Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Chatt om asexualitet

Hur kan man känna sexuell lust men ändå inte vilja ha sex? Med anledning av DN:s reportage om asexualitet svarade Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi, på läsarnas frågor.

Moderator: Välkomna! Chatten är nu öppen.

Bådeoch: Hur bör man handskas med begreppet sexuell? Är människan tekniskt sett en sexuell varelse biologiskt oavsett om man uppfattar sig själv som sådan eller inte? Det finns en klar skillnad mellan den upplevda sexuella identiteten och den biologiska, men begår man inte ett misstag om man myntar ett begrepp till att endast representeras av den upplevda sexualiteten (precis som det är ett misstag att låta endast den biologiska styra)?
Lars-Gösta Dahlöf: Utifrån ett biologiskt perspektiv så är människan liksom de andra däggdjuren sexuella. Hur vi upplever och identifierar oss med vår sexualitet är naturligtvis väldigt individuellt men sällan helt frikopplad från den biologiska verkligheten.


Carolyn: Hur vanligt är det att personer som är asexuella har ett sexuellt trauma i botten? Ex varit utsatta som barn. Kan de i så fall komma runt det med terapi? Jag kan tycka att det är viktigt att dessa personer kan känna att det är okej att välja bort sex, iaf under perioder, utan att behöva känna prestationsångest eller mindervärdeskomplex.
Lars-Gösta Dahlöf: Det är inte vanligare än bland sexuella. När olika former av övergrepp finns i barndomen skall naturligtvis alla som behöver hjälp få detta, t.ex. olika former av stöd, samtal, rådgivning och terapi. Att själv få bestämma om, när, var, hur, med vem och varför man vill ha sex är en grundläggande mänsklig och sexuell rättighet, som man måste värna.


Viktor.S: Jag är 14-15 år och asexuell, vilket inte är en hemlighet för vänner och bekanta. Men däremot vet inte mina föräldrar det (Om de inte har räknat ut det själva), jag har funderat över om det är någonting som de borde veta. Hitills har jag varit instäld på att berätta det om ämnet skulle komma upp, men det jag undrar är om det är någonting som jag bör berätta.
Lars-Gösta Dahlöf: Jag tror att de allra flesta föräldrar önskar sina barn ett bra liv, på alla plan. Om Du känner att Du mår bra av att ta upp asexualiteten med dina föräldrar så välj ett tillfälle när Du känner att ni verkligen hinner prata, utan att det störs av andra konflikter eller stressmoment. Som Du antyder så har dina föräldrar troligen pratat och funderat en hel del kring sin tonårssons utveckling. Jag tror isen på sätt och vis redan är bruten.


ettnamn: Skulle du, likt många andra, påstå att asexualitet är ett fenomen som bara sitter i huvudet på de som påstår sig vara det, eller att det är något som faktiskt är till en viss mån, som Dr. Phil gillar att uttrycka det, "hard wired"?
Lars-Gösta Dahlöf: Jag är ganska säker på att vi inom några år kan visa (med tekniker för registrering av hjärnans aktivitet) hur vår sexualitet aktiverar och aktiveras av olika hjärnstrukturer och då eventuellt särskilja mönster som är vanligare eller ovanligare hos t.ex. självidentifierade asexuella män och kvinnor. Det betyder inte att dessa mönster direkt kan relateras till den sexuella lustens styrka eller innehåll.


Anders: Hej! Onanerar de ofta? Om de inte har sex vad gör de annars när de får stånd?
Lars-Gösta Dahlöf: Vi vet bara att några asexuella säger att dom onanerar ibland. Om man vill skapa en sexuell upphetsning, ev. med erektion eller att bli våt i slidan, så kan man använda ett otal tekniker, som inte alltid är förknippade med "att ha sex"


Marie: Är det verkligen aningen eller? Är det inte så att alla snarare befinner sig på en skala mellan asexualitet och väldigt hög sexualdrift?
Lars-Gösta Dahlöf: Nej, det är som vanligt ett fenomen som normalt varierar mellan en slags nollpunkt och max-punkt. Hos den enskilda människan är heller inte den sexuella lusten konstant. (OBS! Sexuell lust och sexualdrift är inte synonyma begrepp eller fenomen).


Någon: Vad är det för skillnad på en asexuell och en asexuell som onanerar? Jag hade ett årslångt förhållande med en man som inte tände sexuellt på samlag, men i viss mån gärna hade annan sexuell utlevnad (onanerade själv och lekte med mina bröst). Han kunde dessutom bara onanera och få utlösning liggandes. Jag vill beskriva honom som asexuell eftersom han faktiskt aldrig hade haft samlag och inte ville ha det (erektionen försvann). Är det en felaktig term att använda på honom? Någon
Lars-Gösta Dahlöf: Det är vanskligt för den utomstående, även en partner, att bedöma eller definiera någon som asexuell, baserat på vad man gör eller känner för, t.ex. samlag. Även individen själv kan tycka det är svårt att hitta sin identitet," vem är jag? inte minst i tidiga tonår.


Johan: Min sexlust började dala när jag var 21, är 28 nu. Är man asexuell på grund av att man inte vill ha sex? Har haft tre förhållande sedan dess och det nuvarande är det sex i princip obefintligt men ändå väldigt mycket närhet. Jag tar inte initiativ till sex. Vet inte om man bara är lat eller om det är någonting annat.
Lars-Gösta Dahlöf: Det som ofta skiljer människor med låg eller ingen sexuell lust från många asexuella är : Asexuella upplever inte frånvaron av lust som ett problem eller störning som man vill ha hjälp/behandlig för. Tillståndet har ofta funnits så länge man minns. Vid "vanlig" dålig sexuell lust så har den ofta funnits fram till en viss tidpunkt( midsommar 2008) , skilsmässan, sjukdom, läkemedelsbehandling m.m.) Hur mycket sex vi kostar på oss är ju också en prioriteringsfråga, skrapa båten eller ligga kvar i sängen?


trogen&desperat: hej... jag har är i ett förhållande där jag kan inte bli särskilt upphetsad av min partner. Har inga problem om att bli det på andra kvinnor. Dock älskar jag min sambo och respekterar henne. Lite jobbigt.
Lars-Gösta Dahlöf: Vad vi tänder på är personligt och till vissa delar något vi lärt oss tidigt i livet. Ofta är den inlärda "sexmenyn" lite gammal, och i behov av förnyelse för att återfå sin magiska kraft , som t.ex "andra kvinnor" kan väcka. Det borde finnas goda förutsättningar att tillsammans med en sambo som man älskar , skapa en härlig meny att avnjuta , variera gärna tid, plats, m.m.


Louise: Hej! Läste i gårdagens tidningsartikeln att du också jobbat med par där där lusten hade försvunnit hos båda parter. Det har hänt i vårt förhållande. Vi har varit tillsammans i 14 år men har inte haft sex på 1 år och dessförinnan var det några ggr per år. Vi älskar varandra men prioriterar småbarn (har 2 st) och jobb och saknar inte sexlivet. Kanske ändå dags att göra något så att vårt förhållande i alla fall inte spricker pga avsaknad av sex?
Lars-Gösta Dahlöf: Din beskrivining stämmer in på hur väldigt många parrelationer har det i sin sexuella relation. Du säger att ni inte saknar sexlivet , men tror ändå att det kan vara dag att göra något åt det. För vems skall då, om inte för er egen? Prata igenom detta, skulle ni vilja få igång sexlivet för att det främjar den kroppsliga och psykiska hälsan? Innehåller er agenda måsten, barnen, jobbet, m.m.) som styr livet och priorierar bort den sexuella relationen? Valet är Ert!


Hej: Är asexuella det hela livet eller kan det variera under livets gång - dvs att man blir asexuell senare i livet mellan 30-60 år eller så? Eller brukar det vara något kroppsligt fel i det fallet?
Lars-Gösta Dahlöf: Naturligtvis kan vi uppleva att vår sexualitet " försvinner" eller "kommer till baka" vid olika åldrar. Många asexuella beskriver att man varit asexuell "alltid" , få asexuella beskriver att man "väckts ur någon sexuell Törnrosa-sömn" som vuxen. En asexualitet som debuterar längre upp i livet beror säkerligen oftast på andra orsaker.


Tjo: Är asexualitet mera förekommande hos något av könen?
Lars-Gösta Dahlöf: De data som vi har tillgång till är vetensakpligt sett lite "svajiga" men visar på en klar majoritet av kvinnor, vilket kan ha många förklaringar.


Erika: Finns asexualitet bland djur?
Lars-Gösta Dahlöf: Ja.


Anonym: hur många sexställingar finns det? vilka är mest vanligast?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.


Frida: Hej! Jag är 37 år och har aldrig haft sex. Jag gillar idén i teorin men så snart jag börjar kyssa någon så är sexlusten på noll. Har försökt läsa erotika, onanera, tänka på tjejer och killar - men jag har helt enkelt väldigt lite lust. Och aldrig någonsin gentemot någon annan person. Inga övergrepp eller dylikt i barndomen men har haft ett väldigt stressigt vuxenliv och var deprimerad i de tidiga tonåren. Är detta asexualitet?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

hon: Har det hänt, vad du vet, att en asexuell person plötsligt blivit sexuellt attraherad av en annan person, antingen en engångsföreteelse eller att man på något sätt blivit "sexuell" igen?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

M.F: Jag får ibland lust att ha sex, men tycker inte att det är värt besväret. Jag uppfattar själva akten som för krävande i förhållande till vad jag upplever mig få ut av det hela. Under de senaste tre åren har jag haft sex tre gånger, en gång avbröt jag akten efter en kort stund för jag tyckte det var tråkigt/tillgjort, och två gånger var jag alkoholpåverkad. Jag tycker inte om att prata om sex, ointressant. Onanerar flera gånger i veckan. Är jag asexuell eller kan det finnas någon annan orsak?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

SaraS: Jag var sexuell ända tills jag la in en hormonspiral för mer än ett år sedan. Nu känner jag ingen som helst lust till sex - nästan tvärtom. Är sexualiteten bara hormonell? Jag har själv blivit förvånad av min fullständiga kovändning, om du förstår mig rätt....! Däremot kan jag sakna en annan människa att ha nära mig, skulle vilja ha ett förhållande men värjer mig för förhållanden då den andra parten kanske vill ha sex. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra.
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

David Reynolds: Kan det vara skadligt för hälsan att vara asexuell?
Lars-Gösta Dahlöf: nej, troligen inte


moderator: Vi avslutar chatten nu. Tack till alla som medverkat.

Lammert: Jag är psykoterapeut i Nederländerna och läste artikeln noggrant. Jag saknade förklaringen att asexualitet kan bero på en kall uppfostran med avvisande föräldrar. En uppfostran utan kärlek och uppmärksamhet, alltså.
Lars-Gösta Dahlöf: Det finns inte ännu , mig veterligen, någon publicerad vetenskaplig studie som ger stöd för denna förklaringsmodell. (vilket inte diskvalificerar den som förklaring i ett enskilt fall)


Sofia: du nämnde att kvinnor i en majoritet är asexuella samt att det kan ha många olika förklarningar. vad tror du är anledningen till att det mest är kvinnor?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Johan2: Men kan detta verkligen stämma? Även om man "alltid" kännt att man saknat sexuell lust och är nöjd med det så borde det väl finnas något "trauma" eller anknytningsproblem i botten? Något som gjort att man fått ett problem med sin sexualtiet som borde behandas?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Miljon: Hej hur kan man få större lust till sex utan att må dåligt efter eller före på grund av asexualitet
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Juha: Jag är inte så mycket för att sätta stämplar på mig själv, men när jag läste artikeln så kände jag igen mig. Själv har jag inte reflekterat särskilt mycket över att jag inte känner att det är värt allt arbete att ha sex eller förhållanden. Jag skulle ur den synvinkeln vilja fråga varför så många avvikande sexualiteter eller ickesexualiteter känner så stort behov av att deklarera det för världen? Varför är det så viktigt?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Louise: Hej! Läste i gårdagens tidningsartikeln att du också jobbat med par där där lusten hade försvunnit hos båda parter. Det har hänt i vårt förhållande. Vi har varit tillsammans i 14 år men har inte haft sex på 1 år och dessförinnan var det några ggr per år. Vi älskar varandra men prioriterar småbarn (har 2 st) och jobb och saknar inte sexlivet. Kanske ändå dags att göra något så att vårt förhållande i alla fall inte spricker pga avsaknad av sex?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Bådeoch: Hej! Skulle gärna vilja ha en användbar definition av begreppen sexualitet, sexualdrift och sexuell lust, känner att begreppen ofta flyter in i varandra i vardagsdiskussioner!
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.

Eva: Jag känner i princip igen mig i beskrivningen av en som är asexuell men har efter 17 års äktenskap och mycket terapi (eftersom det blev så stora problem med att jag saknade lust) ändå kunnat "bli bättre" i meningen att jag då och då kan känna viss lust till min man. Jag har genom åren varit kär i många men bara ett fåtal gånger känt lite attraktion och bara vid ett tillfälle så pass att jag velat göra något av det. Är det antingen eller, eller ett sluttande plan? Kan man vara "lite" asexuell?
Lars-Gösta Dahlöf: Måste tyvärr stänga chattten pga tiden är slut. Vänd dig till chat-moderatorn för min e-mailadress så skickar jag svar.´

För kontakt med Lars-Gösta Dahlöf hör av dig till DN på www@dn.se.