Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

P4, motherfuckers, väste jag åt sorkarna

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Augustin Erba fick besök av sork i sommarstugan. Men nu har han hittat en metod som håller dem borta.

Det jobbigaste ögonblicket i mitt liv som sommarstugeägare är när jag öppnar dörren för första gången efter vintern. Först sniffa för att känna om det luktar mögel. Sedan trycka på lampknappen för att se om elen fortfarande fungerar. Det jag är mest rädd för är att inte höra P4. 

Vi har sork i skogen utanför huset och så fort det blir kallt förflyttar sig sorkarna in i vår stuga med samma regelbundenhet som vi svenskar åker till Kanarieöarna. Jag har prövat ett otal sätt att hålla sorken borta: säkert tio modeller av sorkfällor fyllda med frestande ost eller choklad, att spika igen alla möjliga sorkhål, att glasa in allt som går att äta. Det har inte hjälpt. Fällorna har visserligen slagit igen om någon sorkstackare, men sen kommer det fler till begravningen. 

Jag levde i terrorbalans med sorkarna ett tag, tänkte att vi kan väl leva och låta leva, men när jag kom in i köket en morgon och upptäckte att en sorkfamilj hade gosat ner sig i min ask med tepåsar så fick jag nog. Jag grävde upp hela internet för att hitta ett motmedel och jag lyckades. Jag kan inte borga för dess vetenskaplighet, men med ett statistiskt underlag av 1 Augustin och 1 stuga och 1 skog med sork har jag haft ett hundraprocentligt utfall. Internet berättade för mig att sorkar ogillar vibrationer. Jag funderade på hur jag skulle kunna få min stuga att vibrera, och då i synnerhet den delen av huset som sorkarna föredrar – skafferiet. Det var sent på hösten, jag hade packat ur huset, stängt av vattnet, ställt det tömda och tvättade kylskåpet på glänt och gnisslade tänder över att sorkarna snart skulle ta över. Blicken svepte över köksbänken och fastnade på köksradion. Jag satte på den. Högt. Så högt att hela köket skälvde. 

– P4, motherfuckers, väste jag åt sorkarna. Och när jag öppnade huset året därpå var det exakt som jag hade lämnat det. I fyra år slapp vi sork. Tills jag öppnade stugan i mars och möttes av den fruktansvärda tomheten som kom av att jordfelsbrytaren hade slagit av och P4 hade tystnat. Jag svär att jag hörde hur små pälsbeklädda fötter dansade på köksbordet. 

Emma Bouvin: Studsmattan skulle göra så att jag fick egentid 

3 x sommar

Läser: ”Testosteron rex : myten om våra könade hjärnor” av Cordelia Fine. 

Lyssnar:  Tove Styrkes ”Sway”

Äter: Hel grillad camembert-tårta. Kan jag äta 200 gram kött i ett svep, kan jag lätt äta 200 gram grillad ost.  

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.