Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

”Jag vill få unga tjejer att må bra”

”Jag var 17 år när tidningarna började hänga ut mig och skriva saker som inte stämde. Det gäller att bita ihop och fokusera på målet”, säger Isabella Löwengrip.
”Jag var 17 år när tidningarna började hänga ut mig och skriva saker som inte stämde. Det gäller att bita ihop och fokusera på målet”, säger Isabella Löwengrip. Foto: Eva Tedesjö

Spola idealen, var dig själv och strunta i andra. Bloggaren och entreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip är återigen i hetluften, med en orubbad tro på sig själv och målet att förändra världen.

Hon väcker känslor, vad hon än tar sig för. Nu senast har bloggaren och entreprenören Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, 21 år, väckt debatt genom att posera naken på omslaget till egna tidningen ”Egoboost”.

Isabella Löwengrip steg som en raket på stjärnhimlen när hon var 16 år och hennes blogg ”Blondinbella” blev känd för allmänheten. Den blev snabbt en av de mest lästa, älskade och hatade bloggarna i Sverige. Sedan dess har Isabella hunnit med mer än de flesta hinner med under en livstid. Hon har hoppat av gymnasiet, drivit en succé­blogg, startat fem aktiebolag, skrivit två böcker, startat en egen tidning, varit programledare i TV 4, börjat en entreprenörsutbildning i Schweiz, varit sambo och separerat. Samt krisat rejält ett par gånger ovanpå det.

I en intervju i P 4 nyligen kallades Isabella skämtsamt för den tonåring i Sverige som har haft mest makt sedan Karl den tolfte. Nu är hon aktuell med en bok för kvinnor på gränsen mellan tonår och vuxenliv, ”Isabellas hemligheter – så tog jag huvudrollen i mitt eget liv”, en uppföljning till hennes förra bok ”Egoboost”. Samtidigt har hennes egen tidning ”Egoboost” inlett en kampanj som syftar till att få unga kvinnor att strunta i idealen och våga visa sig på stranden i sommar. Isabella frontar själv omslaget. Naken. Bakgrunden är en semesterbild på sig själv i bikini som Isabella lade ut på sin blogg tidigare i år.

– Jag fick 1500 kommentarer på bloggen om hur jag såg ut på bilden. Expressen ägnade fyra sidor och två dagar åt att rapportera kring den. Det är märkligt hur mycket folk kan tycka och tänka om en annan persons kropp. Det är viktigt för mig att uppmärksamma att vi har rätt inskränkta ideal i Sverige. I till exempel Brasilien är kvinnor superstolta över sina kroppar, trots stora lår och celluliter. Det är egentligen bara i Sverige som vi har size zero-idealet, att alla tjejer ska vara så smala. Jag vill visa att man inte behöver må dåligt över att man inte har en modellfigur, säger Isabella som vill dra i gång debatten om unga kvinnors ideal.

– Många tjejer mejlar mig inför strandsäsongen. I stället för att tänka att det är härligt med sommar, att vara ledig och få umgås med sina vänner tänker de på hur de ser ut på stranden. Det är att fokusera på helt fel saker.

Reaktionerna på tidningsomslaget har inte låtit vänta på sig. Journalisten Linda Skugge kallar till exempel bilden för ”porrig”. Isabella säger att hon bara vill vara en person som hjälper unga kvinnor att ”tuffa till sig”. Hon tror att det är därför hon är så omtyckt – och ogillad – av många.

– Jag visar att tjejer kan ta plats. Det är väldigt tabu att ta för sig, det är inte okej. Jag har ju valt att ta den rollen och det är tufft. Först och främst blir jag väldigt granskad. Jag måste hela tiden balansera mellan att vara mänsklig och att vara en sund person som tänker på vad jag säger.

– Jag kan känna att många tjejer inte är lika tuffa och starka som killar. Det är en väldig generalisering förstås, men jag upplever att killar ofta har en enorm tro på sig själva och tjejer har inte det på samma sätt. De behöver mycket mer bekräftelse på att de duger, säger Isabella.

Själv har hon funderat en del på vad som har gjort att hon tidigt blivit så driven. När hon var 12 år bestämde hon sig för att bli statsminister, sedan ville hon bli försvarsadvokat och hjälpa andra kvinnor.

– Det ligger väl i min natur. Jag har alltid varit en person som måste ha flera saker i luften samtidigt. Jag tycker att det är väldigt kul att utmana mig själv och måla upp drömmar. Jag vill förändra världen, mitt största mål är att få unga tjejer att må bra.

Isabellas pappa heter Per Rydberg. Han är advokat och kritiserades i början av hennes karriär bland annat att försöka tjäna pengar på sin dotter. I den nya boken skriver Isabella om sina föräldrars skilsmässa och hur den har påverkat henne.

– De är arbetsnarkomaner, båda två. Man ska prestera hårt och allt räknas nästan utifrån vad man presterar. Jag har fått lära mig själv att jag faktiskt är mycket mer än det jag gör, det är ett mantra som rullar i mitt huvud hela tiden.

Isabella bodde i Jakobsberg utanför Stockholm tills hon var åtta år. Då hade hennes pappa startat sin juristfirma och flyttlasset gick in till Vasastan. Hennes mamma bodde kvar i Jakobsberg och Isabella och hennes bror bodde bara hos sin pappa.

– Jag pratar fortfarande mest med min pappa. Jag växte upp i ett ganska tufft klimat och jag har varit ledsen för det stundtals, men jag försöker vända allt till något positivt. Jag känner att jag blev väldigt stark i stället. Vi gjorde alltid en massa häftiga resor och hade det materiellt väldigt bra, men vi åt sällan middag ihop. Det fanns en burk med pengar i köket som jag gick ner på gatan och köpte vad jag ville äta för. Jag hade aldrig några tider som jag skulle passa och det har jag blivit arg över efteråt. Jag hade gärna haft det lite mer bestämt. Fast pappa har gjort så gott han har kunnat, jag är inte arg på honom.

Isabella mobbades svårt under skoltiden och berättar om hjärnskakningar och bollar i huvudet. I skolan lärde hon sig att målet var så mycket större än vägen dit, hon bet ihop men i gymnasiet fick hon nog och hoppade av. När hon var 18 tappade hon kraften och livsglädjen, åkte till psykakuten och blev sjukskriven.

– Efter det kände jag att det inte spelar någon roll hur djupt man faller – det går att ta sig upp därifrån genom att sätta gränser för sig själv, säger Isabella.

Nu försöker hon att vara ledig minst två dagar i veckan och fokuserar på annat än en karriär, trots ett späckat schema med jobb, föreläsningar över hela landet och studier i entreprenörskap i Schweiz. ­Ibland känner hon att hon har erfarenheter som många andra i hennes ålder inte har.

– Jag har suttit i styrelsemöten sedan jag var 16 år gammal, läst avtal och argumenterat. Jag har blivit väldigt hård och extremt bra på att fatta beslut. Den insikten tror jag kommer mycket senare i livet för andra.

Hur ser du på kritiken mot dig?

– Det berör mig inte ett dugg, det har aldrig gjort det. Jag är väldigt förskonad från att ta åt mig av andras åsikter om mig. Om jag ska leva det här livet där jag är extremt exponerad dagligen så kan jag inte ha en vardag där jag tar åt mig av det som sägs om mig. Då skulle jag aldrig ha nått så här långt. Jag är min egen recensent. De andra bryr jag mig inte om.

Budskapet i boken ”Isabellas hemligheter” är att först och främst bli kompis med sig själv – och att alla kan förändra världen.

– Jag blir väldigt ledsen när jag möter tjejer i alla åldrar som lägger så otroligt stor vikt vid vad folk tycker och tänker om dem, Det gäller allt från utseende till val av karriär och flick- eller pojkvänner. Åsikter från folk som klankar ner på en är inte värda någonting. Det är väldigt viktigt att påminna sig om att man lever för sin egen och ingen annans skull.

Isabella Löwengrip

Ålder: 21 år.

Bor: Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Jakobsberg och i Vasa­stan. Blev känd genom bloggen ”Blondinbella” när hon var 16 år. Entreprenör med bland annat egen tidning. Studerar till en MBA-examen i investment i Zürich i Schweiz.

Aktuell: Med boken ”Isabellas hemligheter”.

Förebilder: Oprah Winfrey, Ida Backlund (ung entreprenör), Richard Branson (brittisk entreprenör och äventyrare), Mark Zuckerberg, Fredrik Reinfeldt.

Recept för hållbar lycka – Isabellas råd till unga

• Bli din egen bästa kompis, acceptera och älska dig själv.

• Umgås med människor som får dig att må bra.

• Plugget/jobbet ska kännas roligt och ut­vecklande, som ett steg i rätt riktning.

• Var nyfiken, se möjligheterna i allt och våga anta nya utmaningar.

• Eftersträva balans mellan egen tid, familj, vänner, jobb, plugg och träning.