Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/halsa/forskare-darfor-blir-vi-arga-nar-vi-ar-hungriga/

HÄLSA

Forskare: Därför blir vi arga när vi är hungriga

Hittills har man inte förstått exakt varför hunger framkallar ilska, men nu har forskare börjat få kunskap om de psykologiska mekanismerna – och vad man kan göra åt problemet.
Hittills har man inte förstått exakt varför hunger framkallar ilska, men nu har forskare börjat få kunskap om de psykologiska mekanismerna – och vad man kan göra åt problemet. Foto: Tuomas Lehtinen/IBL

Blir du lättare irriterad när du inte har ätit på länge? Många känner igen sig i fenomenet, som på engelska kallas ”hangry”.

Hittills har man inte förstått exakt varför hunger framkallar ilska, men nu har forskare börjat få kunskap om de psykologiska mekanismerna – och vad man kan göra åt problemet.

– Resultaten visar att hunger och känslor, liksom vår kropp och vårt medvetande, är kopplade till varandra i större utsträckning än folk kanske anar, säger Jennifer MacCormack vid University of North Carolina i en intervju med DN.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in