Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/halsa/forskare-darfor-blir-vi-arga-nar-vi-ar-hungriga/

LIVSSTIL

Forskare: Därför blir vi arga när vi är hungriga

Hittills har man inte förstått exakt varför hunger framkallar ilska, men nu har forskare börjat få kunskap om de psykologiska mekanismerna – och vad man kan göra åt problemet.
Foto: Tuomas Lehtinen/IBL

Blir du lättare irriterad när du inte har ätit på länge? Många känner igen sig i fenomenet, som på engelska kallas ”hangry”.

Hittills har man inte förstått exakt varför hunger framkallar ilska, men nu har forskare börjat få kunskap om de psykologiska mekanismerna – och vad man kan göra åt problemet.

– Resultaten visar att hunger och känslor, liksom vår kropp och vårt medvetande, är kopplade till varandra i större utsträckning än folk kanske anar, säger Jennifer MacCormack vid University of North Carolina i en intervju med DN.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.