Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vladimir-putin-bereder-vagen-for-diktatur-i-ryssland/

Ledare

Vladimir Putin bereder vägen för diktatur i Ryssland

Illustration: Magnus Bard

DN 27/6 2020. Den ryska grundlagen förändras nu så att presidenten ska kunna sitta vid makten till 2036. Vladimir Putin kan då förbli potentat livet ut. 

Ryssland går ytterligare ett steg i auktoritär riktning. Den 67-årige Vladimir Putin vill behålla presidentmakten på livstid och för att kratta manegen för detta har det ryska parlamentet beslutat att ändra i grundlagen. Den det berör – Putin själv – har skrivit under förändringarna, som innebär att hans mandattid nollas och att han kan väljas om för två perioder till. 

Vladimir Putin lånar fräckt demokratins namn för att vinna oberättigad legitimitet för stegen mot fullfjädrad diktatur. Just nu pågår en digital folkomröstning. Staten har kampanjat rejält för att få människor att rösta och på onsdag i nästa vecka är det sista chansen att lägga en valsedel i fysiska urnor. Rapporter om valfusk har redan kommit. 

Vladimir Putin lånar fräckt demokratins namn för att vinna oberättigad legitimitet för stegen mot fullfjädrad diktatur.

I folkomröstningen förväntas ryssarna ge sitt godkännande till ett omfångsrikt konstitutionellt reformpaket, som kan komma att ändra 14 artiklar i grundlagen. Förutom nya regler för presidentmakten innehåller paketet lagförslag om att endast vigslar mellan man och kvinna ska erkännas, även om de har skett utomlands. Samkönade äktenskap är sedan tidigare inte tillåtna att ingå i Ryssland.

Finns det då ingen opposition? Den profilerade regimkritikern Aleksej Navalnyj manar till bojkott av folkomröstningen. Andra menar att det är bättre att rösta nej. Men i praktiken styr härskaren i Kreml Ryssland utan särskilt stora begränsningar av folkvalda församlingar och rättsväsendet. 

Presidenten utser premiärministern och tillsammans utser de alla andra statsråd. Vladimir Putin tillsätter även de högsta domarna, riksåklagaren, riksbankschefen och är överbefälhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre säkerhet. Putins parti Enade Ryssland har också en betryggande majoritet i duman sedan 2007.

Även de fria medierna är kringskurna. Inte minst etermedierna är statsstyrda och levererar mycket ”pravda” (sanning) till folket. Civilsamhället och föreningar utsätts för hårda påtryckningar från myndigheterna.

Den politiska utvecklingen i Ryssland är inte en inrikespolitisk fråga som enbart berör den ryska befolkningen. En av Försvarsberedningens huvudslutsatser är att det säkerhetspolitiska läget i Europa har försämrats över tid till följd av Rysslands agerande. Annekteringen av Krim och kriget i Ukraina är ett öppet sår i dagens Europa.

Ockupationen av Krim och kriget i Ukraina är ett öppet sår i dagens Europa.

Ryssland har lagt mycket pengar på militären under det senaste decenniet, mellan 3 och 4 procent av landets bnp. Det ska jämföras med försvarsalliansen Natos målsättning om 2 procent, vilket få medlemsländer lever upp till. 

Totalförsvarets forskningsinstitut bedömer att ”betydande framsteg har gjorts för att förvandla Rysslands väpnade styrkor till en effektiv krigsmakt” och att Rysslands huvudsakliga målsättning är att bli ”erkänd som en stormakt och att etablera en intressesfär i sitt närområde”. 

Sverige behöver se hotet från grannen i öster och rusta upp totalförsvaret. Därför var det angeläget att få till stånd en försvarsuppgörelse med ökade ekonomiska anslag inför den proposition som regeringen ska lägga på riksdagens bord i höst.

Europa får inte låta Vladimir Putin söndra och härska hur som helst.

Att ha förmåga att även hantera det pågående informationskriget är prioriterat. Ryssland har under flera år försökt att destabilisera såväl institutioner som EU och Nato som enskilda europeiska länder. Nättroll, trakasserier mot västerländska journalister, historieförfalskning och spioneri är några av ingredienserna. 

Europa får inte låta Vladimir Putin söndra och härska hur som helst. 

Ämnen i artikeln

Ryssland
Demokrati
Bard
Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt