Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vi står på tröskeln till desinformationssamhället

Digital krigföring.
Digital krigföring. Illustration: Magnus Bard

DN 3/9 2018. För att vara Sverigevänner gör SD påfallande ofta gemensam sak med Ryssland. 

Sverigedemokraterna får enorm medial exponering just nu. Det finns många som anser att man inte ska ge dem den. Men det skulle i så fall ske på bekostnad av granskningen av deras metoder. Som Dagens Nyheters reportage i helgen kunde avslöja drivs en rad stora Facebooksidor synkroniserat med Sverigedemokraternas officiella. Ämnesvalen, formuleringarna och publiceringstiderna är ofta rent identiska. 

Enligt källor ska det vara Sverigedemokraternas kampanjarbetare som står bakom en av de största och grövsta sidorna. När DN konfronterar SD:s kommunikationschef, Joakim Wallerstein säger han: ”Du ser väl själv med egna ögon att det är olika teckensnitt och olika allting.” Se där ett faktum som ser ut som en medveten tanke, och inte motbevisar något.

Inga kommentarer, hälsar talespersonen till DN, likt en kändis som frågas ut om en hemlig romans.

Bortåt hälften av alla svenskar över tolv år använder Facebook varje dag, och en femtedel ser detta medium som en viktig eller mycket viktig informationskälla. Inför förra valet dominerade feministiska och antirasistiska sidor sociala medier. Men inte längre. Som DN noterar delades inläggen på den största invandrarfientliga svenska sajten 102 000 gånger bara under augusti – vilket är att jämföra med att Sveriges största tidning, Aftonbladet, under samma period hade knappt 64 000 delningar.

Dessa invandrarfientliga sidor hånar idén om godhet, men resonerar själva uppenbart i dessa termer: de andra är inte meningsmotståndare, de är förrädare. Fortsättningen är allt som oftast outtalad. Att låta tomrummet tala är också den strategi som Sverigedemokraterna använder sig av inför valet. SD2018, står det bara på deras valaffischer. Mottagaren fyller själv i budskapet. En liknande  kampanj drev Dansk Folkeparti inför förra folketingsvalet. Så sneglar ju också SD ofta söderut för inspiration – och ibland även åt öster. 

Ty för att vara Sverigevänner gör partiet påfallande ofta gemensam sak med Ryssland. Inte för att den ryska regimen är sverigedemokratiskt sinnad, utan för att den försöker skapa oro och splittring varhelst den kan. Detta eftersom en förvirrad och svag granne alltid är mer bekväm än en stark och enad sådan. Åtminstone om man vill utöka sitt eget inflytande. 

Således har Ryssland konstaterats försöka störa valen bland annat i USA, Frankrike och Tyskland. Och så Sverige. Den främsta arenan är just Facebook. Självbilden på detta sociala medium, där de anställda åtminstone tidigare sett sig som cyberpionjärer och poppiga världsförbättrare, torde vid det här laget ha fått sig en ordentlig törn. Men inte har det gjort företaget mer transparent. 

Inga kommentarer, hälsar talespersonen till DN, likt en kändis som frågas ut om en hemlig romans. I den mån folket bakom Facebook över huvud taget lärt sig något om den demokratiska förödelse de spritt så har det inte lett till förändring. Med ena handen rensar de lite bland falska konton, även om de falska kontona naturligtvis är allt för många för att rå på. Med den andra skruvar de om algoritmerna så att material med många reaktioner får ännu mer spridning. Vilket alltså gynnar de ryska trollkontona.

Detta är bara början. Inom en snar framtid kommer det att vara fullt möjligt att fejka inte bara konton utan också fylla dem med kött och blod: fejkade röstklipp och videor blir omöjliga att skilja från äkta vara. Att på tröskeln till denna ny era – desinformationssamhället – inte ge ett parti som Sverigedemokraterna utrymme, avstå från att granska och diskutera SD, det är en lyx vi inte har råd att unna oss.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.