Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/halsa/kliniken-vill-fa-patienterna-att-gora-slut-med-sin-borrelia/

Foto: Fredrik Funck
LIVSSTIL

Kliniken vill få patienterna att göra slut med sin borrelia

De mår dåligt men får inga svar av sjukvården. När de söker på nätet stöter de på diagnosen borrelia. Plötsligt får det onda ett namn. Men få av dem har verkligen borrelia.

På en klinik i Uppsala försöker infektionsläkare gå till botten med patienternas hälsoproblem.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 5 Björn Olsen, professor och överläkare, vill hjälpa patienterna, men utan att göra avsteg från vetenskap, beprövad erfarenhet och behandlingsriktlinjer.
Foto: Fredrik Funck
Bild 2 av 5 Hanna berättar för läkaren Andreas Mårtensson att hon fick kämpa för att hennes läkare skulle skicka en remiss. Sjukvården har inte trott att hon har borrelia.
Foto: Fredrik Funck
Bild 3 av 5
Foto: Erlend Aas, NTB
Bild 4 av 5 Det tas ryggvätskeprov på alla patienter som utreds vid Centrum för vektorburna infektioner. Det är i ryggvätskan som det går att se om det finns en aktiv neuroborrelios.
Foto: Fredrik Funck
Bild 5 av 5 Läkaren Elisabet Skoog berättar om patientens historia vid en patientkonferens. Sedan går läkarna igenom provsvaren och diskuterar sig fram till ett gemensamt utlåtande.
Foto: Fredrik Funck