Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Hälsa

Svensk superbroccoli – nyttig som en löprunda

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Den ser ut som vanlig broccoli, smakar som vanlig broccoli. Men den svenskodlade superbroccolin är tre gånger nyttigare – och kan vara effektiv som ett gympass.

Lagom till broccolipremiären kommer goda nyheter från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp: Svenskodlad superbroccoli innehåller två till tre gånger så mycket glucoraphanin som vanlig broccoli. Glucoraphanin är ett ämne med effekter som forskare kallat "häpnadsväckande". Bland annat misstänks det kunna minska risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ II diabetes.

Forskare vid brittiska Institute of Food Research, som närvarade när de svenska forskningsresultaten presenterades i dag, jämför superbroccolins effekter med ett gympass eller en löprunda.

– Man tror att broccolin åstadkommer en reaktion hos kroppen som får den att trigga i gång sitt antioxidantförsvar. Det är också vad som händer vid träning, säger Marie Olsson, professor i trädgårdsvetenskap vid SLU.

Superbroccolin är framtagen genom traditionell växtförädling, där en vild kålsläkting har korsats med vanlig broccoli. Superbroccolin har odlats fram under 30 år, men det är första gången någon undersöker grödan när den framodlats i svenska förhållanden.

– I dag är det många som vill köpa lokala produkter av olika skäl, som klimatskäl. Men innan den börjar säljas här måste man säkerställa att det faktiskt är lika höga halter glucoraphanin om den odlas i Sverige som annars, säger Marie Olsson.

Och SLU:s omfattande mätningar visar alltså goda halter.

Förutom att den är mycket nyttigare är superbroccolin svår att skilja från sin vanliga kusin.

– När vi varit ute och tittat på fältförsöken har jag inte kunnat skilja den ena broccolin från den andra. Den ser ut som vanlig och smakar som vanlig broccoli. Jag kunde i alla fall inte se eller märka någon skillnad, säger Marie Olsson.