Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Finn hälsan i ditt rätta element

Är du luft, eld eller vatten? Intresset för den indiska livsfilosofin ayurveda stiger och nya spainrättningar ser dagens ljus. DN Söndag har pratat med ayurvedaläkaren Janesh Vaidya och testat en rätt flottig behandling.

Ayurveda lär vara en av de äldsta läke­konsterna i världen. Själva ordet är sanskrit, ayur betyder liv och veda kunskap. Livsfilosofin baseras på kunskaper från flera tusen år tillbaka och stöder sig på hinduismens fem element: jord, vatten, eld, luft och eter.

Janesh Vaidya är ayurvedaläkare. Han har patienter över hela världen och har nyligen kommit ut med boken ”Ayur­veda för ditt sinne”.

– Jag är ayurveda. Det är mitt liv, så enkelt är det, säger Janesh Vaidya. Han växte upp i den indiska delstaten Kerala, omgiven av det ayurvediska tanke­sättet. Hans förfäder har ägnat sig åt ayurveda så långt tillbaka någon kan minnas. Han har över 400 patienter i Sverige som besöker honom regelbundet när han är här.

När han träffar en patient för första gången börjar han med att analysera vilket element personen hör hemma i, vata (luft), pitta (eld) eller kapha (vatten).

Elementet bestämmer vilken kost och livsstil som passar personen bäst. Därefter kontrollerar han patientens puls och försöker känna in om han eller hon är glad eller sorgsen. Sedan tittar Janesh på patientens naglar, som enligt ayurveda kan säga en del om leverfunktionen och eventuella hjärtproblem. Och så ser han till personens ålder.

Inom ayurveda delas livet in i fyra säsonger. Mellan noll och trettio år betraktas folk som barn. Efter trettio upp till sextio år är man ungdom. Först mellan sextio och nittio år räknas man ha uppnått mogen ålder och inte före nittio ses man som gammal.

Vid sextio år börjar livet, säger Janesh Vaidya. Det är därför vi måste sköta om oss alla år innan dess, för att maxa chanserna att få uppleva mogen ålder.

Så vad gör man för att ta hand om sig på bästa sätt? Allt bottnar i maten, enligt det ayurvediska synsättet. Våra dominerande element avgör vad som är bäst att stoppa i sig.

– Tänk alltid på vad du stoppar i munnen. Fråga dig om det är bra för din kropp. Det är precis som när du ska prata – tänk dig för innan du öppnar munnen, säger Janesh.

Livsfilosofin ayurveda breder ut sig även i västvärlden, här i Sverige har till exempel flera spainrättningar med ayurvedainrikting öppnats de senaste åren.

Men filosofin möts också av kritik, som framför allt handlar om att ayur­veda har dåligt stöd i vetenskapen. ­Flera ayurvediska preparat har dessutom visat sig innehålla tungmetaller, som bly, men enligt Livsmedelsverket är halterna så låga att den som äter ett enda ayurvediskt preparat inte kommer över gränsvärdena.

Janesh Vaidya förespråkar inte piller, han vill att vi ska hitta vitaminerna i vanlig mat.

– Piller är inte ayurveda. Maten är vår medicin, livsstilen är vår terapi, säger Janesh.

Fast om någon blir allvarligt sjuk räcker det inte med ayurveda, menar han.

– Ayurveda är inte någon ersättning för modern medicin. Om någon råkar ut för en trafik­olycka eller får cancer och måste opereras så måste den självklart det. Det finns ingen motsättning. Ayurveda används i förebyggande syfte, jag avråder ingen att äta mediciner som en doktor har skrivit ut. Ayurveda är mer förebyggande än botande.

Å andra sidan tvekar Janesh innan han tar till exempel huvudvärkstabletter och funderar i stället på varför han har ont, vad det är symtom på.

Han poängterar att han inte är fullkomlig på något sätt och att också han har stress och oro i sitt liv. Insikten om livets mening kom vid en händelse när han var mycket nära att drunkna i 20-årsåldern.

– Jag dog nästan och tog farväl av alla i mitt liv i tanken. Sedan räddades jag av en fiskare som drog upp mig på land. Då förstod jag hur viktigt livet var för mig. Fiskaren frågade om jag tappat något. Ja, sa jag, jag har tappat min rädsla och mitt ego där nere. Sedan lämnade jag byn där jag bodde och begav mig ut i världen. Nu har jag ett bonusliv, jag är så tacksam för varje dag. Och så känner jag ingen rädsla längre.

Men att han skulle vara någon sorts guru värjer han sig emot.

– Jag är ingen guru. Jag är en student, jag lär mig fortfarande.