Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Större risk att dö på sin födelsedag

Risken att dö på sin egen födelsedag är 14 procent högre jämfört med andra dagar, visar en ny studie. Och ju äldre du blir desto troligare är det att du dör på din födelsedag.

– Vi kom fram till att födelsedagar får en dödlig utgång oftare än man kan tro, säger forskaren Vladeta Ajdacic-Gross som lett undersökningen.

De schweiziska forskarnas slutsats får säkert en och annan att höja på ögonbrynen. Men studien är omfattande och bygger på 2,4 miljoner dödsfall under en 40-årsperiod, skriver tidningen The Independent.

Studien visar att risken att dö på sin födelsedag i genomsnitt är 13,8 procent högre än på årets övriga dagar. För människor över 60 är motsvarande siffra 18 procent.

Dödsorsakerna kan variera. Till de vanligaste hör hjärtattack och stroke. Men även olycksrisken och självmordsrisken ökar, i synnerhet bland män, vilket kan bero på ökat alkoholintag.

Människor som har cancer löper också större risk att dö på sin födelsedag.

Vad det här beror på är inte helt känt. Forskarnas förklaring är att människor ofta blir mer stressade i samband med att de fyller år. Något som framför allt ökar risken för hjärtattack och stroke. Forskarna kallar den livsfarliga födelsedagsstressen för "birthday blues".

En annan teori som har lagts fram, men som forskarna inte har kunnat bevisa, är att gamla och sjuka människor "anstränger sig" för att överleva fram till sin födelsedag.