Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Inredningsdesignern: Jag har lärt mig att bli tuff.

Sofie Hedlund hänger gärna på sitt favoritfik, Ciao for now.
Sofie Hedlund hänger gärna på sitt favoritfik, Ciao for now. Foto: Fredrik Funck

”Jag har alltid haft ett inrednings­intresse, men visste inte att man kunde ha det som jobb.

År 2000 var jag på väg att åka till Florens för att studera när jag fick ett tips om att det fanns en utbildning inom inredningsdesign på Fashion Institute of Technology i New York. Efter två års studier fick jag jobb som Junior Designer på ett arkitektkontor och stannade där i ett år. Sedan flyttade jag hem igen, för sådan var min plan.

Men marknaden hemma var inte så stor som jag trodde, det var extrem lågkonjunktur och jättetufft. Så när jag ett par år senare fick ett erbjudande från samma företag som jag tidigare jobbat för åkte jag tillbaka. Det är sex år sedan nu. De sponsrar mitt visum men det är jobbigt att förnya det hela tiden, så jag undersöker möjligheterna att söka permanent uppehållstillstånd.

Nu är jag projektledare och inreder lägenheter på Manhattan och hus i Hamptons på Long Island.

Det är väldigt olika vad kunderna vill ha hjälp med och hur involverade de själva vill vara. Oftast handlar det om lägenhetsrenoveringar eller ihopslagning av flera lägenheter. Det kan innefatta allt från möbler, mattor, gardiner, och belysning till lakan, handdukar och köksutrustning. Många vill kunna flytta in med bara en väska med kläder och personliga saker och känna att allt är klart.

Mitt första jobb var designern Tory Burchs lägenhet på drygt tusen kvadratmeter på Upper East Side. Jag har också inrett tv-kocken Barefoot Contessas övernattningslägenhet – med ett mycket funktionellt kök.

När man jobbar här är inget omöjligt. Jag har lärt mig att bli tuff, annars blir man överkörd.

Jag har också fått lära mig hur viktigt det är att bygga sitt så kallade ’credit score’, att ha många kreditkort och en kredithistoria som visar att man kan sköta sin ekonomi. Annars kan man till exempel bli tvungen att betala mycket i förskott när man ska hyra lägenhet.

Visst finns det perioder när jag vill flytta hem, men jag älskar verkligen mitt jobb, så det är inte intressant om jag inte kan få ett likvärdigt i Sverige.”

Sofie Hedlund

Ålder: 35 år.
Från: Stockholm.
Jobbar som: Inredningsdesigner.
Bor: Hyr en 1,5:a  i East Village.
Månadshyra: 1 720 dollar/­månad.
Inkomst: Vill inte uppge.
Bästa med New York: Att det är så enkelt att gå ut, allt finns, när som helst.
Sämsta med New York: Jag kan bli trött på att det är så otroligt mycket folk, oljud och stress.
Saknar mest hemifrån: Massor. Familj och vänner, det enkla sättet att umgås, försommar i Stockholm ...
Sådana är mina nya landsmän: De jag umgås med är som jag, men de jag jobbar åt har kock, chaufför, butler och hemhjälp. Men alla är öppna och trevliga.
Minns jag mest: 11 september, ­lukten, bilderna på alla de saknade. Och att man blev en del av en större gemenskap.
Gör jag när jag kommer hem: Äter en toast Skagen på Sturehof, kanelbulle på Café Saturnus, går till Östermalmshallen och tar en promenad i skogen hos min bror i Täby och andas frisk luft.