Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Återvinn dina gamla plagg – byt med en vän

I stället för att köpa nytt, varför inte byta plagg med någon annan? DN Söndag har varit på klädbytarträff, där gamla plagg får en ny chans. På lördag är det nationella klädbytardagen.

– Jag har på mig  något varje dag som jag fått på klädbyten, säger Emi Gunér, klädd i svart klänning (egeninköpt), strumpbyxor och stövlar (båda från klädbyte).

Emi har i tio års tid arrangerat klädbytarträffar med sina vänner.

– Det började egentligen med att jag köpte fel parfym år 2000, ”Gucci Rush”. Den luktade mögel på mig. Då blev jag så sur att jag föreslog för några vänner att vi skulle ha parfymbytarträff, eftersom alla brukar ha felköpta par­fymer hemma.

Det blev en succé. Nästa gång bytte de kläder. Så har det rullat på med flera träffar per år. Att bekantskapskretsen skiftar mellan personer som drar X-small och X-large har aldrig varit ett problem.

– Modet just nu innebär mycket stora, vida kläder och plagg i stretchmaterial där storleken inte är exakt. Sedan tar man ju med sig kläder som inte sitter bra på en själv, då är det alltid en stor chans att de sitter bättre på någon annan, säger hon.

Denna dag har tolv personer samlats hemma hos Emi Gunér på Södermalm i Stockholm. Alla med en eller två kassar med sig. Bytandet går alltid till på samma sätt. Alla sitter i en ring och tar upp ett plagg i taget. .

– Berätta om varför du köpte plagget och vad du tänkte då, uppmanar Emi. Berätta om du har gjort något spännande när du haft det på dig. Det handlar om att ge kläderna en ny chans i ett nytt kärleksfullt hem.

En efter en packar upp sina plagg. Malin Mendel Westberg lägger ut ett rosa sidenset hon fått av en vän i Indien med matchande kuvertväska.

Emma Aspelin travar svarta och mönstrade pennkjolar. En mönstrad klänning från Velour, en blå oanvänd löparjacka från Patagonia, en fyrdelad kritstrecksrandig kostym med turkost foder uppsydd på resa i Vietnam. Många av kläderna har knappt använts, det är felköp kring graviditeter, presenter eller idéer om nya stilar som aldrig blev av.

– Den här klänningen fick jag av min kille, han skulle bli så ledsen om han såg att jag gav bort den nu, säger en av deltagarna. Men den är alldeles för liten!

Sedan får alla prova vad de vill. Det prydliga klädberget blir hela havet stormar när halvt klädda spekulanter snappar åt sig klänningar, linnen och koftor.

Efter en halvtimme samlas allt i en gemensam hög igen och Emi börjar i rask takt gå igenom allt. Regeln är att om en person vill ha plagget så får hon det. Vill flera ha det läggs det i ”heta högen” och får vänta på en andra omgång. Vill ingen ha det så får givaren antingen ta tillbaka plagget eller så läggs det i en insamlingshög till Emmaus. Indiska sidensetet går tillbaka till sin givare, Velourklänningen hamnar i heta högen, Patagoniajackan tar någon hem till sin man.

– Nu är vi nere på heta högen. Alla får säga vad deras förstaval är. Är det bara en person som har något som förstaval får hon det, säger Emi.

Karin Hagman jublar över ett par oanvända beige stövlar med träklack från Hasbeens. Emma Aspelin får ett par svarta vida byxor från Dries van Noten av Cilla Jackert. Cilla själv får den mönstrade klänningen från Velour. Vissa av deltagarna går hem med mer än de kom med, andra med bara några plagg.

– Det löser sig alltid. Nästa gång är det någon annan som får mer, säger Emi, nu klädd i en grå stickad klänning – hennes förstahandsval från dagens byte – och öser ner Emmaushögen i fyra kassar.

Pojkvännens presentklänning var det däremot ingen som kunde ha. Den fick smyga med hem igen.

Fyra frågor till Jessica Andreason. ..

… projekt­ledare för Naturskyddsföreningens årliga klädbytardag.

Ni arrangerar klädbyten på fyrtio platser i Sverige den 9 april. Varför?

– Vi vill visa hur alla kan minska miljöpåverkan på ett enkelt sätt och samtidigt vårstäda garderoben. Att byta kläder är miljö­smart klädkonsumtion. Att producera nya kläder kräver mycket energi, vatten och kemikalier.

Hur går bytet till?

– I vårt upplägg tar alla som vill byta kläder med sig fem plagg och lämnar in till arrangören. Sedan får man fem brickor man kan byta in mot fem nya plagg i lokalen. I Stockholm är det tio plagg.

Vilka kläder byter man lättast?

– Hela, rena fina plagg. Det behöver inte vara märkes­kläder. Skor och accessoarer går också bra.

Har några företag hakat på?

– Jeansmärket Nudie har nappat och kommer ha jeansbyte den 9 april. Man kan lämna in gamla Nudiejeans i deras butiker i Stockholm och Göteborg och få dem lagade och märkta med ”Bra miljöval”. Lämnar man in sina gamla till återanvändning får man rabatt på ett par nya.

Maria Lindholm