Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/viktigare-att-reformen-av-arbetsformedlingen-blir-ratt-an-att-det-gar-snabbt/

Ledare

Viktigare att reformen av Arbetsförmedlingen blir rätt än att det går snabbt

Lite på sned, och snedare kan det bli. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är rätt att göra om Arbetsförmedlingen. Men reformen kräver tid och att de ideologiska skygglapparna plockas bort.

Rätta artikel

Man ska inte underskatta möjligheten att det faktiskt kan bli sämre. Det konstaterade Oskar Nordström Skans, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, på SNS:s seminarium om Arbetsförmedlingens framtid i veckan. Den varningen är väl värd att ta med sig, efter att regeringen i torsdags meddelade att den tillsammans med samarbetspartierna nu går vidare med sin reform av myndigheten.

Det är lätt att argumentera för varför förändringen behövs. Sverige utmärker sig för sin aktiva arbetsmarknadspolitik. Bland OECD-länderna är det endast Danmark som spenderar mer. Samtidigt får Arbetsförmedlingen ofta och frän kritik, från bland annat Riksrevisionen. Hos allmänheten och bland arbetsgivare är förtroendet bottenlågt. 

Självklart ska vi kunna förvänta oss bättre avkastning på våra pengar. Centerpartiet förtjänar alltså beröm för att man såg till att en ordentlig reform av myndigheten fanns med i regeringsuppgörelsen. Vad man däremot kan ha synpunkter på är dess innehåll och tidsplan.

Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden, står det i januariavtalet. Att det betydde att stora delar av verksamheten ska privatiseras var klart från början. Det bekräftades när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lade fast regeringens riktlinjer: Arbetsförmedlingen ska rikta in sig på kontroll, upphandling och utvärdering. Själva förmedlandet av arbete och utbildningsinsatser ska skötas av privata aktörer.

I princip är det bra: det skapar konkurrens och mångfald som kan öka effektivitet och kvalitet. I praktiken fungerar det tyvärr ofta sämre. En översikt av erfarenheter från andra OECD-länder, framtagen av den liberala tankesmedjan Fores, visar att privata förmedlare inte gör ett bättre jobb än offentliga. Våra egna ”jobbcoacher” och ”etableringslotsar” rosade heller inte marknaden.  

För att en privatisering ska fungera bra krävs att incitamenten för marknadens aktörer är rätt. Det ställer höga krav på utformning av betalsystemet (får förmedlarna, till exempel, betalt när de satt en person i arbete, eller först när de haft jobbet en viss tid?) och Arbetsförmedlingens kontrollförmåga. 

Reformen ska dessutom sjösättas redan 2021. Det är snart. På SNS-seminariet noterade Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att det betyder att nya arbetslag måste finnas på plats nästa år, och att pengar för dem måste med i den budget som ska slås fast den här hösten. Då har reformprocessen alltså knappt kommit i gång.

Även för de privata aktörer som ska skala upp sin verksamhet är tiden knapp.

Så hur ska regeringen och samarbetspartierna bära sig åt för att reformen ska göra att det blir bättre, och inte sämre? Professor Oskar Nordström Skans levererade ett utmärkt råd: genomför det hela stegvis, testa bitar i pilotprogram. 

Med andra ord: se till att förändringarna går att utvärdera, och att det finns möjlighet att omvärdera och rätta till. 2021 är en bättre deadline för att sjösätta de första delarna av reformen än de sista.

Till det kan läggas ytterligare en uppmaning: lägg undan de ideologiska skygglapparna. Är det för svårt att få till incitamenten för privata aktörer för vissa delar av verksamheten är det kanske bättre att just de fortsätter att vara statliga.  

Den aktiva arbetsmarknadspolitiken är både för viktig och för dyr för att vi ska vara nöjda med någonting som bara fungerar halvbra. Det betyder också att den är för viktig för att sjabblas bort i en framhastad reform.