Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

De sjukt otrogna

Foto: Krister Larsson / Scanpix

Tiger Woods krisande äktenskap har fyllt världens löpsedlar – och fått oss att börja diskutera relationsproblem som otrohet och sexmissbruk. DN Söndag har pratat med Roger Nilsson, som kallar sig själv för sexmissbrukare.

Roger Nilson, 60, är tillfrisknande sexmissbrukare. Som liten pojke använde han onani och porr som verklighetsflykt. I tonåren led han av ett enormt självförakt och använde alkoholen som ångestdämpande medel. Efter 25 blev sex hans flyktväg. Roger Nilson berättar om de mängder av kvinnor som han förförde.

– Jag kunde ha en telefonräkning på tusentals kronor därför att jag ständigt pratade med olika kvinnor.

Han beskriver stressen över att vara i ett rum omgiven av många vackra kvinnor:

– Hur skulle jag hinna få tag i alla telefonnummer?

Som äldre hoppade han från förhållande till förhållande och var ofta otrogen. Några gånger blev han upptäckt.

Han gick från att umgås med friska kvinnor till dem som mådde allt sämre. Först efter att han fyllt 50 insåg han sitt destruktiva beteende och sökte hjälp. Efter flera år i olika terapier och besök hos olika guruer i Indien så besökte han en självhjälpsgrupp.

– Jag gjorde ett självtest och svarade ja på 35 frågor av 40.

För tre år sedan steg han så in på Dysberoendekliniken i Stockholm.

– Jag kapitulerade helt. Jag insåg att jag var beroende.

Roger Nilson var enormt självcentrerad och narcissistisk, han brydde sig inte alls om de kvinnor han var tillsammans med utan var helt impulsstyrd.

– Det handlar inte bara om att bli fri från en drog. Du måste ändra hela din livsstil och ditt tänkande.

Det gjorde Roger Nilson på Dysberoendekliniken. Han tog itu med sina känslor, bland annat att han ständigt letade efter kickar. Och han fann till slut grundorsaken till sitt missbruk – rädsla för intimitet och för att bli övergiven.

Nu lever han sedan några år tillbaka med Ann-Sofie, de gifte sig förra året.

– Jag blir inte frisk, jag är alltid en sexmissbrukare. Jag är inte rädd, men medveten om att jag har en sexuell beroendestörning och kan slira tillbaka, säger Roger Nilson.

Erik Sundby är missbruksterapeut och verksamhetschef på Dysberoendekliniken. Det är ett privatägt vårdföretag där terapeuter har specialiserat sig på sexmissbruk. Vi sitter på kliniken och några av patienterna går förbi medan vi pratar. Vanliga män i prydliga kläder. Enligt en amerikansk studie är mellan fem och tre procent av befolkningen sexmissbrukare.

– Man måste skilja på normalbeteende och sjukdom. Det kan vara helt normalt att titta på porr eller vara otrogen. Men när ens handlande får negativa konsekvenser och man fortsätter – då handlar det om ett missbruk, säger Erik Sundby.

Han kallar missbruket för en sexualberoendestörning. Dysberoendekliniken är den enda i sitt slag i Norden. Sedan starten för fem år sedan har kliniken tagit emot patienter från Norge, England och Saudiarabien. I dag behandlas här 100 patienter, inklusive anhöriga. Mellan en tredjedel och en fjärdedel är kvinnor. När de kvinnliga missbrukarna oftare är besatta av kärlek och passion är de manliga missbrukarna mer fokuserade på erövringar och porr.

Erik Sundby startade kliniken när han kraschade med sitt eget sexmissbruk. Han porrsurfade på arbetstid, blev upptäckt och miste jobbet.

– Jag kunde välja att ta livet av mig eller göra något, säger han.

Erik startade Dysberoendeklinikenmed inspiration från Los Angeles och New York. Han liknar reaktionerna när kliniken öppnade vid att skaka om en coca-colaflaska: många människor strömmade dit och ville ha hjälp.

Så hur behandlar man en sexberoende?

– Man måste definiera vilka sexaktiviteter som skapar problem. Behandlingen handlar inte om att sluta sin sexualitet utan om att identifiera sin hälsosamma sexualitet. Patienten måste bygga upp självkänsla och relationer med sig själv.
Vanligtvis pågår behandlingen i 40-50 veckor, en gång per vecka. Det handlar om gruppsamtal och terapeutsamtal.

Han menar att diskussionerna om Tiger Woods otrohetsaffärer kan leda till att fler söker och får hjälp för sitt beteende. Erik Sundby säger att man ibland måste nå botten för att ta sig upp, som han själv gjorde.

– Ibland måste det till en sån här otrohetsskandal för att personen ska vakna upp och inse sitt beroende.