Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Fast för detox

Foto: Anette Nantell
Helgerna har avlöst varandra – och vi har ätit och druckit. I januari startar många om med träning och nyttigare mat. En del satsar på avgiftning. Men hur bra är det egentligen?

Rensa ur gifterna, rena både kroppen och samvetet, få vacker hy och bli en bättre människa. Uppmaningarna låter nästan religiösa när man googlar ordet detox, en förkortning av engelskans detoxification. Det är en slags hälsokur som i skrivande stund får 71 700 000 träffar. Lyriska anhängare vittnar om hur de gått ner i vikt, bajsat ut giftiga gallstenar och blivit av med gifter både i tarmar och hud.

Sara Mortazavi är legitimerad apotekare på Boots i PUB-gallerian.

– Månaderna efter jul säljer vi mycket mer kostersättningar än annars, säger hon.

Marknaden för detoxprodukter som säger sig avgifta kroppen är enorm och produkterna är ofta dyra. Elisabeth Olsson är inne på sin elfte dag på en tjugodagars kur med extraktet MethodDrain detox. Hon dricker 1,5 liter vätska om dagen som hon blandar med 12 ml extrakt.

– Jag har gjort detox några gånger förut och vill bli pigg och att min mage ska må bra, jag äter som vanligt under den här perioden men hoppar över alkohol och kaffe.

En önskvärd effekt av en detoxkur kan vara viktminskning men det är inte något som Elisabeth Olsson eftersträvar.

– Jag gör det här för att ge ämnesomsättningen en skjuts, jag tror inte att jag bara inbillar mig att det fungerar, fast jag vet inte exakt vad extraktet innehåller.

Det är inte lätt att få en läkare att uttala sig om detox och det har gjorts få vetenskapliga studier i ämnet. De allra flesta som Lördag kontaktar hänvisar till Livsmedelsverket, som i sin tur hänvisar tillbaka till läkarna.

Sofia Antonsson, dietist och föreläsare, är tveksam till att hoppa på mirakelkurer och att fasta för länge.

– Det är ju inte farligt att dricka grönsaks- eller fruktjuice i någon vecka, klart man går ner i vikt, de innehåller ju väldigt lite kalorier. Men vad jag vet så finns det ingen vetenskaplig undersökning som bevisar att näringsintaget ökar när man gör en så kallad utrensning i kroppen, säger Antonsson.

Det finns oändligt många olika sätt att avgifta kroppen, att äta naturliga produkter som frukt och grönsaker är ett logiskt alternativ när man känner sig onyttig. Vissa tar reningsritualen ett steg till och slår till på en tarmsköljning eller att rena levern på gallstenar med hjälp av olivolja, salt och juice. Resultatet av den senare metoden är särskilt populärt att fotografera och lägga upp på nätet.

De gröna små stenarna man stolt pruttat ut är dock inte gallstenar utan olivoljan som reagerat med fruktjuicen.

– Man vill såklart gärna att kurerna ska fungera och naturliga produkter är inte farligt att få i sig. Frågan är hur mycket kroppen kan tillgodose sig, vattenlösliga vitaminer kissar vi ut ändå. Men det är nyttigare att dricka fruktjuice än buljong, säger Sofia Antonsson.

Nutritionisten Inyang Eyoma Bergenstråle rekommenderar detox till alla som vill känna sig piggare och må bättre genom att avlasta kroppens reningssystem.

– Alla kan behöva en detox ibland. Har man slarvat med kosten under en längre period kan en detox vara det som bryter dåliga matvanor och leder in på nya bättre.

Detox beskrivs ofta både på hälsosajter och i tidningar som en kickstart när man vill gå ner i vikt och omnämns ofta som ett knep att ta till för att snabbt komma i form. Hollywoodstjärnan tillika livsstilsgurun Gwyneth Paltrow är ett fan av metoden och säljer ett helt set med detoxprodukter på sin hemsida Goop. Paketet kallas The Cleanse och innehåller bland annat fiberpulver och matsmältningsenzym. I veckan var väntelistan fortfarande lång för att köpa produkterna som tillsammans kostar dryga 3 000 kronor.

– Våra viktminskningsprodukter rekommenderas tillsammans med en hälsosam kost. Jag tror inte på att fasta under längre perioder. Man bör tänka långsiktigt, människan är inte så annorlunda uppbyggd än djuren. Om ett djur inte får mat under en period äter det allt det kan få tag på när det hittar mat. Äter man inte så ställer kroppen in sig på svält och när man äter normalt igen lagrar kroppen kolhydrater och fetter extra effektivt. Kroppen kompenserar för när inte fick tillräckligt med mat. Resultatet blir ofta att man går upp det man gick ner, säger Sara Mortazavi.

En dietist har utbildning i kostterapi och patientkontakt, har en legitimation och yrket tillhör kategorin hälso- och sjukvård. En nutritionist har en naturvetenskaplig utbildning, inriktat på kemi och biologi, men är inte utbildad i patientrådgivning.