Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Därför bråkar vi på semestern

Rädd för att det blir bråk med din partner när ni tillbringar mycket tid tillsammans på semestern? Det finns sätt att undvika konflikter. ”Det handlar väldigt mycket om att kommunicera”, säger Insidans expert Liria Ortiz till DN.se.

Att en relation sätts i gungning när man plötsligt tillbringar dygnets alla timmar med sin partner är inte helt ovanligt. Efter sommaren märker familjerådgivare en ökning i antalet samtal och separationsfrekvensen blir högre. Men varför påverkas egentligen relationer negativt under semestern?

– Man går utanför de givna ramarna och de rutinerna man har till vardags. De ger annars en struktur och markerar på något sätt hur man ska förhålla sig till varandra, säger psykologen och psykoterapeuten Liria Ortiz, som även är Insidans expert.

Redan före ledigheten tycker Ortiz därför att det är viktigt att prata om vilka förväntningar man har på semestern och vad man vill göra. På så vis kan man lättare undvika konflikter.

– Menar vi samma saker när vi säger att vi ska göra roliga saker tillsammans? Att ha det bra för dig kan innebära att ta långa promenader på stranden. Men för din man kan det vara att ta en öl på krogen med kompisar, säger Ortiz.

Att kompromissa är därför viktigt för en lyckad semester och är intressena svåra att kombinera kan man välja att göra vissa saker på egen hand och andra tillsammans.

Men lever man dessutom i ett förhållande där man har barn kan det bli ytterligare komplicerat. Förutom sin egen och partnerns vilja finns då även andra åsikter att beakta. Att sätta sig ner och diskutera är även då viktigt, enligt Liria Ortiz.

– Det handlar väldigt mycket om att kommunicera, säger hon och tillägger:

– Vad vill barnen göra? Vad är möjligt utifrån ekonomin? Vi har si och så pass mycket pengar. Utifrån det, vad kan vi göra?

Att ha verklighetstrogna förväntningar på ledigheten är också en bra idé, menar Ortiz. Många gånger sätter semesterfirare upp mål och förväntar sig lite för mycket. Då finns det större möjlighet till att det uppstår konflikter i relationen.

– Det är likadant som med julen, att man förväntar sig så pass mycket och framför allt att vi inte lär oss av våra erfarenheter. Även om det är något som upprepas varje sommar så förväntar man sig lika mycket av nästa, säger Liria Ortiz.

Men vad gör man om man ändå börjar bråka på semestern?

– Om man känner att man inte kan prata om det som utlöst bråket utan att börja bråka igen så är det bra att skifta fokus. Då kan man släppa taget om det som hänt och tänka att vi har fortfarande en vecka tillsammans. Vad kan vi göra nu för att det ska bli annorlunda?