Kliniken vill få patienterna att göra slut med sin borrelia
De mår dåligt men får inga svar av sjukvården. När de söker på nätet stöter de på diagnosen borrelia. Plötsligt får det onda ett namn. Men få av dem har verkligen borrelia.
På en klinik i Uppsala försöker infektionsläkare gå till botten med patienternas hälsoproblem.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 5Björn Olsen, professor och överläkare, vill hjälpa patienterna, men utan att göra avsteg från vetenskap, beprövad erfarenhet och behandlingsriktlinjer.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 5Hanna berättar för läkaren Andreas Mårtensson att hon fick kämpa för att hennes läkare skulle skicka en remiss. Sjukvården har inte trott att hon har borrelia.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 5
Foto: Erlend Aas, NTB
Bild 4 av 5Det tas ryggvätskeprov på alla patienter som utreds vid Centrum för vektorburna infektioner. Det är i ryggvätskan som det går att se om det finns en aktiv neuroborrelios.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 5Läkaren Elisabet Skoog berättar om patientens historia vid en patientkonferens. Sedan går läkarna igenom provsvaren och diskuterar sig fram till ett gemensamt utlåtande.
Foto: Fredrik Funck
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.