Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Agneta Ståhle 65 år: Taxar är hennes livsstil

”Barnen bör vara 8–10 år innan de får en hund. Det handlar om att förstå ett djur och behandla det väl”, säger Agneta Ståhle, ordförande i Svenska taxklubben, här uppvaktad av Våfflan.
”Barnen bör vara 8–10 år innan de får en hund. Det handlar om att förstå ett djur och behandla det väl”, säger Agneta Ståhle, ordförande i Svenska taxklubben, här uppvaktad av Våfflan. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Många hundägare nöjer sig inte med en hund. De har flera. Agneta Ståhle tillhör den kategorin. Hon har tre taxar, men så är hon också ordförande i Svenska taxklubben.

Att Agneta Ståhle är en riktig djurvän går inte att ta miste på. Förutom de tre normalstora långhåriga taxflickorna Våfflan, Vanten och Fia finns i huset 27-årige sköldpaddan Ove, 15-åriga vattensköldpaddan Paddlan, de fem namnlösa afrikanska finkarna och en ensam fisk i akvariet, som är maken Anders avdelning.

Och som om inte det skulle räcka har Agneta och Anders just nu dottern Ulrikas båda undulater inhysta.

– Jag har alltid haft djur och ett tag funderade jag på att utbilda mig till veterinär, säger Agneta när hon slagit sig ned i soffan och hundarna har hälsat färdigt. Det tar sin lilla tid innan det har skällts och nosats ordentligt, men nu är det lugnt och de tre taxdamerna har begett sig in i tv-rummet, som är deras domän.

Agneta berättar om alla sina taxar. De första tre var strävhåriga. Trixi, som hon skaffade som 18-åring och Dixi som hon fick i 50-årspresent och däremellan Cissi, som blev drygt 15 år.

Agneta var taxlös under tio år i vuxen ålder. Det kändes konstigt, säger hon, men det hade sin förklaring: familjen bodde utomlands, men det var inte hela sanningen:

– När barnen var riktigt små hade vi ingen hund och det var ett riktigt beslut att avstå, säger Agneta.

Hon berättar att sonen Niklas, som i dag är 36, tjatade från det att han var fyra år om en hund. Inför varenda jul och födelsedag.

Det blev en strävhårig tax så småningom och Niklas var nöjd, men det var ingenting emot vad Agneta blev.

– Då kände jag hur mycket jag hade saknat en hund, säger hon och klappar kärleksfullt Våfflan, som hoppat upp i Agnetas knä.

Våfflan, som egentligen heter Klockarbols Clarion, är en mycket speciell hund. Första gången Våfflan hoppade upp i Agnetas knä var hon bara elva veckor gammal. Agneta skulle trimma sin strävhåriga tik Dixi hos en hunduppfödare, som hade två ”vansinnigt söta” valpar.

Den ena hoppade direkt upp till Agneta. Agneta klappade valpen innan hon släppte ned den på golvet, men valpen ville upp igen och när Agneta för en stund lämnade stolen hon suttit på hoppade valpen upp på nytt.

– Det var en påsk och uppfödaren sa att jag kunde låna hem henne över helgen, säger Agneta och ler åt minnet.

Agneta tog med sig valpen, men när hon kört 500 meter började hon fundera över vad hon hade gjort. Men hon fortsatte hem, fast besluten att lämna tillbaka valpen efter helgen. Det var i alla fall vad hon intalade sig.

– Min familj sa ”tjoho”. Det var ingen som trodde att jag skulle lämna tillbaka henne. När annandagen kom såg jag hur fint hon hade funnit sin plats i flocken med de båda strävhåriga taxarna Cissi och Dixi.

Det här var 13 år sedan och Våfflan har fått två egna kullar. Agneta har behållit en tik ur varje kull, men ingen av dem är som Våfflan – än.

– Det här är den roligaste hund jag har haft.

Tillsammans har de tävlat i djurspårning och ekipaget har en sjätteplats i SM i viltspår som främsta merit. På en av väggarna i villans övervåning sitter prisrosetterna i en enda lång rad och många är Våfflans.

Om ordförande Agneta Ståhle i Svenska taxklubben skulle rekommendera en lämplig hund är svaret enkelt; tax – förstås, men nu är Agneta Ståhle även en av medlemmarna i Svenska kennelklubbens styrelse (ordförande i uppfödar- och kennelkonsulentkommittén). Hur svarar hon då? I den egenskapen svarar hon – tax …

Varför?

– Taxen är en förhållandevis frisk ras och man får mycket hund i en liten förpackning. Taxen kan jaga och spåra. Den kan tävla i agility (hinderbana) och lydnad eller ställas ut. Men framför allt är den ett fantastiskt sällskap. Man känner sig alltid välkommen när man kommer hem, säger Agneta som är ute med hundarna fyra gånger per dag. Hon går i storleksordningen 15 000–20 000 steg per dag. För de tre taxfröknarna med sina korta ben blir det betydligt fler steg.

DN gratulerar.Agneta Ståhle

Gratuleras till: Fyller 65 år den 11 december.

Yrke: Professor i sjukgymnastik, verksam vid Karolinska institutet.

Specialuppdrag: Är ordförande i Svenska taxklubben.

Familj: Maken Anders, egen företagare i demoleringsbranschen, barnen Ulrika och Niklas och tre barnbarn.

Bor: Villa i Örby.

Intressen: Hundar och handarbete. Har en fäbless för att sy aftonklänningar. Läser mycket.

På nattygsbordet just nu: ”Barnbruden” av Anna Laestadius Larsson och ”Århundradets kärlekskrig” av Ebba Witt-Brattström.

Äter helst: Fågel och vilt.

Dricker gärna: Vit bourgogne och champagne.

Så firas födelsedagen: Spa-helg med de närmaste.