Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Lågkolhydratkost effektivt för feta

Kolhydratsnål kost ger en snabbare viktnedgång vid fetma än fettsnåla dieter, enligt en rapport. Dessutom tonas vikten av motion ned för att underlätta viktnedgång för feta personer.

Det är Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) som gjort en vetenskaplig sammanställning av de studier som gjorts kring mat vid fetma. SBU konstaterar bland annat att råd om kost med få kolhydrater på kort sikt, sex månader, ger bättre effekt än råd om lågfettkost för personer med fetma som vill gå ner i vikt.

Personer med fetma får i dag ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost, eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Men att ge råd om strikt lågkolhydratkost är inte lika vanligt.

– Just den strikta lågkolhydratkosten är man väldigt försiktig med eftersom man har trott att den kan leda till förhöjda kolesterolnivåer, men vi har inte sett några tecken på att det kan finnas några sådana risker, säger Jonas Lindblom, docent och projektledare på SBU.

Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet, ser positivt på att minska intaget av snabba kolhydrater. Men hon och andra forskare har ifrågasatt en del varianter av kost med lite kolhydrater, där dessa byts ut mot stora mängder animaliska fetter och proteiner.

– Det leder i åtta av tio fall till höga kolesterolnivåer, vilket är en allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

Det är alltså viktigt att hålla sig till rätt sorts fett.

– Rätt sorts fett är det som kroppen inte kan tillverka själv, och det är de omättade fetterna som finns i oljor, nötter, mandlar och feta fiskar.

Att man ska äta mindre och röra sig mer är ett budskap som ofta upprepas som en lösning på överviktsproblem. SBU:s expertgrupp hittar dock inte något vetenskapligt stöd för att motion skulle underlätta en viktnedgång för feta. Motion har positiva effekter på fysiologiska funktioner som syreupptagningsförmåga, men endast marginell, om någon, effekt på viktnedgång.

– På vågen gör det ingen större skillnad, säger Kjell Asplund, professor i medicin, som varit med och sammanställt rapporten.

 

Fakta: Uppgifter ur rapporten

 

  • Råd om lågkolhydratkost ger bättre effekt på kort sikt, sex månader, än råd om lågfettkost för personer med fetma som vill gå ner i vikt.
  • Långsiktigt märks dock inga skillnader mellan de olika kostråd som finns. Enligt SBU är ett brett utbud av flera kostråd sammantaget det bästa för personer med fetma som vill gå ner i vikt.
  • Även råd om högre intag av mejeriprodukter eller minskat intag av söta drycker kan leda till viktnedgång för personer med fetma.
  • I Sverige har antalet vuxna personer med fetma mer än fördubblats sedan 1980-talet.
  • SBU har i arbetet med rapporten granskat vetenskapliga studier för kostrekommendationer till personer med fetma fram till november 2012. Totalt har de gått igenom över 16 000 vetenskapliga rapporter.

Källa: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) (TT)