Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Hälsa

Va, vad är wabi sabi?

Den japanska andliga läran wabi sabi handlar om att söka förnöjsamhet i varje situation.
Den japanska andliga läran wabi sabi handlar om att söka förnöjsamhet i varje situation. Foto: Alamy
Wabi sabi är ett nytt sätt att tänka som präglas av acceptans, ödmjukhet och vila. Feng shui-konsulten Agneta Nyholm Winqvist har skrivit en bok om den andliga läran.

– Wabi sabi är varsamt och anspråkslöst, säger Agneta Nyholm Winqvist. Det är en lära som inte gör något väsen av sig men som gör all skillnad i livet när man väl har den i sig.

Agneta har över 20 års erfarenhet av österländsk tanketradition. Sedan många år är hon en av Sveriges mest namnkunniga experter på den asiatiska inredningsläran feng shui. Under arbetet med att välja ut bilder till en ny bok kände hon sig plötsligt vemodig och ledsen.

– Det fanns en sorts föreställning kring min person om att jag var så framgångsrik, harmonisk och lycklig. När jag satt där med feng shui-bilderna kändes de så falska. Jag ville inte fortsätta exponera en livsstil som bara bestod av vackra miljöer och vackra människor och gjorde anspråk på perfektion och fulländning. Det är ju inte så livet ser ut. Det var då min förläggare introducerade wabi sabi för mig.

Wabi sabi är en japansk tradition med rötterna i zenbuddismen. Men till skillnad från zen innehåller wabi sabi inga ritualer eller formaliteter. Projektet med coffee table-boken hamnade på hyllan och Agneta började läsa allt hon kom över om wabi sabi. Så småningom växte idén till en bok om hennes egen resa mot en mer ödmjuk tillvaro fram.

– Wabi sabi är nästan som en sorts antilära. Det finns ingenstans att börja och inte något institut att vända sig till, det finns inga guruer och ingen som har patent på sanningen. Det handlar i stället om att sänka axlarna och börja betrakta det man ser omkring sig.

Inom wabi sabi har frågor kring personliga mål och egna önskningar liten plats.

– I vår hektiska tillvaro kan vi aldrig nöja oss med det vi har. Men jakten på lyckan gör att vi sällan får vila. Inom wabi sabi söker du förnöjsamheten i varje situation, när du diskar, när du kör bil eller på väg till jobbet. Det skapar ett lugn.

Men trots avsaknaden av formella tillvägagångssätt inom wabi sabi finns det ett antal principer som man strävar mot.

– Tidlös visdom och villkorslös kärlek är ett par av ledorden, berättar Agneta. Ödmjukhet och stillhet är andra.

Inom wabi sabi spelar också naikan en viktig roll. Det är en sorts disciplinövningar som återfinns i flera andliga traditioner.

– I naikan frågar man sig inte vad man kan få ut av livet, utan vad man själv kan ge. Det handlar om att dagligen se över sina tankar och gärningar på ett sätt som slutligen leder till en genuin känsla av tacksamhet inför livet.

För ett par år sedan skadades Agneta allvarligt. Hon och maken Mikael höll på att lägga om taket när Agneta trött och lite oförsiktig plötsligt tappade balansen.

– Jag ramlade ner och landade på taket till vårt dass. Tur i oturen. Men jag skadade mig illa och fick svår värk i huvud och rygg.

Olyckan fick Agneta att ännu tydligare inse hur sårbart livet är.

– När man lever med svåra hälsoproblem blir det ännu mer uppenbart att det lilla i vardagen är det som betyder något. Wabi sabi är att vila i varje situation, att acceptera tillvaron som den är, även när den är mycket svår, säger Agneta. Jag accepterar värken när den finns där och gläds de dagar jag inte har ont. Jag känner tacksamhet.

Att beskriva wabi sabi låter sig knappast göras, men Agneta gör ett försök.

– Det är det varsammaste och mest kärleksfulla jag stött på. Som en stor god mor, som en aktsam, gammal, vis kvinnosjäl.

Ledord inom wabi sabi

tidlös visdom

allomfattande, villkorslös kärlek

ödmjukhet

stillhet

vördnad

respekt

naturens visdom

ofullständigt och icke-perfekt

ro i förändring

tidlös skönhet

anspråkslöshet

uppskattning/samarbete

hållbar utveckling

liv i ögonblicket

andlighet bortom ord

Agneta Nyholm Winqvist

Bor: Härnösand

Familj: Gift med Mikael, döttrarna Annie, 16, Linn, 11, ankor, höns.

Ålder: Tidlös.

Arbetar på: Sofiainstitutet och School of graceful living.

Motto: Det ska vara bra, det ska vara sant och det ska vara vackert

Prova själv: En övning i vördnad och ödmjukhet

Denna övning ingår i den japanska ödmjukhetsträningen naikan.

Välj ut fem nyckelpersoner i ditt liv. Det är klokt att börja med din mamma, oavsett hur din relation till henne ser ut.

Låt varje steg ta minst 15 minuter och betrakta varje steg så livsbejakande och positivt du kan.

Steg 1:

Sitt i stillhet utan distraktionsmoment. Tänk på en person i din närhet. Vad har du fått från den här personen? Vad har du gett till den här personen? Vilka problem och svårigheter kan du ha orsakat den här personen?

Steg 2:

Reflektera över vad du kan lära dig av svaren på ovanstående frågor. Kan du delge personen din tacksamhet över vad du har fått? Känner du dig illa till mods så förlåt dig själv för de problem du orsakat, men lär av dem samtidigt som du släpper taget om det förflutna.

Övningen är hämtad ur Agneta Nyholm Winqvists bok ”Wabi sabi”.