Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Därför är det bra att vara introvert – så känner du igen personlighetsdragen

Other: Mike Stone / Alamy

Extroverta drag har länge varit ett ideal i väst: man ska ha framåtanda, vara utåtriktad, risktagande och fatta snabba beslut. Men det är inte alltid den som pratar mest som har de bästa idéerna. Testa dig själv: vilken personlighetstyp är du?

Redan som barn uppmanas vi att ta för oss och stå i centrum, och personer som är inåtvända kan uppleva att de har svårt att passa in i normen. Det upptäckte Linus Jonkman som för några år sedan skrev boken ”Introvert”, som handlar om hans egna erfarenheter.

Boken blev något av ett genombrott för begreppet och fick många att våga prata om hur de försökt dölja delar av sin personlighet bakom en mer extrovert yta.

Enligt Linus Jonkmans erfarenhet är det vanligt bland inåtvända att ha en ”scenpersonlighet”.

– Man kan ha en privat och en offentlig personlighet. Det beror på att kulturen vi lever i är utåtriktad; omgivningen säger att man måste ha vänner och göra saker annars är man ”misslyckad”, säger Linus Jonkman.

En annan som har lyft fram den introverta personligheten – och dess fördelar – är den amerikanska författaren och juristen Susan Cain. Hennes bok ”Tyst”, som blandar egna erfarenheter med forskning, blev en bästsäljare när den gavs ut 2013 och har nyligen kommit ut som storpocket på förlaget Natur och Kultur.

Båda författarna vill återupprätta de introverta personlighetsdragen, som de menar nästan betraktas som sjukdomstillstånd. Om acceptansen för att vara inåtvänd ökar är mycket vunnet, anser Linus Jonkman. Han tycker sig märka att så är på väg att ske.

– Vinsten är att fler människor kan vara sig själva, säger han.

Utmärkande för introverta personer är att de trivs i sitt eget sällskap och behöver mindre yttre stimuli för att vara tillfreds, jämfört med extroverta.

Många tror att introverta är okänsliga.

Introverta föredrar lugnare omgivningar framför stimmiga. De tycker om att få fokusera och fördjupa sig i ett ämne eller en aktivitet som verkligen intresserar dem. Trots sin lugna läggning har introverta ett aktivt inre liv, enligt Jonkman.

– Extroverta visar om de är glada eller har en dålig dag, det märker omgivningen tydligt. Introverta kan däremot gå igenom en skilsmässa utan att någon märker något. Många tror därför att introverta är okänsliga, säger Linus Jonkman och påpekar att det inte alls behöver vara så.

Att introverta är blyga, fåordiga och rädda för att få uppmärksamhet i sociala sammanhang är en vanlig uppfattning. Men det stämmer inte på alla, menar Linus Jonkman. Många introverta har inga problem med att ta en central roll i vissa sammanhang, men det är inte så att de naturligt söker sig till situationer för att få uppmärksamhet. Dessutom kan de vara väldigt bra på att umgås. Att vara social är att vara utåtriktad, men att ha social kompetens har ingen koppling till om man är extrovert eller introvert.

– Det är en bra myt att göra upp med, säger Linus Jonkman.

I arbetslivet kan den introvertas förmåga till koncentration och självtillräcklighet vara en styrka, framhåller Susan Cain. Introverta kan hålla fokus på samma uppgift under en lång tid och blir kanske inte så fort uttråkade, till skillnad från extroverta som ibland otåligt kastar sig över nya uppgifter och lämnar halvfärdiga projekt efter sig. Enligt Susan Cain får introverta ofta helt enkelt mer gjort, fast i det tysta.

En introvert person jublar inte över teambuilding, utan trivs ofta bäst med att arbeta ensamma eller i mindre grupper. Arbetsgivare bör inte ta för givet att det är de som pratar mest som har de bästa idéerna, tipsar Susan Cain. Enligt henne blir introverta ofta bra chefer eftersom de har en högre grad av integritet, och därför kan vara mindre känsliga för grupptryck – och smicker.

I vissa fall kan att vara introvert leda till ofrivillig ensamhet, enligt professor Per Carlbring, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut.

– Om man upplever att det blir ett hinder för det man vill kan det vara idé att söka hjälp, säger han.

Samtidigt är det viktigt att tänka på att alla människor inte ska vara för lika varandra som personer, framhåller Per Carlbring.

– Vi ska vara olika och det ska vara en stor variation. En del är sjukligt extroverta och en del är sjukligt introverta. Inget av det är bra, säger han.

Läs mer: Må bättre genom att stå upp för dig själva och våga sätta gränser

Är du introvert?

Ju fler ja-svar du har, desto mer introvert är du förmodligen, men alla människor har drag av att vara såväl introvert som extrovert. 

1. Jag pratar hellre med någon mellan fyra ögon än umgås i grupp.

2. Jag fördrar ofta att uttrycka mig i skrift.

3. Jag gillar att vara för mig själv.

4. Jag verkar inte bry mig lika mycket om pengar, status och uppmärksamhet som de runtomkring mig gör.

5. Jag gillar inte småprat men för gärna djupa samtal om sådant som känns viktigt för mig.

6. Andra säger att jag är en god lyssnare.

7. Jag tar sällan stora risker.

8. Jag gillar arbetsuppgifter som jag kan fördjupa mig i utan att bli avbruten.

9. Jag gör helst inget större väsen av min födelsedag.

10. Andra uppfattar mig som mjuk och mogen till sättet.

11. Jag vill helst inte visa upp eller prata om det jag jobbar med förrän det är helt färdigt.

12. Jag ogillar konflikter.

13. Jag jobbar bäst på egen hand.

14. Jag brukar tänka först och prata sedan.

15.Jag kan känna mig slutkörd när jag har varit ute någonstans även om jag har haft kul.

16. Jag låter ofta telefonsamtal gå vidare till svararen.

17. Om jag måste välja föredrar jag en helg utan någonting alls att göra framför en helg med för mycket inbokat.

18. Jag gillar inte att hålla på med flera saker samtidigt.

19. Jag har lätt för att koncentrera mig

20. I undervisningssammanhang fördrar jag föreläsningar framför grupparbeten.

Källa: Susan Cains bok ”Tyst” (Natur och Kultur).

Fyra råd till introverta

1. Öva och belöna. Vill du inte mingla eller framträda inför publik - gör det ändå om det krävs i jobbet eller i andra sammanhang du vill vara delaktig i. Öva för att underlätta och belöna dina framsteg

2. Inse att du inte är tvungen att umgås med alla. Tänk kvalitet framför kvantitet.

3. Skapa återställningszoner där du får vara ifred. Respektera närståendes behov av att umgås, men se samtidigt till att de respekterar ditt behov av avskildhet. 

4. Tillbringa din fritid som du vill utan dåligt samvete; strunta i nyårsfesten om du vill, eller gå över till andra sidan gatan för att slippa kallprata med ytligt bekanta. 

Källa: Susan Cains bok ”Tyst” (Natur och Kultur).