Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Från smal till vältränad

Schlagerdrottningen Charlotte Perrelli har alltid varit smal – men efter två graviditeter var hon i dålig form och klarade knappt en armhävning. Så hon började träna för förs­ta gången i sitt liv. Nu har hon skrivit en bok som ska peppa andra till att också börja träna.

Charlotte Perrelli har alltid varit smal, emellanåt på gränsen till spinkig som hon själv uttrycker det. Men fram till för ett par år sedan var hon en person som knappt lyfte ett finger för att träna kroppen.

– Jag hade aldrig sett mig som en person som tränar. Aldrig fattat att det faktiskt skulle kunna vara bra för mig. Egentligen har jag väl aldrig riktigt lyssnat så mycket på min kropp, känt efter vad den verkligen behöver, säger Charlotte Perrelli som i dagarna släpper träningsboken ”Kan jag kan du”.

Tittar man på bilder från sångers­kans femtonåriga sångkarriär är det uppenbart att vikten aldrig varit något större problem. Charlotte berättar att hon i stort sett stoppat i sig det hon velat under åren. Och trots att träningen varit så gott som obefintlig, har vågen mer eller mind­re alltid pekat på samma siffra.

Men så, för två år sedan, efter att hennes andra son, Alessio, fötts, ändrades det. De där 25 kilona hon lagt på sig under graviditeten ville inte mer än halveras och Charlotte började känna sig frustrerad i sitt nya viktjag.

– Kläderna jag hade passade inte och de jag köpte satt inte alls bra. Då sa jag till mig själv att det fick vara nog. Jag ville inte gå runt och vara missnöjd med min kropp. Envis som jag är, på gott och ont, gav jag mig sjutton på att jag skulle få tillbaka min gamla kropp, berättar Charlotte.

Sagt och gjort, kosten lades om till en mer kolhydratsnål variant och en personlig tränare gav henne träningsövningar som skulle följas slaviskt under sex månader. Charlotte skippade bröd, pasta och socker, och kämpade med sitt halvtimmeslånga träningsprogram fem dagar i veckan.

Till en början var det tungrott för en otränad vars muskler knappt orkade en armhävning på knä.

– Träningen var jobbig och jag var supersugen på sötsaker de förs­ta veckorna. Men med tiden blev det sunda en vana. I takt med att jag gick ner i vikt blev jag starkare och kände mer och mer att jag faktiskt behövde träningen för att må bra.

Att som otränad plötsligt träna så pass ofta som fem gånger i veckan kan låta aningen överambitiöst. Men för en upptagen småbarnsmamma som Charlotte blev de trettio minuterna hemma i vardagsrummet den ultimata träningsformen.

– Jag rullar ut mattan och kör övningarna när ungarna har somnat. Jag ser det som min egen tid. Något fint jag ger till mig själv och min kropp. Med tiden har jag utvecklat träningen och lagt till lite mer avancerade övningar, ofta med ­pilatesboll.

Vid sidan av allt gott som träningen fört med sig – som bättre styrka, ork och immunförsvar – har den även trollat bort de ryggproblem Charlotte lidit av sedan tonåren.

– Konstigt nog fattade jag inte att mina återkommande ryggskott berodde på att jag var för svag. Jag hade ju inga muskler i ryggen!

I dag har det gått två år sedan Charlotte blev den tränings­person som hon aldrig trodde att hon skulle bli. På bilderna i nya boken visar hon upp en tränad kropp som många av oss säkert tror är omöjlig att få. Men, säger Charlotte, det är just det som är tanken med boken.

Att visa att det faktiskt går att komma i form med relativt enkla medel.

– 20 minuter eller en halvtimme har de flesta tid att ta sig några dagar i veckan. Kunde jag med min otränade kropp, så kan du också.

Charlotte Perrellis 25-minuterspass

 Utfall: Utmärkt träning för rumpan och benen. Stå med god hållning och fötterna ihop. Ta ett ordentligt steg framåt och böj det främre benet. Låt det bakre benets knä nästan gå ner till golvet. Skjut dig sedan explosivt tillbaka till utgångspositon. Håll ryggen rak genom rörelsen. Gör gärna rörelsen i olika riktningar för att variera träningen.
(3 set x 12 repetitioner på varje ben)

Stålmannen: super för säte, rygg och axlar. Utgångsposition är att stå på knä med händer i golvet. Lyft och sträck höger ben och vänster arm samtidigt, gå tillbaka och gör rörelsen tvärtom. Tummen ska peka uppåt på den sträckta armen och kroppen ska hållas rak. Gör rörelsen långsamt och med balans. Börja med bara benen eller bara armarna för att hitta rätt känsla. (3 set x 12 repetitioner)

Situp: klassiker för magen. Ligg på rygg med böjda ben. Spänn magen lätt genom att ”dra in navlen” mot ryggraden. Gör rörelsen genom att ”rulla” med överkroppen mot knäna. Gå långsamt ner. ­Utveckla gärna träningen genom att gör rörelsen i olika riktningar och med olika förut­sättningar. (3 set x
12 repetitioner)

Armhävningar: bra övning för bröst och armar. Här har endast händer och fötter kontakt med golvet. Håll kroppen rak genom rörelsen. Gå ner med bröstet mot golvet och upp igen. Variera gärna avståndet mellan händerna. Gör övningen från knästående ifall det känns för tungt. (2 set x 12 repetitioner)

Axelpress: utmanande för axlar och armar. Stå med händer och fötter i golvet. Gå in med fötterna mot händerna så positionen blir som ett upp och nervänt V. Gå långsamt ner med pannan mot golvet. Pressa dig sedan upp till raka armar. (2 set x 12 repetitioner)