Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Garanterat fritt från mantran

Tara Stiles hjälper en elev med rörelsen utthita parshva-konasana – eller sidostretch, som den helt enkelt kallas på Strafa yoga.
Tara Stiles hjälper en elev med rörelsen utthita parshva-konasana – eller sidostretch, som den helt enkelt kallas på Strafa yoga. Foto: Anna Bratt
Yogaläraren Tara Stiles tröttnade på buddhor, ­rökelse ­ och mystik. I sin studio i New York lär hon ut yoga utan österländsk ­filosofi. Intresset för den nya yogaformen har nu ­vaknat även i Sverige.

New York är ett paradis för yoga­sugna och en av de intressantaste yogastudiorna just nu är Strala yoga, som lockar anhängare som Jane Fonda och Deepak Chopra. Intresset för studions yogaform börjar nu vakna också i Europa.

– Andas ut, ta ett kliv bakåt. Håll armbågarna längs kroppen, sänk dig ner till plankan. Sätt i knäna om det bli för tungt. Stanna där, gunga lite, gör kanske en armhävning om det känns bra.

Yogaläraren Tara Stiles leder oss genom en annorlunda solhälsning under ett nybörjarpass i den stora vitputsade lagerlokalen i NoHo på Manhattan. Ljuset flödar in över oss genom stora fönster medan vi lyssnar på Bill Withers ”Lovely day”. Tara Stiles går runt mellan yogamattorna på trägolvet. Hon korrigerar armar som sträcks åt fel håll och trycker med lätt hand ner axlar som letat sig upp till öronhöjd.

Tara Stiles startade studion Strala yoga 2008. Medan andra kombinerar fysisk yogaträning med österländsk filsosofi så har hon skalat bort all ”mystik”. Här finns varken porträtt på indiska grundare, buddhor eller rökelse.

– Jag tror att hinduiska mantran och tal om olika energicentrum i kroppen skrämmer bort många. Här i New York, och kanske också hos er i Sverige, finns ett slags ”yoga­elit” som bestämmer reglerna för vad som är riktig yoga. Det var deras attityd som fick mig att starta min studio, säger Tara Stiles.

Varje vecka lägger hon ut korta filmer på Youtube med praktiska övningar som ”Yoga för att överleva sluttentamen” och ”Så får du sexiga axlar, armar och rygg”. Hon har också gett ut flera dvd:er med träningsprogram, skapat en app för Iphone och en yogabok som heter ”Slim calm sexy yoga”. Kritiken har inte låtit vänta på sig. Det finns en lång yogatradition i New York och bloggare har upprörts över hur ex-fotomodellen Tara Stiles nu ”säljer ut” yogan för att tjäna pengar.

– Jag bryr mig faktiskt inte om vad andra tycker om mig. Jag väljer provocerande titlar som ”Slim calm sexy” för att locka människor som annars kanske inte skulle få upp ögonen för yoga, säger hon och berättar att hon har yogat sedan tonåren.

En drop in-lektion på något av de fyrtio passen varje vecka kostar tio dollar (cirka sextio kronor), ett fynd jämfört med vad det kan kosta att träna på andra ställen på Manhattan.

– Jag vill hellre att många ska ha råd att träna varje dag i stället för bara en gång i veckan, säger hon.

Människor i åldrarna 9 till 92 år tränar på Strala yoga: skol­elever, studenter, brandmän, nyblivna mammor och pappor, överviktiga och pensionärer. Bland hennes anhängare finns också kända namn som Jane Fonda och Deepak Chopra.

Tara Stiles berättar att yogalärare från hela USA söker sig till hennes lärarkurser. De lockas av den avslappnade attityden, säger hon.

Hon har också fått förfrågningar om att hålla kurser i Europa.

– Nyligen blev jag tillfrågad om jag kunde komma till Sverige i början av sommaren, men det funkade tyvärr inte. Yogaläraren Jonas Rådahl arbetar på yogastudion Yogayama i Stockholm. Han har följt Tara Stiles på nätet i flera år och tycker att hennes filosofi kring yoga ligger helt rätt i tiden. Han hoppas att hon vill undervisa i Sverige i framtiden.

– Vi kommer absolut att få se studior med en mer avslappnad attityd också här i Sverige. Vi vill inte ha för mycket av det österländskt flummiga. Jag tror att för många är det resultatet av det vi gör på yogamattan som räknas.

Han känner igen sig i Tara Stiles tankar om ett slags ”yogaelit”.

– Förut tränade jag bara yogaformen ashtanga, men jag tröttnade på att det fanns en massa regler och värderingar för hur man ska vara och göra. Nu blandar jag olika stilar i min undervisning.

Yogaläraren Viveka Blom Nygren, som driver studion Atmaj­yoti i Stockholm, tycker sig se att de yogastudior som har öppnats i Sverige på senare år har blivit lite mindre ”mystiska”.

– Det är inte en klockren trend, men vi ser lite av det här. Gymmen har ju försökt sig på yoga utan österländska inslag, men oftast lyckas de bara skrapa på ytan. Om lärarna på Strala yoga är kunniga och lockar nya grupper är det jättebra, säger hon.

Här kan du utöva yoga i New York

Ett yogapass är ett utmärkt sätt att koppla av på under en semesterresa till New York. Yogan har en lång tradition på Manhattan, här finns många välrenommerade yogatränare och mängder av yogastudior.

DN listar några av de intressantaste studiorna i New York vid sidan av Strala yoga. Välj den som passar dig!

Eddie Sterns yogastudio: ayny.org

The Shala yoga house: theshala.com/index.html

Jivamukti yoga school: jivamuktiyoga.com

Dharma yoga center: dharmayogacenter.com/welcome.php

Iyengar yoga: iyengarnyc.org/home.html

Go yoga: goyoga.ws/index.shtml

Yoga anatomy, lär dig mer om andning:  yogaanatomy.org

Integral yoga institute: www.iyiny.org