Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-20 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/en-berattelse-om-jav-pengar-vanskap-advokaterna/

Livsstil

En berättelse om jäv, pengar & vänskap: Advokaterna

Bild 1 av 7 Fr v: Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, Axel Calissendorff, Fredrik von Baumgarten och Lotta Insulander Lindh.
Foto: Beatrice Lundborg/Eva Tedesjö/Thomas Karlsson
Bild 2 av 7
Bild 3 av 7
Bild 4 av 7 Anne Ramberg: Jag sa det jag sa trots min vänskap med kungafamiljen. Mediernas blodtörst gagnar varken det fria ordet eller själv­regleringen.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 7 Lotta Insulander-Lindh: Samfundet är på många sätt gammaldags. Vi skulle behöva ett samfund i tiden.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 6 av 7 Fredrik von Baumgarten: Hon är en mycket skicklig ledare med en högt utvecklad debatteknik, och det är klart att hon tystar ned folk.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 7 Axel Calissendorff: Det har självklart varit en stor påfrestning. Det är klart att man inte kan vara opåverkad.
Foto: Eva Tedesjö

De är rika, mäktiga och har fina kontakter. En av dem före­träder hovet och en annan är kompis med kungen. De är advokater och tillhör en av Sveriges snabbast växande yrkeskårer. Deras titel är skyddad i lag och yrket tillhör rättssamhällets fundament. Men vad händer när allt ställs på sin spets – när vänskap och pengar ligger i den ena vågskålen och etik och regelverk i den andra?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in