Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

”Psykisk sjukdom inte skamligt”

Christer Olsson hade stor hjälpa av sin hustru och sin kristna tro för att kunna bli frisk från sin långvariga depression.
Christer Olsson hade stor hjälpa av sin hustru och sin kristna tro för att kunna bli frisk från sin långvariga depression. Foto: Joakim Roos

Psykologen Christer Olsson blev fri från sin depression och svåra ångest efter åtta år. I sin nya bok vill han ge hopp till andra drabbade.

En morgon i december 2001 intar de mörka tankarna Christer Olsson.

Han sitter i sin bil på en parkeringsplats i Göteborg och kan inte hålla mot. Det är början på åtta års djup depression och svår ångest.

I dag är han frisk och vill berätta. Han vill ge hopp åt andra som drabbas, och åt deras anhöriga. Han gör det i boken ”En väg tillbaka” som nyligen gavs ut på Libris förlag.

Han har en del att bidra med: Förutom sin egen långa och svåra erfarenhet är Christer Olsson också psykolog.

– Jag vill komma åt stigmatiseringen. Att ha en psykisk sjukdom är inget skamligt och ingen moralisk defekt.

Inte minst vill Christer vända sig till människor som, liksom han själv, har en kristen övertygelse.

– Ibland kan det vara mycket svårt att vara kristen och drabbas av psykisk ohälsa. Det är inte ovanligt att man förebrår sig själv, eller får höra av andra: ”Du drabbas för att du inte har levt som du borde leva.” Eller ännu värre: ”Det här är ett straff för att du inte levt som man ska som kristen.”

Hans viktigaste råd till den som drabbas är att acceptera sjukdomen och berätta om den.

– Det är nödvändigt för att man ska få den kraft och den tid att läka som behövs. Jag försökte hålla det hemligt för min 86-åriga mor för att inte göra henne ledsen. Men det fullständigt luktade ångest om mig, och hon undrade vad som var fel: Hade jag fått cancer? Skulle vi skiljas? Så vi berättade – och tröstade.

Han pekar ut tre orsaker till att han till slut blev frisk efter åren av djup depression och svår ångest.

För det första: Tiden. Han hade haft depressioner två gånger tidigare, på 80-talet, och båda gångerna var det över efter drygt tre månader. Att det skulle ta åtta år denna gång hade han aldrig kunnat föreställa sig.

För det andra: Hans hustru Ami gav aldrig upp. Under hela sjukdomsperioden sade hon till honom: Du blir frisk! Han kallar henne ”mitt ställföreträdande hopp”.

För det tredje: Hans kristna tro.

Men han bidrog också själv till sitt tillfrisknande. Han ägnade sig åt fysisk aktivitet, var noga med kosten och såg till att ha sociala relationer, också utanför hemmet.

– Depression kallas ibland för ensamhetens sjukdom. Just för att bryta ensamheten och få nya tankar och intryck är det viktigt att man inte stannar kvar i hemmet under hela sjukdomsperioden. Det kan vara ohyggligt svårt att komma ut, men man måste tvinga sig.

Han menar att den medicinska behandling han fick, och som han noga beskriver i boken, inte gjorde honom frisk.

– Jag svarade naturligtvis på ångestdämpande medicin – annars hade jag förmodligen inte levt i dag. Men på mig fick behandlingen ingen läkande effekt.

Samtidigt är han noga med att påpeka att det inte gäller alla:

– Om jag träffar någon drabbad eller anhörig som ber mig om råd skulle jag direkt säga: Sök upp en vårdcentral. Där kan man ge medicinsk behandling, och för många är antidepressiv medicin väldigt positivt verksam. Vårdcentralen kan också remittera vidare till terapi eller psykiatrisk behandling.

Du såg varje ångestfri dag som ett bönesvar, en gåva av Gud. Men tvivlade du aldrig? Kände du aldrig under de ångestfyllda dagarna att Gud inte brydde sig?

Han skrattar till:

– Nej, jag såg det inte på det sättet. Under mina nattliga brottningsmatcher ställde jag Gud till svars: ”Hur kan du tillåta någon att leva i detta jordiska helvete?” Men jag tvivlade aldrig.

Hur mår du i dag?

– Jag betraktar mig som frisk. Jag har inte fått tillbaka den goda sömn jag hade innan jag blev sjuk, och det får jag kanske aldrig. Men jag sover ännu bättre nu än när jag skrev boken och har fortfarande ångesten under kontroll.

Christer Olssons råd

Till dig som drabbas av psykisk sjukdom:

• Acceptera din sjukdom.

• Berätta för dina närmaste.

• Aktivera dig fysiskt, om än bara med promenader.

• Ha sunda matvanor.

• Tvinga dig till sociala relationer utanför hemmet.

• Om du håller på att bli sjuk: Uppsök en vårdcentral.

Till dig som känner någon som drabbats:

• Ta kontakt! Besök, ring, sms-a! Gör också oanmälda besök. Skulle det vara olämpligt en gång så är ingen skada skedd, det är bara att komma tillbaka.

• Hjälp din sjuka vän eller dennas anhöriga med praktiska saker, som att klippa gräs eller handla mat.

• En enkel promenad med den sjukas anhöriga kan betyda mer än du tror.