Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Danskarna som ska frälsa oss från sockret

Foto: Micael Engström
De jämför socker med kokain och får hellre kickar från träning och sex än alkohol och choklad. I Danmark har paret Mauritson fått många anhängare av ”sundhetsrevolutionen”, men retat ännu fler med sin bok ”Kärnfrisk familj”. Nu har svenskarna börjat läsa den.

Ninka-Bernadette Mauritson och hennes familj börjar varje morgon med en hälsoshake. De äter grönsaker skurna i tärningar eller en hemmagjord ”lyxgröt” med proteinpulver och xylitol.

Familjen har blivit känd i Danmark efter Ninkas bok om hela familjens totala livsstilsomvändning. I Danmark och Norge har boken ”Kärnfrisk familj” sålts i över 150.000 exemplar, och nu finns den även i Sverige.

Kortfattat handlar boken om hur Ninka och hennes man Morten för några år sedan var lönnfeta mediemänniskor i Köpenhamn som drack öl, käkade onyttig mat och sällan tränade eller hade sex med varandra. De insåg att en förändring behövdes. När deras äldste son

Bertram fick diagnosen autism hade symtomen blivit så påfrestande att Ninka och Morten var desperata.

Hela familjen lade om sin kost efter att ha konsulterat flera näringsexperter. Resultatet blev en stadig viktnedgång för Ninka och maken Morten. Samt ett bättre samliv. Ja, till och med makens astma och Ninkas egna slängar av depression är botade, kan man läsa i boken.

Förr sammanfattades familjens liv i ”bilringar, skräpmat, allergi, hackhosta, sömnbrist och mediciner”. I sin bok skriver Ninka att sonen Bertram reagerade på socker som någon kan reagera på kokain:

”När han får socker beter han sig som en korsning mellan en vresig gammal gubbe och en hysterisk, premenstruell kvinna som dessutom är hög på kokain.”

Nu ser dagarna annorlunda ut. Sockret är borta. Familjen börjar dagen med häslosam kost kvart i sju. Efter jobbet tränar hela familjen löpträning. Varje dag. När barnen går på kalas tar de med sig hembakade muffins eller nyttigt godis utan socker.

Att kalla detta något annat än hälsoextremism vore en underdrift. Men boken skrevs för tre år sedan, och Ninka säger att hon inte är lika nitisk längre.

– Att göra en totalomvändning första tre månaderna är nödvändigt för alla som vill vänja sig av med gamla vanor. Och vi var desperata. Men vi gör fler undantag i dag, jag kan själv tycka att jag var lite extrem när jag skrev boken, säger Ninka.

Ninka och hennes man slutade sina jobb som pr-konsult respektive programledare på radio för att frilansa och samtidigt frigöra tid för familjen. Att ändra kosten räckte inte, de gick ”all in” – bytte ut rengöringsmedel, schampon och tvålar, eliminerade alla ”giftiga ämnen” i hemmet.

Rensade tarmen och tungan, levde i tillfälligt socialt celibat och Ninka började träna bort sitt kontrollbehov genom att i perioder överlämna allt ansvar till sin make.

”Jag lät honom vara man. Jag slutade att bestämma allting, jag bad honom säga till mig så fort jag avbröt, rättade honom, blandade mig i och försökte ta kontroll.”

Varför behövs denna extremism som 130 000 danskar intresserat sig för, räcker det inte med att börja äta smartare?

– När man väl börjar städa upp i sitt liv är det svårt att sluta. Kosten var det första steget, men sedan kändes det naturligt att byta ut rengöringsprodukter och annat som innehåller ämnen som inte är nyttiga för oss. Men återigen, vi säger inte att alla behöver göra det här. Däremot tror jag att många inspireras till att förändra sitt liv. Det är inget konstigt, äter man bra så mår man bra. Jag gick ner i vikt, blev av med mina finnar, slutade känna mig deprimerad och fann tillbaka min sexlust, vem vill inte det?

Det här med att som kvinna överlämna kontrollen till sin man, var fick du det ifrån?

– Det kanske uppfattas som mer kontroversiellt i Sverige, jag vet inte, ni kanske inte har samma problem där. Men här i Danmark är det vanligt att kvinnor blir helt kontrollberoende på ett osunt vis, säger Ninka.

I Kärnfrisk familj, som blivit ett helt företag (de arrangerar workshops, håller i danskurser och säljer kokböcker), är Ninkas och Mortens två söner Bertram och Melvin lika exploaterade som föräldrarna. Med bilder och personliga historier från barndomen.

Är det rättvist att använda sina barn på det sättet?

– Självklart funderade jag mycket på det innan, men det här känns som en så pass viktig historia att berätta att det är värt att blotta hela familjen. Jag hoppas att vår historia kan hjälpa andra familjer som haft samma problem som vi. Sedan frågar vi alltid barnen om de vill vara med. Kommer någon journalist och vill fotografera familjen och sönerna inte vill vara med, då slipper de.

Men när dina söner inte får äta sötsaker alls som barn, finns det inte en risk att de revolterar genom att hänga runt på Centralstationen i Köpenhamn och punda choklad som 13-åringar?

– Haha, jo, det kommer de antagligen att göra. Men det är okej. Ungdomar kommer alltid att revoltera, men i slutändan tror jag de kommer tillbaka till värderingarna de växte upp med. Mina föräldrar var hippies, bodde i kollektiv och hade gruppsex, jag gick en annan väg men har kommit tillbaka till många av deras värderingar sedan jag blivit äldre. Förutom gruppsexet då, det fantiserar jag bara om, säger Ninka och skrattar.

Ninka och hennes man Morten är båda 20 kilo lättare än innan de förvandlade sitt liv. Och även om de i dag lever mindre bokstavstroget sin egen bok och unnar sig fler undantag – till exempel ett par glassar per sommar till yngste sonen och några krogrundor per år för maken – står Ninka fast vid sina principer:

– Men det är jobbigt när folk stirrar på oss i matbutiken och granskar allt jag handlar. Folk väntar sig inte att jag ska handla choklad ibland.

Redan innan Ninka-Bernadette Mauritson blev känd som mamman i Danmarks mest ”kärnfriska familj”, hade danske kocken och näringsexperten Umahro Cadogan utvecklat sin filosofi ”sundhetsrevolutionen”. Han har länge studerat hur kost kan påverka ohälsa och symtom, och var den man som hjälpte familjen Mauritson att utforma sin diet.

Vi träffar Umahro Cadogan utanför flickvännens sommarstuga ett par timmar utanför Köpenhamn. Han har skrivit flera kokböcker som sålt i över 175.000 exemplar i Danmark och är konsult inom såväl självutveckling som näringsforskning.

Än i dag har han en god relation till familjen Mauritson och bland annat driver de ett företag ihop som producerar ”små, nyttiga godbitar”. Att det just nu finns ett stort intresse för kost och hälsa i Danmark tycker han inte är det minsta märkligt.

– Vi har ätit så dålig Mat här i Danmark under så lång tid, det behövs en sundhetsrevolution, säger Umahro.

Vad är sundhetsrevolutionen?

– Det är mitt koncept där jag vill inspirera människor att äta Mat som ger fantastiska smaker, samtidigt som det ger massor av hälsa och vitalitet. Jag vill inspirera människor till att leva på ett sätt så de får glädje och energi samtidigt som de undviker sjukdomar i överflöd, som kostar människor alltför många goda år av livet och samhället för mycket pengar och resurser.

”Inspirationen” sprider han genom kokböcker, workshops i matlagning, föreläsningar och en 12-månadersutbildning i ”hälsorevolution”. Umahros intresse för kost och hälsa väcktes då han som 18-åring drabbades av kronisk tarminflammation och var sjuk i över ett år. Han började lära sig mer om tarmar, vitaminer och mineraler, immunförsvar och kroppens energiproduktion.

– Det var den kunskapen som hjälpte mig bli frisk, inte hjälpen jag fick från sjukhuset, säger han.

Så varför behövs en hälsorevolution just nu?

För att vi har vad som krävs, menar Umahro.

– I dag har vi som bor i Skandinavien alla möjligheter att äta och leva hälsosamt, ändå är det många som inte gör det, säger han.

Umahro älskar att äta mat. Men han säger att folk som häver i sig glass och godis bara känner ånger efteråt och aldrig får sitt energibehov tillfredsställt. Umahro reser sig för att gå in till den lilla stugans kök. På vägen dit säger han sig se på Mat som han ser på en kvinna.

– McDonald’s är ju inte vacker mat, om det var en kvinna skulle du då vilja kyssa henne? Du har alltid ett val – att kyssa en ful eller en snygg kvinna.

I den här artikeln kan man läsa ordet sex på flera håll. Det är ingen slump. Både Ninka-Bernadette Maurtison och Umahro Cadogan återkommer ständigt till människans, och sin egen, sexualitet. Hur den är en drivkraft för att hitta rätt näring. Umahro pratar om ”naturens viagra”, att det i dagens samhälle anses manligt att äta en blodig biff men enligt honom är grönsaker betydligt mer manligt.

– Vill man hålla på som kaniner måste man äta samma Mat som kaniner, säger Umharo.

Vi pratar om berusning och kickar. Umahro blir bara full en gång om året, på nyårsafton, och säger att han inte brukar droger. Sina kickar får han i stället från ”träning och sex”.

– Rätt kost gör mig potent, vill jag uppnå eufori så har jag sex.

Men sex är ju inget man gör med kompisarna en fredagskväll, betyder det här att du bara går på sexpartys?

– Haha, nej inte alls. Jag går på vanliga fester, men man måste inte bli full för att ha kul.

Varför är du så rädd för socker?

– Personligen är jag inte rädd för socker, det finns bara ingen anledning att äta tillsatt socker i kosten. Vi behöver inte det näringsmässigt och det går att få sötma på andra sätt – som också ger energi och välbefinnande.

– Raffinerat socker orsakar missbruksproblem. I djurförsök kan man se att djuren lika snabbt blir beroende av socker som de blir av kokain eller nikotin. Av etiska skäl har man inte gjort samma tester på människor …

Umahro plockar fram frysta jordgubbar ur frysen, dadlar, vanilj och linfröolja från skafferiet och en apelsin från fruktfatet. För självklart har han fått frågan om hur en renlevnadsmänniska som han stillar sötsuget en kväll i soffan.

– Egengjord glass på tre minuter, svarar han. Med de nyss framtagna ingredienserna blandar han ihop sin treminutersglass, serverar den i skålen och säger:

– Det här är inte som glass du köper fylld av grisfett, den här kvinnan vill man verkligen kyssa.

En kärnfrisk bästsäljare

Ninka-Bernadette Mauritson har skrivit boken ”Kärnfrisk familj”. tillsammans med maken morten har hon två söner, Bertram och Melvin.

Familjen bestämde sig för att drastiskt förändra sin kost och livsstil i förhoppning om att mildra sonen Bertrams autistiska beteende samt själva bli smalare och lyckligare.

I Sverige har boken sålt i 12.000 exemplar. Försäljningssiffran för Danmark och Norge tillsammans är 150.000 exemplar, enligt förlaget.

Tipsen från boken

• Lyft ut socker, mjöl och mjölk ur din diet.
• Drick alkohol bara någon gång om året.
• Gå i socialt celibat under en dag eller en vecka, utan mejl, sms, inbokade möten eller fester.
• Rensa ut hemma. Kasta bort saker och städa upp.
• Som kvinna, släpp kontrollen! Låt din man bestämma allt i en vecka.
• Motionera dagligen med dina barn.
• Rensa kroppen med ett inre oljebad (en sorts tarmsköljning där man dricker utspädd olja under ett dygn.
• Göm teven, ta bara fram den ibland.

Så säger experterna om boken

Carl-Reinhold Bråkenhielm, professor i empirisk livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet:
– Det hela är en moralisk inställning: vi betalar sjukvården via vår skattesedel så i solidaritetens namn bör vi leva ett hälsosamt liv. Men ska vi skuldbelägga enskilda människor för en kulturell och social process? Jag ser en hård, krävande moral i denna hälsoextremism. Vad gör man när man åldras och blir sjuk? Var finns våra guruer då?

Andreas Eenfeldt, allmänläkare i Karlstad sedan 10 år som också driver hälsobloggen Kostdoktorn.se:
– Vissa delar i boken framstår som flum – oljebad för tungan och liknande. Men annars verkar det vara en vettig diet, det är i princip stenålderskost med minskning av mjöl- och mjölkintag. Men man bör inte utesluta mjölk helt. Att sluta äta socker och mjöl kan man komma långt på, om man inte är rädd för fett. Att vi äter för mycket socker är ett stort problem.