Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 06:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/halsa/kliniken-vill-fa-patienterna-att-gora-slut-med-sin-borrelia/

HÄLSA

Kliniken vill få patienterna att göra slut med sin borrelia

De mår dåligt men får inga svar av sjukvården. När de söker på nätet stöter de på diagnosen borrelia. Plötsligt får det onda ett namn. Men få av dem har verkligen borrelia.

På en klinik i Uppsala försöker infektionsläkare gå till botten med patienternas hälsoproblem.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 Björn Olsen, professor och överläkare, vill hjälpa patienterna, men utan att göra avsteg från vetenskap, beprövad erfarenhet och behandlingsriktlinjer.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 5 Hanna berättar för läkaren Andreas Mårtensson att hon fick kämpa för att hennes läkare skulle skicka en remiss. Sjukvården har inte trott att hon har borrelia.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 5
Foto: Erlend Aas, NTB
Bild 4 av 5 Det tas ryggvätskeprov på alla patienter som utreds vid Centrum för vektorburna infektioner. Det är i ryggvätskan som det går att se om det finns en aktiv neuroborrelios.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 5 Läkaren Elisabet Skoog berättar om patientens historia vid en patientkonferens. Sedan går läkarna igenom provsvaren och diskuterar sig fram till ett gemensamt utlåtande.
Foto: Fredrik Funck