Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Märkning av LCHF och GI förbjuds

Märkning av matprodukter som LCHF eller GI förbjuds av Livsmedelsverket, enligt Sydsvenskan.
Dieterna finns inte med i EU:s lista över godkända begrepp.

Livsmedelsverkets nya vägledning innehåller två nyheter, skriver Sydsvenskan.

Dels förbjuds märkningen av en produkt som ”hälsosam”. I stället måste det definieras vad det är för ingrediens som ska ge en positiv hälsoeffekt

Dels förbjuds hälsopåståenden som inte finns med i EU:s förteckning. Det gäller bland annat information om att en produkt är anpassad efter de populära dieterna LCHF och GI.

– Vi har inte haft anledning att ta upp det tidigare, det är först på senare år som de här dieterna har blivit populära. Jag har inget emot innehållet i produkterna, det är märkningen det handlar om. De finns inte med i EU:s förteckning, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket till Sydsvenskan.

Hon poängterar att reglerna gäller för hela EU och inte kan ändras av ett enskild medlemsland.

Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel skriver i ett pressmeddelande att de är kritiska till förändringen, som de anser försvårar för konsumenterna att göra ett hälsosamt matval.

-  Med tanke på att Livsmedelsverket oroas över att alltför få konsumenter följer deras kostråd, borde de ju uppmuntra och underlätta för livsmedelsbranschen att kommunicera kostråden, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist och Svensk Dagligvaruhandels VD Thomas Svaton i ett gemensamt uttalande.