Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Så undviker du att bli smittad av influensan

Foto: Anna-Lena Wejderman
Man blir inte förkyld av kyla. Men på vinterhalvåret sprids förkylningar och influensa. Det klassiska rådet att tvätta händerna ska inte underskattas, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

Feber, trötthet, snuva och halsont. Höst, vinter och tidig vår innebär ofta förkylningstider, men det finns flera råd att ta till sig om man vill undvika att smittas – och att smitta andra.

Virus sprids lätt via luften och vinterhalvåret är mer eller mindre förknippat med förkylningar och influensautbrott.

– Generellt ska man tänka på att stanna hemma om man är sjuk för att undvika att smitta andra, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Stockholms läns landsting.

Virus smittar nämligen ofta via luften, men även via kontakt. Ett exempel är när man tar i hand med någon som är sjuk och sedan får i sig viruset när man petar sig i ögon, näsa eller mun.

Det klassiska rådet att tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten ska därför inte underskattas för den som vill hålla sig frisk och undvika att smittas, råder Per Follin.

Den 7 november påbörjades den årliga vaccinationskampanjen på flera håll i landet.

Vintern är också influensa­säsong. De allra flesta som insjuknar i influensa och som inte tillhör en riskgrupp klarar oftast att kurera sig på egen hand.

– Det gör man bäst genom att vara hemma. Symtomlindrande behandling som att ta febernedsättande läkemedel och att se till att få i sig tillräckligt med vätska är att­rekommendera, säger Per Follin.

– Behandlingsrekommendationer finns på Vårdguiden 1177 dit man även kan vända sig för kontakt och råd om man önskar diskutera sina sjukdomssymptom, tillägger Per Follin.

Men vissa, främst personer i medicinska riskgrupper, kan bli riktigt sjuka, inte minst av följdsjukdomar. Den 7 november påbörjades den årliga vaccinationskampanjen på flera håll i landet.

Foto: NTB/TT

Influensavaccination för personer i riskgrupperna, det vill säga gravida, personer över 65 år och personer med vissa kroniska sjukdomar, är kostnadsfri i många landsting, däribland Stockholm, men det kan variera i landet.

Bör man vaccinera sig även om man inte ingår i riskgruppen?

– Vi har ingen generell rekommendation om vaccinering, utan en riskgruppsrekommendation för dem som riskerar att bli svårast sjuka. Det står alla fritt att vaccinera sig om man önskar, men det är riskgruppen som får vaccinationen kostnadsfritt, säger Per Follin.

Influensasäsongen 2016–2017 var en intensiv sådan. Det berättar Mia Brytting, mikro­biolog och enhetschef vid enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning vid Folkhälsomyndig­heten.

– Speciellt eftersom många drabbade var äldre personer. Det blev väldigt tufft, framför allt i Norrland där vi såg en topp under jul- och ­nyårshelgerna, säger Mia Brytting.

Förkylningar brukar gå på hösten, innan influensan. Influensan sprids lättare i torr luft, vilket hänger ihop lite med att det är kallt.

Influensavirus finns i flera olika typer. De vanligaste är olika variationer av det som kallas influensa A och influensa B. För två år sedan var den så kallade svininfluensan, A(H1N1), vanligast. Under förra ­säsongen dominerade i stället influensaviruset A(H3N2), även kallad Hongkong-influensan.

Under hösten är dock rhino­viruset, det vanligaste förkylningsviruset, i spridning – och det smittar främst genom kontakt.

– Förkylningar brukar gå på hösten, före influensan. Influensan sprids lättare i torr luft, vilket hänger ihop lite med att det är kallt, säger Mia Brytting.

Även Mia Brytting rekommenderar att man ska tvätta händerna noga och att stanna hemma när man är sjuk. Den som ändå ger sig ut bör dock tänka på flera saker för att undvika att smitta andra.

– Nys i armvecket och snyt dig i engångsnäsdukar som sedan slängs i papperskorgen, säger Mia Brytting.

  • Läs mer:

Sju av tio går till jobbet fast de är sjuka

Det här vet vi om D-vitamin

Populärt med vitamintabletter men vad säger studierna?

Så kan man stoppa spridningen av smittor på förskolan

Fakta.Vanliga symtom på influensa.

• Ont i musklerna

• Hög feber och huvudvärk

• Känsla av trötthet och frusenhet

• Halsont och torrhosta

• Snuva

• Röda, ömmande ögon

• Ont bakom bröstbenet

• Dålig aptit

Små barn, under två år, kan ha andra symtom på influensa, som illamående, magont, kräkningar och diarré.

Källa: 1177 Vårdguiden

Fakta.Riskgrupper som rekommenderas att vaccinera sig mot influensa.

• Personer som är 65 år eller äldre.

• Gravida från vecka 16.

• Personer med följande sjukdomar eller tillstånd:

kronisk hjärtsjukdom

kronisk lungsjukdom, till exempel kol eller svår astma

neuromuskulära sjukdomar, extrem övervikt eller flerfunktionshinder som påverkar andningen

kronisk lever- eller njursvikt

diabetes typ 1 eller typ 2

kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Vaccinet är i vissa landsting gratis för personer i riskgrupperna. I andra är priset rabatterat.

Källa: Folkhälsomyndigheten