Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Hon har makten över svenskarnas utlandsresor

Foto: Anders G Warne
Sommarens makthavare. Nu tar väderomslagen, grillfesterna, charterjäsandet och sommarpratarna över på riktigt. Vi har träffat sju nyckelpersoner bakom den svenska sommaren. Lottie Knutson, kommunikationsdirektör, Fritidsresor: ”Smit iväg, ta lokalbussen och se var du hamnar”

Hur stor maktfaktor är du?

– Jag är ju med och påverkar utbudet. Närmare 400 000 svenskar reser med oss på sommaren. Sedan väljer ju kunderna om och vad de vill boka.

Vad har du bestämt i år?

– Menorca, Mallorcas gröna lillasyster, är ett nytt resmål. På sommaren har svenskarna ganska klassisk smak. Turkiet är störst, sedan kommer de stora öarna i Medelhavet, Cypern och Kreta. Mallorca och Sardinien är trendigt.

Du ska till Grekland. Vågar man det?

– Ja. Det kommer säkert vara lite rörigt där och man kan behöva ta med sig extra kontanter. I år väljer lika många som förra året ändå Grekland. Turistparadoxen är ju att när ett land är i ekonomisk kris så gynnar det resenärernas plånböcker.

Hur vill du ha din charterresa?

– Jag reser med magen och vill få genuina upplevelser, till exempel äta på en taverna där örterna kommer från ägarens täppa och osten från hans getter.

Vad gör du en vanlig charterdag?

– Jag vandrar gärna. Det låter pretentiöst men jag är jätteotränad. Det kan räcka en timme eller två, sedan tar man en kaffe eller dricka i en liten by och åker bussen tillbaka. Man ser så oerhört mycket mer när man vandrar än när man reser längs stora vägar. Kring Medelhavet finns det många fina vandringsleder.

Ligger du vid poolen och pressar?

– Nej, det har jag kommit över. Man blir brun automatiskt om man tar en promenix eller jagar barn vid poolen. Jag föredrar i och för sig att bada i havet.

Hur vill svenskarna resa?

– All inclusive-trenden håller i sig, det är praktiskt när man vill ha koll på pengarna. Det finns också en antitrend med resenärer som vill äta lokalt och genuint. Jag skulle tipsa den som bor på all inclusive att skolka någon gång. Gå till exempel och drick en färskpressad juice på ett kafé i närheten.

Hur fyndar man en billig resa?

– Allra billigast är det innan skolan slutar men även efter skolstarten är priserna låga. Titta på resmål som inte kommer upp automatiskt i huvudet, till exempel Thailand och Kanarieöarna på sommaren. Kolla alternativa av­reseflygplatser. Boka resan när det är fint väder.

Ge ditt bästa chartertips!

– Smit i väg på egen hand. Ta lokalbussen och se var du hamnar.

Lottie Knutson

Ålder: 48 år.

Bor: Nacka.

Gör: Kommunikationsdirektör på Fritidsresor.

Familj: Maken Mats Knutson, journalist på SVT, och fyra barn mellan 6 och 20 år.

Sommarplaner: Vara på landet i Stockholms skärgård och åka en vecka till Samos.

Ett sommarminne: När jag var liten plockade jag smultron på farmor och farfars lantställe och i vuxen ålder fick jag smultronstunder med egna små barn. Det är fortfarande mysigt att plocka perfekt mogna smultron på ett strå.