Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Uppdaterade och sömnlösa

Foto: Blend Images / Alamy
Facebook, Twitter och Instagram – står sociala medier till din tjänst eller är det egentligen tvärtom? Ny forskning visar på uppkopplings­hetsens giftigare sidor.

De ska förenkla och berika vårt liv. Men sällan talas det om framgångshistoriens baksida. Sociala medier har onekligen förenklat kontakten med vänner och nätverk och berikat informationsflödet kvantitativt, men frågan är om användandet av Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala medier är ett hjälpande verktyg i första hand eller kanske tvärtom – mest uppslukande?

En ny studie påvisar att sociala medier är mer beroendeframkallande än cigarretter och alkohol. Samtidigt säger läkare och forskare att sociala medier orsakar sömnproblem och stress. I brittiska dagstidningen The Guardian tidigare i veckan presenteras resultat av ny forskning från ett team vid Chicagouniversitetet, som kommit fram till att sociala medier är starkt beroendeframkallande.

Forskningen kan inte klassas som blytung men visar ändå på en tydlig riktning för hur människor i dag hanterar sina nya medievanor. Testgruppen, som bestod av 205 personer, fick under en vecka regelbundet frågan om hur gärna de just nu vill koppla upp sig till något socialt medium, och av de 10 558 svaren var 7 827 akuta begär.

I veckan rapporterade också TT om en undersökning i Ängelholm. Sömnläkaren Gary Badre har intervjuat 260 gymnasieelever och kommit fram till att en tredjedel av dem lider av sömnbrist. Uppkopplingshetsen är en orsak.

– Över 90 procent av eleverna är inne på Facebook flera gånger per dag. Många känner därför ångest eftersom de vill hålla sig uppdaterade hela tiden, säger Gary Badre till TT.

Dan Hasson är stressforskare vid Karolinska institutet och har uttryckt oro för hur sociala medier påverkar vissa människors stressnivåer. Enligt Dan Hasson är sociala medier utmärkta verktyg för att få oss att må bättre – men bara om de används rätt. Det gäller att förstå sitt eget motiv för att man använder dem.

– Somliga hetskollar sin Facebook för att minska sin ångest, vilket skapar en ohälsosam motivation. Känner man sig stressad blir det lätt ett tvångsmässigt sätt att mildra stressen med tvångsmässiga uppdateringar, säger Dan Hasson.

– Tillfälligt kanske man känner sig lugnare, men det är just en tillfällig lindring och snarare nedbrytande på lång sikt. Det är mer effektivt att ta itu med sina problem direkt än att skjuta upp dem, säger han.

Något som börjar som lustfyllt blir problematiskt när grupptryck av olika slag dyker upp, menar Dan Hasson som nämner de direkta belöningar man kan uppleva på exempelvis Facebook och Twitter som opålitliga – det är inte alltid det dyker upp en trevlig kommentar på inlägget eller uppdateringen.

– Det gäller att förstå hur man ska förhålla sig till mediet och förstå vad det kostar. Ofta blir tiden som tillbringas på sådana forum på bekostnad av samliv och vänner. Sociala medier är inte alltid så sociala.