyktingar ligger på i dag, mellan 5 000 och 8 000 om året. 

Det man måste bestämma sig för är om man tycker att invandring ska begränsas för att det är invandring, eller för att kostnaden blir för stor om människor inte får jobb. För den som tilltalas av det senare svaret borde arbetskraftsinvandring vara en självklarhet.

Att kunna rekrytera kompetenta personer från hela världen är en viktig pusselbit för många företag i Sverige. Dessutom är det ett rimligt besked till människor som vill etablera sig i Sverige: Du är välkommen om du kan försörja dig.

Det vore ogynnsamt om den infekterade migrations- och integrationsdebatten slog undan benen för arbetskraftsinvandringen.

Det vore ogynnsamt om den infekterade migrations- och integrationsdebatten slog undan benen för arbetskraftsinvandringen. Vi borde tvärtom välkomna fler att komma hit och bidra till landets utveckling.