Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Sex före en idrottsprestation – dåligt eller bra?

Other: TT

Att sex före en idrottsprestation skulle vara negativt är en inställning som funnits med ända sedan Platons tid. Men stämmer det egentligen – eller finns det andra viktigare saker att tänka på innan en idrottstävling?  

Den legendariska boxaren Mohammed Ali hade enligt uppgift inte sex på flera veckor innan en viktig match. Och fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg sade under sin karriär att han avstod från att ha sex dagen innan en match eftersom det gjorde att han förlorade känslan i sina fötter och blev mindre aggressiv på planen efter sex. 

Den mexikanska landslagstränaren, Miguel Herrera, sade inför VM i fotboll 2014 att han inte tyckte att hans spelare skulle ligga under mästerskapet. 

– Jag tänker på fotboll och jag hoppas att killarna tänker på fotboll, för ingen har dött av avhållsamhet i fyrtio dagar, sade han till NBC News inför mästerskapet. 

Platon argumenterade redan för 2000 år sedan för att de som tävlade i de olympiska spelen borde avstå från sexuella relationer för att prestera bättre. Men även om många har tagit till sig av Platons idé om sex innan idrottsliga prestationer finns de som inte håller med. MMA-fightern Ronda Rousey, som rankats som den bästa kvinnliga MMA-fightern i världen har i stället sagt att hon försöker att ha sex innan en match. 

– För kvinnor ökar det testosteronet, så jag försöker ha så mycket sex som möjligt innan jag slåss. Inte med alla, men om jag har ett förhållande kommer jag att säga "yo, en match är på gång", sade Ronda Rousey i en intervju i programmet ”Jim Rome on Showtime”. 

Men vad stämmer egentligen? Är sex innan en prestation negativt eller positivt? Eller gör det ingen skillnad vad en person som ska prestera idrottsligt gör i sänghalmen kvällen innan en match? 

”Vi hittar inga robusta vetenskapliga bevis som indikerar att sexuell aktivitet har en negativ effekt på atletiska resultat.”

Det skriver Laura Stefani, forskare på Florens universitet i ett pressmeddelande för en studie som utkom 2016. Hon och hennes kolleger gick igenom den forskning som finns på ämnet och kom fram till att de flesta resultat som visar på en försämrad prestation efter sex är anekdotiska. Istället visade forskarnas genomgång att sex snarare har en mild positiv effekt på atleters prestationer. 

”Särskilt från ett psykologiskt perspektiv har sex en avslappnande effekt, som kan hjälpa till att minska tävlingsstress i uthållighets- (maraton) och koncentrations- (skytte) sporter,” skriver Laura Stefani. 

Även om forskarna gick igenom hundratals forskningsrapporter, bedömde de att bara nio studier var tillräckligt vetenskapliga för att vara med i undersökningen. Enligt en studie från Oxford-universitetet, där man studerade 2000 personer som sprungit London Maraton såg man en svagt positiv effekt på tiden hos de löpare som hade haft sex dagen innan loppet. En annan studie visade inte någon skillnad på prestation efter sex eller utan sex, och en tredje visade en svag positiv tendens på maratonlöpares tid om de hade varit sexuellt aktiva kvällen innan loppet. 

Erwin Apwitch är docent i idrottspsykologi vid Lunds universitet och legitimerad psykolog. Han menar att rent energimässigt så har sex en marginell påverkan på prestation.

– Det finns olika myter, till exempel om att boxare ska avstå från sex ganska lång tid i förväg för att bygga upp sin energi och aggressivitet. Rent energimässigt betyder sex nästan ingenting för prestationen. Det är snarare den energi som ägnas åt att hitta en partner, om man inte har en fast sådan, och om man dricker alkohol som påverkar, säger han. 

Han menar att idén om sex innan en prestation handlar om vidskeplighet snarare än vedertagna bevis. 

– Det finns inte mycket på det här rent forskningsmässigt. Det beror delvis på att det är ett känsligt ämne, särskilt i vissa länder där det blir svårt att göra vetenskapliga studier om just sex, och att det är svårt att få respondenter att svara sanningsenligt, säger Erwin Apwitch. 

I stället för just sexuellt umgänge menar han att det finns viktigare saker att tänka på i anslutning till en idrottslig prestation. 

– Det beror så klart på vilken idrott man ägnar sig åt, men att ta det lite lugnare än vanligt dagarna innan tävling och att sova ordentligt är nog det viktigaste. En natts sömnbrist har ingen påverkan på varken tekniska idrottare eller uthållighet, däremot ackumulerad sömnbrist kan påverka. 

Han menar också att en viktig framgångsfaktor är att fokusera på processen snarare än utfallet. Eftersom det är processen man själv kan påverka, snarare än vad utdelningen blir. 

Om någonting är att förvänta är det en förbättring av prestationen eftersom man spänner av och mår bra.

– Som idrottare måste man tänka på det som man faktiskt själv kan göra något åt. Många har som mål att hamna på pallen, men det går bara delvis att påverka. Däremot hur snabbt man springer till exempel, det kan man förbereda sig för och träna inför, säger Erwin Apwitch. 

Även Lotti Helström, forskare i obstetrik och gynekologi vid institutionen för klinisk forskning och utbildning på Karolinska institutet, menar att det inte finns något som tyder på att sex skulle påverka idrottsprestationer negativt. 

– Sex med utlösning leder till en fysisk muskulär avspänning, och jag kan inte tänka mig annat än att det är bra för prestationsförmågan. Om någonting är att förvänta är det en förbättring av prestationen eftersom man spänner av och mår bra, säger hon.