Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Budgetbal - lista på affärer

Om man inte har råd med den senaste designerklänningen eller om man vill ha en klänning med tidigare "balerfarenhet" kan second hand vara ett alternativ. DN.se listar de bästa vintage-alternativen.

Beyond retro
Alla Beyond retro-butiker i Stockholm har fina klänningar, men butiken som ligger på Drottninggatan 77 har mer klänningar som passar på en bal än de andra Beyond retro-affärerna. Där finns balklänningar och långklänningar i festliga, färgglada färger. Priserna ligger från ynka 200 kronor upp till 3000-kronorsklassen beroende på märke och årtal.

– Det går att hitta långklänningar från 70-talet som är enkla, eleganta och billiga och så kan vi erbjuda 50-talsblåsor från klassiska designers för ett högre pris, säger Elsa Billgren som är säker på att de haft klänningar som dansat runt på Nobelfesten.

– Varje år hjälper vi inbjudna att hitta feststassen. I år har vi klätt en del av personalen till efterfesten också, men hur de ser ut är hemligt...

59 vintage store
59 vintage store ligger i en liten lokal på Kungsholmen. 45 kvadratmeter närmare bestämt, men Atte Jigestam som driver butiken har lärt sig hur man ska få plats på bästa sätt.

– Jag är väldigt bra på att stuva på liten yta. Det är högt i tak här, så jag stuvar uppåt. Det finns kanske 500.000 klänningar här, haha, nej men kanske 500 i alla fall, berättar hon.

Och visst finns det gott om klänningar. 20-tal, 30-tal. 40-tal, ja ända fram till 80-tal. Priserna ligger från 1000 kronor upp till 3500.

– Vill man ha en femtiotalsklänning med mycket fluff-fluff eller vill man ha en slankare kvinnlig 30-talsklänning med vidd och släp så finns även det. Folk passar ju i olika saker.

59 vintage store satsar på en personlig touch, ofta sys klänningar om för att passa kunden och en helhetsoutfit är också viktigt tycker Atte Jigestam.

– När en kund kommer in ser jag direkt vad som skulle kunna passa. Och jag tycker att hela kittet är viktigt. Färger, accessoarer, skor. Och det är viktigt med en personlig touch, jag är inte så trendkänslig. Det är viktigare med individualitet, kvalitet och känsla.

Saker och Ting
Klänningar klänningar klänningar. På Saker och ting slåss den ena vackra skapelsen med den andra om uppmärksamheten från besökaren. Om man tar sig in vill säga - det är nämligen fullt med klänningar redan från det att man lyckas få upp dörren. Priserna ligger mellan 500 kronor upp till 3000.

– Kära du, det finns så mycket att affären snart spricker. Allt från 20-tal, handgjorda, 40-tal, kappor, väskor, klänningar, allt man kan tänka sig att man behöver till en bal, säger innehavaren Bie Eriksdotter.

På Saker och ting gäller det att inte vara blyg. Det är bara att dra av sig kläderna i den lilla gången och oblygt prova det man är intresserad av. Om man är ute efter något speciellt är det bara att fråga Bie Eriksdotter så drar hon fram guldkorn som du inte kunde ana hade plats där bakom den första fullsmockade raden av klänningar.

Old Touch
Old Touch finns kläder från sekelskiftet fram till 70-talet. Just nu finns ett 20-tal klänningar inne som skulle passa en Nobelfest, berättar Marina Lundin, som jobbat i butiken i 17 år.

– Det är mest långklänningar åt pastellhållet. Mycket ljust blått och rosa, och femtiotal.

Priserna ligger runt 700-800 kr. Men på Old Touch finns inte bara klänningar, det finns även en hel del accessoarer som skulle kunna passa en nobelfest som till exempel väskor, örhängen, skor och finare kappor.

Judits second hand
Judits second hand, som firar 10-årsjubileum i december, är det främst accessoarer som gäller.

– Vi har sålt flera sidenklänningar som använts både på baler med kungligt sällskap och till Nobelfesten de senaste åren men vi har större sortiment med accessoarer som väskor, handskar och pälsjackor till Nobel och liknande tillställningar, säger Mimi Billing som driver affären.

När det kommer till klänningar är det främst sidenklänningar med spetsdekorationer från 20-30-talet som finns i affären. Prisklassen är 1000-2000 kronor.

– I år har vi färre traditionella sidenklänningar än vi har haft andra år men vi har fortfarande ett par klänningar som kan passa. De klänningar som vi har inne just nu är gamla och extremt små så det är inte många som kommer i dem.

Budgetbal - lista på affärer