Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Hormonet som räddar ditt sexliv

En stor del av sexlivet – för både män och kvinnor – hänger på testosteronet. När männen drabbas av sjunkande nivåer av hormonet sviktar potensen. Men det går att få rätsida på problemet.

Övervikt är en av de viktigaste orsakerna till sjunkande testosteronnivåer hos män. Testosteronbrist kan leda till trötthet, depression, benskörhet, minskad sexlust, led- och muskelvärk, försämrat minne och koncentrationssvårigeter. Också potensen kan påverkas. Mannen blir initiativlös, håglös, retlig och får sömnsvårigheter. Andra symtom kan vara minskad muskelmassa, hängrumpa och glesnande kroppsbehåring.

– Att bukfetma är farligt vet de flesta i dag, men få känner till den starka kopplingen mellan övervikt och testosteronbrist, säger Stefan Arver, överläkare och chef för Centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– För en överviktig man med låga testosteronnivåer kan det vara bra med en kortare tids testosteronbehandling, kanske sex till tolv månader. Det hjälper mannen att få respons på sin träning och bygga muskler. Men att enbart justera hormonnivån är meningslöst, behandlingen blir inte effektiv om mannen inte själv förändrar sin livsstil.

Friska, ej överviktiga män kan ha normala testosteronnivåer upp till 80–90-årsåldern, alltså livet ut. Hos överviktiga däremot sjunker det betydligt snabbare.

Förklaringarna är flera. När en man samlar på sig för mycket fett stiger nivån av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen, vilket bidrar till att stänga av testosteronproduktionen. Mycket fett i buken gör också att det produceras signalämnen som påverkar hjärnan och på det viset hämmar testosteronproduktionen.

Slutligen: när man utvecklar insulinresistens och får diabetes (vilket kan bli en följd av övervikten) så blir testiklarnas hormonproduktion sämre.

En av de allra vanligaste frågor Stefan Arver får är: Kommer männen också i klimakteriet?

Svaret är: Nej, det gör de inte. Åtminstone inte på samma sätt som kvinnor.

Visserligen sker en liten minskning av testosteronhalten hos många från 35-40-årsåldern, men det finns inget inprogrammerat avbrott. Utmärkande är den stora skillnaden mellan olika män. En del bibehåller alltså normal nivå hela livet. Är mannen fysiskt aktiv, och motionerar regelbundet, behåller han könshormonerna bättre. Också om en man fortsätter att vara sexuellt aktiv tycks produktionen av testosteron dämpas långsammare.

Drabbas mannen av någon sjukdom, till exempel diabetes, kronisk lungsjukdom, reumatism eller hjärt-kärlsjukdom, går minskningen fortare.

– Kroppens reaktion på sjukdom är att stänga av sin hormonproduktion, säger Stefan Arver. Cirka tio procent av alla 60-åriga män i Sverige har lägre testosteronnivåer än vad vi betraktar som normalt, och symtom på brist. Många av dem vet inte om det och vissa skulle må bättre av behandling som återställer nivån till det normala.

Men i dag behandlas bara 15 .000–20. 000 svenska män med manligt könshormon.

– Det är inte många, Vi har en klar underbehandling.
Bristen på testosteron visar sig i kroppssammansättningen. Muskler blir fett, som sätter sig runt magen. Men skadan går att reparera i många fall. Går man ner i vikt och börjar träna, så ökar testosteronproduktionen och fett blir muskler igen.

– Man kan säga att testosteronet sköter strömställaren i kroppen och avgör om det ska byggas fett eller muskler.

Testosteron är ett hormon som omges av många myter – som att det kan leda till ökad aggressivitet. I verkligheten kan det vara tvärtom – för låga nivåer av testosteron kan leda till irritation och kortare stubin. En annan myt är att testosteron ger en kraftig ökning av sexlusten och den sexuella förmågan. I själva verket behövs relativt litet testosteron för normal sexuell funktion – höga nivåer ger inte mer effekt.

– Den som tror att han ska bli en sexatlet blir besviken.

Däremot är testosteron väsentligt för muskler, blodkärl och kanske även för hjärtat.

Här kan du läsa mer om relationer.

Fråga våra experter om relationer och läs svaren på tidigare frågor.

Läs relationsexperten Eva Sanners svar på läsarnas frågor om lust och relationer.

Mannen och testosteronet

• En överviktig man har högre halter av könshormonet östrogen, vilket gör att testosteronproduktionen minskar.
• En testosteronbehandling måste kombineras med en sundare livsstil för att ge resultat.
• Testosterontillskott kan tas som injektioner eller som gel som stryks på huden.
• Testosteron ska inte blandas ihop med anabola steroider som har helt andra effekter och andra risker och som skapar störningar, bland annat i levern.
• Testosteronet ger inte upphov till cancer, men kan stimulera en latent prostatacancer. Därför måste prostatan kontrolleras före behandling.
• Olika grader av potensproblem finns hos cirka hälften av alla män mellan 40 och 70 år gamla.

Kvinnan och testosteronet

• Det finns fortfarande få testosteronprodukter för kvinnor.
• Ett testosteronplåster har utvecklats, som godkänts som läkemedel i Europa. Dock marknadsförs det inte i Sverige.
• Testosteronkapslar finns, men de innehåller för höga doser för kvinnor.
• Ett östrogenpreparat, Livial, har i viss utsträckning testosteronliknande effekter.
• Också hormonet DHEA, som delvis omvandlas till testosteron i kroppen, skrivs ut till kvinnor av vissa gynekologer och endokrinologer.
• De testosterongeléer som används på män och som ska appliceras på huden, kan också skrivas ut, dock i en tiondels styrka.

Så får du hjälp

Kvinnor som tror sig lida av testosteronbrist bör vända sig till sin gynekolog och om det behövs få ett testosteronprov taget. Vid behov kan man remitteras till endokrinolog, män kan be sin läkare om remiss till urolog eller endokrinolog. Till Centrum för andrologi och sexualmedicin, som tar emot 7.000 besök per år, kommer man vanligen med remiss.