Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Fasta har blivit ny hälsotrend

Foto: Elin Berge
Vill du bli piggare, friskare och leva längre? Då ska du låta bli att äta. I alla fall om man ska tro anhängarna av den växande hälsotrenden periodisk fasta.

Periodisk fasta innebär kort sagt att begränsa sitt ätande. Trenden har importerats till Sverige från USA och när SVT i mars sände en brittisk dokumentär där journalisten Michael Mosely försökte gå till botten med hur fasta påverkar kroppen, ökade intresset. Det Mosely kom fram till var nämligen att fastan innebär en hälsovinst.

– Det är monstruöst populärt, säger Henrik Viberg Forsgren.

Han har fastat i två år och fick upp ögonen för metoden genom en liten notis i en tidning. En av de största förespråkarna för periodisk fasta är svenska Martin Berkhan.

Henrik Viberg Forsgren fastar oftast enligt Berkhans modell, 16 timmar fasta och 8 timmars ”ätfönster”, men varierar med en kanadensisk variant som går ut på att fasta under två hela dygn på en vecka. Nu för tiden driver han sajten periodiskfasta.com på fritiden, för att informera andra nyfikna.

– Jag är piggare och rappare i tanken under fastan. En av de absolut största vinsterna är min mentala relation till mat, den är avdramatiserad ganska ordentligt. Jag behöver inte tänka på vad jag ska äta hela tiden.

Periodisk fastas budskap kullkastar allting vi lärt oss om hur man bör äta; att frukosten är dagens viktigaste mål och att regelbundna måltider är hälsans melodi.

Det är kostråd som Livsmedelsverket fortfarande förmedlar.

– Det finns inga belägg för att det är bättre. Personligen har jag aldrig hållit på så här länge med en kostrelaterad tanke. Jag har inga planer på att sluta, säger Henrik Viberg Forsgren.

Jimmy Karlsson började fasta när han läst om påfundet på ett träningsforum. Han kör en variant som kallas för warrior och innebär att han enbart får äta under fyra timmar per dygn.

– Det bästa för mig är friheten att äta stora portioner och ändå bli mätt. När man äter hela dagens energiintag på två måltider blir det väldigt mycket mat, säger han.

Jimmy Karlsson har gått ned mycket i vikt samtidigt som han kört warrior, men han anser inte att det ska kallas för en diet, utan för en livsstil, även om många använder det för viktminskning.

– Jag blir inte hungrig längre, tränar jag inte så kan jag glömma bort att äta. Just nu ser jag ingen anledning att bryta livsstilen.

Det finns en del forskning gjord på fasta. Exempelvis har man kunnat visa att fasta förlänger livet, men de studierna är gjorda på möss och inte på människor. Därutöver finns det forskning som visar på samband mellan periodisk fasta och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och positiva effekter som sänkt insulinnivå.

Stephan Rössner är professor i hälsoinriktad beteendeforskning och överläkare på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset. Det är svårt att hitta kritiska röster mot periodisk fasta, även om man verkligen letar. Enligt Rössner beror det förmodligen på att fenomenet är så pass nytt.

– Det är mitt forskningsområde, så hade det varit belagt sedan länge hade jag vetat det. Det här är bara en grej bland många, en spektakulär metod som säger det folk vill höra.

– Jag kan säga åt dig att joddla och äta hallonbåtar, då går du ned i vikt. Det är förmodligen sant, men det är också väldigt dumt. Det som är intressant är vad som håller i det långa loppet.

Däremot tror inte Rössner att metoden är farlig, även om han vill se fler långtgående studier på hälsovinsterna.

– En del mår bra av att fasta. Många blir euforiska och höga och pigga, andra får ont i huvudet och mår illa. Men det är nog ganska ofarligt.

Artikeln har tillfogats en rättelse. Martin Berkhan är från Sverige.