Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Annie Lööf: Jag är trygg och stark

Hennes första halvår som partiledare har gått. För Annie Lööf präglades 2011 av djup sorg och extrem lycka. 2012 ska bli året då Centerpartiledaren tar sig in i rampljuset.

Just nu genomgår regeringen sin kanske mest turbulenta tid hittills, då det bland annat har avslöjats att Sverige samarbetat med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik i landet. Mycket fokus ligger på regeringens moderata ministrar. I veckan är det precis ett halvår sedan Annie Lööf blev partiledare för centerpartiet. Halvåret har tillhört de mer dramatiska i svensk politik, då bland annat den nye S-ledaren Stefan Löfven bidragit till att göra de politiska blocken jämnstora. För regeringens yngsta medlem, Annie Lööf, kommer resten av året att handla om att försöka synas mer och vända krisen med de fortsatt låga opinionssiffrorna för Centerpartiet.

Annie Lööf har alltid siktat högt. När hon var 14 år och prao på Åklagarkammaren i Jönköping frågade hon inte hur man skulle bära sig åt för att bli åklagare – hon frågade hur man gör för att bli chefsåklagare.

Och visst har hon gjort en kometkarriär. Annie Johansson, som hon hette då, gick med i Centerpartiet 2001, personkryssades in i riksdagen fyra år senare och efter ytterligare sex år blev hon vald till partiledare (då med efternamnet Lööf) och utnämnd till näringsminister, endast 28 år gammal.

Det är lätt att få för sig att hon alltid har varit målmedveten, men som ung klagade hon som många tonåringar gör; över att Värnamo var en håla, och att ingen lyssnade på de unga. Då sade hennes pappa Hans-Göran något som blev en tankeställare för henne: ”Det tjänar inget till att sitta på läktaren och gasta, man måste ner på plan och försöka göra mål.”

Det här är en historia som hon gärna berättar. Om man googlar på ”Annie Lööf” och ”läktaren” får man hur många träffar som helst.

Den ambitiösa Annie gick metodiskt till väga: 18 år gammal skaffade hon hem alla partiers program och läste igenom dem noga. Att hon var borgerlig visste hon redan. Gnosjöandan, som går ut på att man är driftig och skötsam och väl förankrad i den lokala myllan, hade hon fått med modersmjölken. Det blev Centerpartiet som fångade in henne, sällsamt nog genom rubriken på sitt idéprogram: ”Där människor får växa”.

Annie Lööf kommer från Maramö utanför Värnamo. Maramö är en liten by vars namn inte ens Radio Jönköping kan uttala. Men man säger det med tryck på första och sista stavelsen, och låtsas på småländskt vis inte om r-et: MA-a-MÖ.

– Det betyder trakt vid vatten, säger Annie Lööf.

– Hela pappas släkt bor i Maramö. Det är lite som Bullerbyn. Mamma och pappa bor i släktgården, jag och min man har ett eget litet hus på gården och en faster bor tio meter därifrån. Om jag går en runda på 20 minuter kan jag hälsa på allihop. Det är min trygghet.

Annie gick aldrig på dagis eller fritids, hon var hemma på gården hos farmor. I dag är Annies pappa Hans-Göran Johansson kommunstyrelsens ordförande i Värnamo men när hon var liten var han hobbyskogsbrukare och polis.

– Det var roligt när man var liten med en pappa som var polis. Han var närpolis och jag sprang omkring i korridoren på hans jobb. Det var inte lika kul när man var äldre och skulle ut på galej i Värnamo och pappa stod i dörren...

Mamma Rose-Marie var rådgivare på en bank. Annie är äldst av tre systrar: Annie, Caroline och Amanda. Det fanns gott om djur omkring syskonen: familjens tax, får och kalkoner, farmors och farfars mjölkkor och grisar.

Det var en aktiv familj, berättar hon. På somrarna åkte alla fem på husvagnssemester, ”en bra kombination eftersom mamma ville sola och pappa var rastlös”.

Annie Lööf har varit på ”varenda campingplats på Öland och på västkusten”. De satte upp klisterlappar från alla de olika campingplatserna i köket i husvagnen.

I Maramö fanns ingen skola, så Annie fick åka skolbuss till stan. Under skoltiden var hon ”både plugghäst och sportig”. Hon spelade mycket fotboll och var målvakt i IFK Värnamo.

Under sitt första halvår som partiledare har Annie Lööf avverkat 25 så kallade framtidsresor. DN följde med henne på en av dem, till Nyköping. Där träffar hon unga företagare, partivänner och en kvinna som driver ett städbolag, i Centerpartiets besöksprogram kallad lokal ”vardagshjälte” .

Annie Lööf har svept in i Hellmanska gården, lätt försenad, tillsammans med sitt lilla entourage; politiskt sakkunniga Ylva Skoogberg från departementet, pressekreteraren Jonas Pettersson och en tyst man från Säpo.

Det bjuds på kaffe och Annie Lööf frågar om det finns något gott till, vilket gör alla glada. Hon tar en bit morotskaka, ”den matchar håret”.

Eva Fredriksson, ”vardagshjälten”, klagar en stund över fackets makt, som både hon och näringsministern tycker är på tok för stor, och så får hon några ägg som Evas höns har värpt som present.

– Rut-avdraget är det stora lyftet, hävdar Eva. Tack vare Rutavdraget har hon kunnat anställa åtta personer. Annie Lööf nickar gillande.

Men vem är det egentligen som är på framtidsresa, är det näringsministern eller partiledaren Annie Lööf? Av programmet att döma är det Centerledaren, som vill ”inspireras till förändring och bygga nätverk”. Men jobbet på departementet då? Det saknas ju inte arbetsuppgifter – men så mycket som hon reser kan man undra om vi har en näringsminister på halvtid.

Det håller hon förstås inte alls med om. ”Näringsminister är man hela tiden”.

Men det här är väl en typisk partiresa? Du träffar ju nästan bara Centerfolk? Partimedlemmar och unga företagare, men inte en arg klubbordförande eller någon arbetslös så långt ögat kan nå.

– Nej då, jag träffar olika typer av människor, insisterar hon.

År 2011 var ett otroligt händelserikt år för Annie Lööf. Hon gifte sig, tog sin juristexamen, blev partiledare och näringsminister – allt inom loppet av ett halvår. Samtidigt hade hon att hantera sorgen efter två närstående personer, hennes blivande man Carl-Johans föräldrar som båda drabbades av cancer och gick bort med några månaders mellanrum förra våren.

Mamman, svärmodern in spe, dog bara en vecka före bröllopet. Det var en katastrof som krävde betydande tid, säger hon.

– I sådana situationer är man tacksam över att man är trygg i sig själv och rätt stark. Det viktigaste är att inte stressa fram saker. Man får tänka efter: hur håller vi ihop familjen i den här enorma sorgen? Det var mycket praktiskt att tänka på, djur som skulle säljas, och gården också.

Samtidigt upplevde hon en period av extrem lycka, när hon skulle förbereda sig för sitt bröllop.

Varför sköt ni inte upp bröllopet?

– Vi hoppades in i det sista att hans mamma skulle kunna vara med. Och hon ville inte att vi skulle skjuta på det.

Det brukar sägas om politiker att de är bra på att hålla i sär saker och ting. Tänk bara på USA:s förre president Bill Clinton – han hanterade skötseln av landet, tv-förhören om Monica Lewinsky och den rasande hustrun Hillary där hemma i var sin box av känslor, och lät det aldrig pysa ut från någon av boxarna in i någon annan.

– Jag tror man måste göra så, säger Annie Lööf.

Den 31 juli förenades Annie Johansson och Carl-Johan Carlsson i Forsheda kyrka i Småland. Hennes klänning var vit, axelbandslös. Blommor och annan utsmyckning gick i favoritfärgerna grönt, vitt och lila.

Carl-Johan, hennes Calle, har en bakgrund som liknar hennes. Han är från Forsheda, pappan var bonde, mamman jobbade på apotek. De träffades för tre år sedan.

– Jag brukar försöka smyga förbi den där historien om hur vi träffades, det är inte så romantiskt, säger hon med en blick på pressekreteraren, som är med under intervjun.

– Det var på juldagen i Värnamo, i vimlet. Juldagen är hemvändardag i Värnamo, då alla går ut.

Mer än så vill hon inte säga om vad som var så oromantiskt med att träffas på det viset. Vi talar i stället vidare om det omtumlande året 2011. Sorgen, glädjen, kampanjen för att bli partiledare och kort därefter regeringsmedlem.

– Ja, och så blev jag färdig jur kand också, fyller hon på.

Hur klarade hon av allt detta? Genom att tackla varje sak för sig.

– En svår personlig sorg måste man hantera tillsammans med människor som har känt en länge. Det professionella kan man sköta även under pressande omständigheter om man har bra människor omkring sig, säger hon.

Det var viktigt för henne att göra klart sin utbildning till jurist – hon räknar inte med att vara politiker hela livet.

– Jag vill ha en civil identitet. Jag hoppas jobba som jurist någon gång. Att vara politiker är ju ett förtroendeuppdrag. Men i regeringen har jag nytta av min utbildning varje dag.

Hennes uppsats till jur kand-examen reder ut om Sverige bör införa ett kronvittnessystem, alltså ge brottslingar lindrigare straff mot att de vittnar i rättegången mot sina medbrottslingar. Norge och Danmark har det, Sverige och Finland inte. Slutsatsen är nej, hon förordar inget sådant system för Sverige, säger hon.

Annie valde mellan Uppsala och Lund för sin juristutbildning. Det blev Lund, och hon trivdes jättebra där. I två år levde hon korridorliv, och ett år bodde hon med sin dåvarande pojkvän i en lägenhet.

Vad hände med honom?

– Vi var så unga när vi blev ihop och vi växte ifrån varandra. Men vi är kompisar i dag. Han var med på vårt bröllop.

Är din nuvarande man Calle också centerpartist?

– Han är inte alls engagerad i partiet, men jag hoppas förstås han röstar på mig! Han är ett viktigt bollplank. Vi har samma bakgrund, gillar att göra samma saker: vara ute, åka skidor, resa. Men det är väldigt skönt att slippa vara politiker hemma.

– Som personer är vi lika, han är lika driven som jag, tillägger hon.

Carl-Johan Lööf arbetar på inköpsavdelningen på Scania i Södertälje. De vill gärna ha barn, hon beskriver sig som väldigt barnkär.

Den 29 september 2011, sex dagar efter att hon valts till partiledare av en jublande Centerstämma i Åre, kallade statsminister Fredrik Reinfeldt till presskonferens i Rosenbad. Han skulle presentera tre nya C-märkta ministrar, näringsminister Annie Lööf, miljöminister Lena Ek och energiminister Anna-Karin Hatt (som behåller sina tidigare uppdrag som it- och regionminister).

Det var en dag då leendet aldrig vek från Annie Lööfs ansikte. Mekaniskt svarade hon på journalisternas frågor. Alla ville veta varför Maud Olofsson och Andreas Carlgren måste lämna regeringen. ”Det är naturligt att jag som partiledare bygger mitt eget lag”, hördes på mjuk småländska i varenda mikrofon och rafsades ner i varje närvarande block.

Så inövat låter det inte när vi sitter och samtalar om hennes bakgrund. Men hon har fått mycket kritik för sitt floskulösa sätt att uttrycka sig. Ann-Charlotte Martéus på Expressens ledarsida skrev att ”Centerledarens tal dignar av tomma klichéer, dånar av brist på politisk konkretion. Hon förefaller oförmögen att säga någonting genuint om samhället.” Sammanfattningsvis föreslår Martéus ”en utsläppsskatt på sådant skitsnack”.

Annie Lööf kallar den kritiken ”en medveten psykning”.

– Det tar på en, men jag har en strategi. Jag är trygg, vet vad jag har satt i gång och vad som pågår. Jag strävar efter ett lyssnande ledarskap och tänker inte stressa. Jag vill säga: Lugn, det kommer konkreta saker också, men just nu är vi i en dammsugande fas. Vi ska forma en sammanhållen berättelse för partiet.

– Journalister är ovana vid politiker som talar om idéer. Det utmanar dem att jag vill vara visionär. De är otåliga. De får vänta, man vänder inte Centerns kräftgång med ett enstaka utspel.

När Annie Lööf gick sista terminen i Finnveden-gymnasiet i Värnamo stod det en dag att det fanns något som hette Dag Hammarskjöldstipendiet på anslagstavlan.

– Många hade nog tänkt: det där får jag aldrig, det är ingen idé att söka. Men jag tänkte, det där måste jag testa.

Hon fick stipendiet, som passade som hand i handske med tanke på hennes internationella inriktning och intresse för mänskliga fri- och rättigheter.

New York var en stor upplevelse. Som att upptäcka världen, direkt efter studentexamen i Värnamo. Det var 2002, Kofi Annan var FN:s generalsekreterare och Pierre Schori var Sveriges FN-ambassadör. De unga stipendiaterna fick kolla på fotbolls-VM på hans kontor.

Annie Lööf, som fyller 29 år i år, är yngst i regeringen. Hon har inte mycket till arbetslivserfarenhet utanför politiken (även om hon brukar nämna att hon har varit barista i London). Hennes ungdom är ett tema i nästan alla intervjuer som hon har gett. Det har hon inget emot.

– Min ålder har hittills varit en tillgång i alla sammanhang. Den skapar intresse och förvåning. Jag har alltid varit yngst och jag är glad om jag kan visa vägen för andra unga kvinnor, säger Annie Lööf.

Hon brukade säga att Margaret Thatcher var hennes förebild, men nu nämner hon hellre sin företrädare Karin Söder, Sveriges första kvinnliga utrikesminister, partiledare och socialminister.

Är du feminist?

– Ja, fast det är bara en etikett. Jag har inga problem med att kalla mig feminist, men det är innehållet som är det viktiga: att man försöker uppnå jämlikhet och lika villkor för män och kvinnor.

Centerpartiet är svårslaget på området tongivande kvinnor: Sveriges första kvinnliga partiledare (Karin Söder), två kvinnliga partiledare efter varandra (Maud Olofsson och Annie Lööf), just nu kvinnliga ledare för partiet (Annie Lööf), kvinnoförbundet (Gunilla Hjelm), ungdomsförbundet (Hanna Wagenius) och studentförbundet (Anna Sandström).

– Utan kvotering, påpekar hon förtjust.

Näringsministerns tjänsterum i den gamla Centralposten på Vasagatan är stort och lite ödsligt. Mappar i olika färger ligger på skrivbordet. Mattan är grön och gjord av gotländsk konstnär. Möblerna är från Småland. På väggarna hänger en målning av Leander Engström och en alldeles ny, ”Ihopknutet landskap” av Enno Hallek.

Både hon och pressekreteraren är nöjda med hur 2012 har börjat: en rivstart med morgonsoffor, debatter och debattartiklar, utnämningen till Årets makthavare i Veckans affärer.

– Jag ska synas 2012! säger Annie Lööf.

Sitt första halvår som partiledare har hon ägnat åt att bygga en grund att stå på. Jobbat med ett idéprogram, skapat en kommunikationsstrategi, öppnat regionkontor – sådant som förhoppningsvis ska bära frukt på sikt. Men Annie-effekten i opinionssiffrorna kom av sig. 5,0 procent av väljarna håller på Centern i senaste mätningen av DN/Ipsos. Det är en liten uppgång från en tidigare mätning men mycket långt från de 20 procent som Annie Lööf har angett som målsättning för 2022.

– Partiledaren ensam kan inte vända opinionen. Vi behöver bli tydligare politiskt, proffsigare i vår kommunikation och få en mer aktiv organisation i hela landet. Alla dessa delar har vi rivstartat med under första halvåret.

– Att bygga ett starkare Centerparti gör man inte över en natt. Det är ett lagarbete där man måste ha en vilja av stål och en långsiktig utgångspunkt.

Annie Lööf och hennes Calle pendlar mellan huset på gården i Maramö och en lägenhet i Liljeholmen i södra Stockholm. I Stockholm läser hon Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Dagens Industri på morgonen, samtidigt som Rapport och Ekot är på. Max 35 minuter får det ta, medan hon äter frukost.

– Mina medarbetare scannar av medierna åt mig också. Men jag läser inte allt som skrivs om mig.

Hon hinner blogga och twittra och Facebooka, och hävdar att det är väl använd tid. Hon har 10 500 som följer henne på Twitter och 4 300 ”vänner” på Facebook.

När S-ledaren Håkan Juholt var illa ute i höstas fick även Annie Lööf en släng av sleven. Aftonbladet skrev att hon hade fifflat med ersättningen för sitt dubbla boende. Det gör henne upprörd, för det var fel. Hon undersökte saken och tog bara ut hälften eftersom hennes man också bor i lägenheten.

– Jag hade gjort allt rätt, säger hon med emfas.

Skandalen tog sig aldrig, men påståendet fortsatte att dyka upp på insändarsidorna, vilket irriterar henne.

Om behandlingen av Håkan Juholt säger hon att ”det är synd för demokratin att det blir så mycket personfokus och mindre på politiskt innehåll”.

– Den nye S-ledaren Stefan Löfven har högt förtroende och ger ett kompetent intryck. Det ska bli spännande att se vilken politik som döljer sig bakom de vackra fraserna.

Hon tycker det är bra att Socialdemokraterna ”rycker upp sig”.

– I Centerpartiet tror vi på konkurrens.

Som riksdagsledamot genomled Annie Lööf en politisk pärs. Det var när FRA-lagen skulle röstas igenom, och flera ledamöter på den borgerliga sidan hade betänkligheter. De befarade att medborgarnas personliga integritet skulle naggas i kanten om signalspaningen fick för fria tyglar. Regeringsförslaget löpte risk att fällas. ”Dissidenterna” sattes under hård press, och för Annie Lööf slutade det med att hon lät beveka sig. Hon sade att hon hade fått de garantier hon behövde för att ändra inställning och byta till jasidan.

Maud Olofsson engagerade sig hårt för att återföra tvivlarna inom Centern till huvudfåran. Hur kommer Annie Lööf själv att hantera eventuella avfällingar nu när hon är partiledare?

– FRA stärkte mig som ledare, jag lärde mig förhandla och bidra konstruktivt. Jag lärde mig också att rakryggat stå upp för mina och partiets idéer. Som partiledare kommer jag verka för att det ska vara högt i tak och uppmuntra en aktiv påverkan från riksdagsgruppen. Nyckeln handlar om att de ska få vara med tidigt i processen. I FRA-processen kom vi in alldeles för sent.

Har du kontakt med Maud Olofsson?

– Väldigt mycket. Jag ställer många frågor till henne, och stämmer av om andras historieskrivning stämmer. Hennes råd är viktiga. Hon har bland annat sagt åt mig att jag ska se till att jag får en privat kväll när jag är på resa. Det är så lätt att man intecknar all tid när man sitter och planerar.

Du har hittills gjort 25 framtidsresor till svenska städer. Borde inte en näringsminister åka till Kina i stället?

– Jo men det ska jag, i maj. Dessförinnan till USA och till Indien i höst.

Tillbaka till Nyköping – kvällen där avslutas med att Annie Lööf deltar i ett centermöte i Kulturum i Nyköping.

Efter ett långt och ganska träigt möte får en man i publiken ställa en fråga. Den handlar om riskkapitalisterna i vården, i efterdyningarna av Carema-skandalen.

– Varför säger inte Centern något om socialt ansvar? Centern ska ju stå på två ben, och stödja sig på både företagande och socialt ansvar. Varför är det då Moderaterna som talar om socialt ansvar? undrar mannen, som kallas ”Fisken”.

Annie Lööf säger att det är lätt att hamna i skuggan av landets finansminister, när han är så pass frispråkig som han var den här gången. Det ska finnas kvalitetskriterier när man upphandlar vårdtjänster, och inte bara handla om priset. Tuff tillsyn, tuff uppföljning, är Annie Lööfs recept.

”Fisken” ser en aning moloken ut.

Annie Lööf

Född: 16 juli 1983 i Maramö utanför Värnamo.

Familj: Maken Carl-Johan, mor, far och systrar.

Bostad: Hus på föräldragården i Maramö och lägenhet i Liljeholmen i Stockholm.

Bakgrund: Samhällsvetenskapliga programmet på Finnvedens gymnasium. Målvakt i IFK Värnamo. Medlem i Centerpartiet 2001. Riksdagsledamot 2006, partiledare och näringsminister 2011.

Mit liv i årtal

1983

Föddes i Maramö.

2001

Blev medlem i Centerpartiet.

2006

Inkryssad i riksdagen.

2011

Partiledare, näringsminister.

Gifte sig med Carl-Johan och bytte namn till Lööf. Avlade juris kandidatexamen.

2012

Utsedd till Årets Värnamobo.

Utsedd till Årets Makthavare (av Veckans Affärer).

Sagt om Annie

”Som syster är hon toppen! Vi har bra kontakt och hörs ofta. Hon finns där och stöttar även om hon har mycket att göra. Båda älskar vi landet och tar gärna en skogspromenad tillsammans. När vi behöver träffas tar vi en systerhelg!”.

Amanda Johansson, lillasyster, bor kvar i Maramö.

”Jag träffade henne när hon var alldeles ny i partiet, och tar åt mig lite av äran över att hon gick med i ungdomsförbundet. Partiledarskapet klarar hon med den äran, hon är otroligt begåvad och lär sig snabbt. Trevlig är hon också, och det är bra eftersom trevligheten är norm i Centerpartiet.”

Fredrick Federley, riksdagsledamot (C).

”Hon var en bra målvakt, som räddade oss många gånger och som också utsågs till turneringens bästa spelare ett år. Eftersom hon är en tävlingsmänniska kunde hon bli sur om hon släppte in för många mål, men jag minns henne som en glad och positiv person och är inte förvånad över hennes framgångar i politiken.”

Linda Rosén, back i IFK Värnamo när Annie Lööf var målvakt. Linda spelar fortfarande fotboll, nu i Hånger.