Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Så fixar du torra hösthuden

När luften blir torr är det viktigt att smörja huden med rätt kräm.
När luften blir torr är det viktigt att smörja huden med rätt kräm. Foto: Alamy
Nu byts sommarfräsch hud till torrare och fnasigare variant. Men det finns hjälp att få.

Hösten överrumplar inte bara med vardagsplanering och plötsligt behov av halsduk om mornarna. För många byts också solbränd sommarhud ut till fnasig problemhy. Huden hinner inte anpassa sig till växlingen mellan sommaren och hösten, det vill säga jämn temperatur och mindre stress som övergår till kyligare väder och torr inomhusluft.

Resultatet är uttorkad hy som dessutom, med slarvig rengöring och fel hudvårdsprodukter lätt får blemmor och utslag.

Nina Nilsdotter är hudterapeut, specialiserad på problemhy.

– Vi lever väldigt mycket ”on-off” i dag, hela kroppen skulle må bra av långsammare övergångar. Efter semestern när många ätit annorlunda och druckit mer alkohol syns det på huden direkt när det roliga rensas ut ur kroppen, säger hon.

Ständigt innesittande bland papperstravar och elektriska apparater dränerar huden på fukt. För att förebygga problem kan man dricka mycket vatten och äta mat med rätt fetter, som linfrö, avokado och lax, liksom minska på kaffe- och tedrickande.

– Huden speglar mycket hur vi mår på insidan. Men så klart att rätt produkter för din hy, använda på rätt sätt, hjälper. Tänk dock efter innan du köper dyra produkter. Många köper fel eftersom de inte vet vilken hudtyp de har. Vissa som har problem med finnar tror att de har fet, oren hy, medan de egentligen kan vara jättetorra under en fet yta, säger Nina Nilsdotter.

För att förbereda huden och få bra effekt av hudvårdsprodukter rekommenderar hon att använda en mild peeling, för att få bort döda hudceller. Är huden känslig, tvätta på kvällen men låt bli på morgonen. Stramar ansiktet efter rengöring har du använt för starka produkter. Och för att en creme utses som ”bäst-i-test” behöver den inte passa alla.

– Hur många testade och vilken hudtyp hade de? Det är helt avgörande för att se om en produkt är effektiv, säger Nina Nilsdotter.

Magasinet Råd & Rön gjorde nyligen ett större test av fuktgivande kroppscremer där hudens fuktighet mättes av en corneometer (teknisk utrustning som mäter fukthalt i huden) direkt efter insmörjning, efter 24 timmar och efter två veckors bruk, och kom fram till att det fanns stora skillnader mellan produkternas effektivitet. Bäst var där Lipikar lait från La Roshe-Posay som finns på Apoteket. Annars finns också rena klimatcremer som funkar som barriärskydd mot kyla och vind.

– Jag brukar jämföra det med att under vintern klär man sig varmt över hela kroppen, medan ansiktet är helt naket – att använda ett extra skydd blir som en pälsmössa för ansiktet, säger Nina Nilsdotter.

När det blir minusgrader ute är det bäst är att smörja in sig flera timmar in-nan utgång. Fukt kan frysa i huden och orsaka spruckna ytliga blodkärl. Människor med naturligt fet hy tycker ofta att de har dragit en genetisk nitlott, men enligt hudterapeuten är fet hy bland det bästa man kan ha.

– En tunn, finporig hy har alltid problem under vintern. Fet hy håller bättre, får färre linjer och har oftast inga problem alls.

Hudterapeutens våta vardagstips

Gröna växter ger bättre luftfuktighet.

Drick mindre kaffe och te, men mera vatten.

Noggrann städning. Arbetsmiljöverket råder dammfritt och lägre värme hellre än installation av luftbefuktare, eftersom sådana kan sprida bakterier och andra oönskade mikroorganismer.

Tvätta inte ansiktet med vanlig tvål, det har fel ph-värde och tar bort alla naturliga fetter i huden.

Undvik att tvätta ansiktet med vatten precis innan du går ut.