Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/vm-i-qatar-ar-destillerad-cynism-i-skenhelig-forpackning/

LEDARE

Ledare: VM i Qatar är destillerad cynism i skenhelig förpackning

En jobbare i Doha.
Foto: Kin Cheung/AP

DN 20/11. Vi har sett det förut. Men denna gång sammanfaller det jobbiga vi helst velat tänka bort på ett sätt som gör det omöjligt att ignorera.

Detta är en huvudledare skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.

Det finns gott om skäl till slutsatsen att Qatar inte borde ha fått fotbolls-VM 2022 och att mästerskapen är ett hån mot fotbollen och alla demokratiska ideal.

De vämjeliga rapporterna om döda gästarbetare från Nepal hade varit tillräckliga för att diskvalificera emiratet. Lägg till det faktum att Qatar skrapar ihop 25 poäng av 100 möjliga i Freedom Houses globala rättighetsindex och landar på plats 114 i Economists ranking över demokrati.

Att gulfstaten tillskansade sig turneringen genom att muta ett gäng höjdare i det globala fotbollsförbundet Fifa – det vidhåller i alla fall det amerikanska justitiedepartementet – hjälper förstås inte.

Oavsett de exakta orsakskombinationerna borde det vara omöjligt att känna entusiasm inför fotbolls-VM som sparkar igång i Doha på söndagen – det som åtminstone på papperet är världens största idrottsfest, kanske den största globala tilldragelsen över huvud taget.

Herrarnas VM sänds i mer än 180 länder, i praktiken alla som har råd att betala för de eftertraktade tv-rättigheterna. Närmare en miljard människor följer de största matcherna. Bara cykelsportens Tour de France och sommar-OS invigningsceremoni kommer i närheten.

Det hela är i grunden mycket vackert, borde i varje fall vara, brukade åtminstone vara. Innan pengarna började rulla in på allvar under andra halvan av 1990-talet (Fifa tjänar tiotals miljarder på tv-rättigheterna), korruptionen slog rot och turneringarna blev ett sätt för ljusskygga regimer att marknadsföra sig på den globala scenen – så kallad ”sportwashing”.

Visst kan man relativisera och säga att andra skurkregimer varit värdar för stora mästerskap. Går man igenom listan över stora och små vidrigheter som ligger bakom antipatierna mot VM i Qatar, hittar man ju egentligen inte så mycket nytt?

Hur många reflekterade för övrigt över att Sveriges underbara resa mot kvartsfinal i VM 2018 ägde rum i ett Ryssland som redan annekterat en stor del av Ukraina?

Ja, emiratet mutade av allt att döma till sig mästerskapet. Men det gjorde av allt att döma Sydafrika också – för nästan två decennier sedan. (Amerikanerna har utrett det med.)

Faktum är att Fifa har varit korrupt i årtionden, mest för att organisationen saknar mekanismer för ansvarsutkrävande. Inga aktieägare finns som kan rösta med fötterna eller frånta styrelsen ansvarsfrihet; Fifa består kort och gott av nationella fotbollsförbund som i praktiken lever av tv-intäkterna som sipprar ner från toppen. Det är klassisk klientelism.

Ja, Qatar är en diktatur som använder fotbollen för att tvätta rent sitt rykte, men inte heller det är nytt. VM i Argentina 1978 var en massiv pr-triumf för den grymma militärjuntan. Den torterade politiska fångar en halvkilometer från stadion där finalen spelades (Argentina vann).

Hur många reflekterade för övrigt över att Sveriges underbara resa mot kvartsfinal i VM 2018 ägde rum i ett Ryssland som redan annekterat en stor del av Ukraina?

Ja, Qatar har på ett skrupelfritt sätt utnyttjat arbetskraft från fattiga länder för att bygga arenor där Ronaldo, Messi och Mbappé ska göra målen. Men papperslösa migrantarbetare bygger arenor under usla villkor i USA, där VM spelas om fyra år, också – något som Aftonbladets Simon Bank påminde om i en intressant artikel i veckan. Det är tyvärr inte unikt.

Men denna gång sammanfaller det jobbiga vi helst velat tänka bort på ett sätt som borde göra det omöjligt att ignorera. Det blir ett slags koncentrat av cynism i så uppenbart skenhelig förpackning att det helt enkelt inte längre går att fördra.

Ämnen i artikeln

Qatar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt