Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Instagramstjärnan Yogagirl: Ljuset kommer från ett djupt mörker

08:00. Rachel Brathen, alias Yogagirl visar några yogaövningar som väcker upp kroppen.

Hon lämnade Sverige som artonåring för ett nytt liv i Västindien. I dag är hon känd som Yogagirl och har 1,3 miljoner följare på Instagram. Men livet har inte alltid varit en yogastund i solen för Rachel Bråthén.

På Blue hotel på Lidingö sitter Rachel med en skål yoghurt, färska bär och frön. Snart dyker Ringo upp. Han är en certifierad globetrotter som bott på otaliga hotell och gått på restauranger världen över. Ringo har cirka 70.000 följare på Instagram. Det är inte vilken hund som helst. Hans matte Rachel Bråthen, numera världsberömda, Yogagirl, har nämligen mer än 1,3 miljoner följare. Och det är inte vilka följare som helst utan människor redo att korsa Atlanten för att ledas av Rachels röst in i helande hundpositioner och handstående.

Rachels nyblivne make Dennis Schoneveld ansluter i surfbyxor och t-shirt.

Det är andra dagen på Rachels första retreat i Sverige. Hon är tillbaka på sin hemö Lidingö som hon lämnade när hon som artonåring ville mer.

Då sålde hon moppen hon fått av pappa och köpte en flygbiljett till Costa Rica tillsammans med två kompisar. Det som för väninnorna var en backpackerresa blev för Rachel början på ett nytt liv. Hon lämnade pojkvännen sedan fyra år per telefon, (vilket hon nu bett om ursäkt för) och slog ned sina bopålar i ett hostel med kackerlackor och vägglöss.

–  Jag insåg direkt att detta var min väg. Att jag var på rätt plats. Hela livet hade varit en uppförsbacke. Allt utom skolan hade varit svårt.

Rachel var två år när föräldrarna skilde sig. Hos pappa bodde hon ett par veckor om året eftersom han pendlade mellan Spanien och Lettland. Om livet med en ensamstående flerbarnsmamma präglades av brist och asketism, präglades papparesorna av överflöd.

Men Yogagirls tonår var allt annat än yogiskt harmoniska.

–  Jag var destruktiv. Som 15-åring hade jag falskt leg som det stod 21 år på. Jag rökte ett paket cigaretter om dagen trots astma. Jag söp och ville mest vara snygg och hänga på coola Stureplansklubbar.

Var det en mognadsprocess eller en ungdomsrevolt?

– Det fanns många oläkta sår i familjen. Det fanns så mycket smärta. Det var skilsmässor och uppbrott och mammas fästman dog före bröllopet och mamma kämpade för att få ihop livet och försörja sex barn.

Hur vände det?

– Med min mammas spirituella uppvaknande. Hon insåg att hon aldrig bearbetat sorgen efter allt som hänt och åkte till ett retreat. Sedan tvingade mamma mig att tillbringa en vecka på samma meditationscentrum i Dalarna, där vi höll på med allt från traumahealing till meditationer i en vecka. Du kan ju förstå ångesten – från stökiga Stureplansnätter till total tystnad.

Men tillbaka till Costa Rica. Eller den veckolånga familjesemestern på västindiska ön Aruba där hon sprang på surfaren Dennis. En månad senare hade hon flyttat ihop med mannen hon skulle gifta sig med på ön där solen alltid skiner och det står ”One Happy Island” på alla registreringsskyltar.

Du blev en stjärna genom sociala medier. Men hur föddes fenomenet Yogagirl?

– Jag jobbade som yogainstruktör på ett hotell i Aruba och för att hitta de kända yogalärarna internationellt sökte jag på sociala medier. Snabbt lärde jag mig hur man kunde få en Facebook-sida att växa. 2012 startade jag även ett eget Instagramkonto. Men sociala medier är så filtrerade och ytliga och jag ville skriva viktiga saker: om yogan som botat min skolios, som balanserat mitt liv och dämpat dramat, om glädjen och tacksamheten. Jag vill inte bara vara ännu en blondin i bikini.

Rachel delade det som kom till henne under morgonmeditationerna.

I början uppdaterade hon fem–sex gånger om dagen. När hon efter bara ett par månader hade 50 000 följare reste hon och Dennis till Florida. Inför resan googlade hon fram en liten yogastudio i en förort. Hon postade på Instagram: ”Är du i Miami och vill ta en klass med mig är du välkommen”.

– Det bara vällde in folk. En tjej körde sex timmar i bil för att komma dit. Förra året gjorde vi 36 städer på amerikanska västkusten. Ringo skaffade vi på den turnén. En tjej flög från Paris till LA för att ta en enda klass, sedan flög hon hem igen direkt. Nu bokar vi en USA-turné via Instagram i 25 städer som börjar med Coachella i Los Angeles.

Du har lyckats designa ditt drömliv. Mycket tack vare att du lyckats knäcka koden för sociala medier. Har du några framgångstips? Vad vill människor ha?

– Det ska vara genuint. Autentiskt. Jag har laddat upp bilder på när jag var onykter efter några tequilarundor. Det kan få stort genomslag bara för att jag säger att det är okej att vara mänsklig. Sedan måste man uppdatera regelbundet. Försvinn inte en vecka. Du måste finnas där för dina följare.

– Det finns knep, folk går ihop och taggar varandra. Men det känns fejk. Själv är jag en tyst följare som mest scrollar igenom surfares bilder. Nästan aldrig andra yogamänniskor. Mina sociala medier är sammankopplade och jag är mobilfri morgon och kväll.

Du lever i ständigt solsken och tropisk natur, lyckligt leende i en vacker, vig kropp, i ett kärleksfyllt äktenskap. Kan det vara provocerande?

– Det är en hårfin skillnad mellan att inspirera och väcka avund. Du kan få människor att känna sig otillräckliga. Därför blottar jag både celluliter och magfett. Unga tjejer som skriver att de vill vara som jag får veta att inget hos mig är perfekt. Därför drog jag i gång kampanjen ”love your body love your soul – #myrealbody”.

Och livet är givetvis inte bara solsken.

– När jag gjorde omslaget till tidningen Wellness fick de lova att inte retuschera bort mina ärr från blindtarmen som brast samtidigt som min bästa vän omkom i en bilolycka i en annan del av världen. Under min sorgeprocess tappade jag 100 000 följare – de som bara ville se en blondin i bikini. Det var som att mina följare slängdes in i en tvättmaskin. Vissa kom visserligen tillbaka. Men jag är inte redo att retuschera mitt liv. När vissa undrar hur jag kan vara så lyckligt leende hela tiden förklarar jag att det där ljuset kommer från djupt mörker.

Nu får du gåvor från hela världen, astronomiska sponsorerbjudanden, du har fem assistenter och agenter i två länder. Hur är ditt förhållande till pengar?

– Pappa hade väldigt gott ställt medan vi knappt fick någon månadspeng hos mamma som försörjde sex barn. Så jag har en ganska skev syn på pengar. Antingen kom det för fort, för lätt och för mycket eller inget alls. Jag vet hur det är att leva både med och utan.

–  I Costa Rica var jag så fattig att jag var tvungen att välja om jag eller min hund Quila skulle få äta. Jag bodde i en hydda med fladdermöss utan el och varmvatten. Jag tjänade en dollar i timmen som servitris. Men jag var så lycklig. Ibland kan pengar förhindra mer än förenkla. De skapar så mycket energi och väcker omättligt ha-begär”.

Som barn drömde Rachel om att arbeta med ”Läkare utan gränser”. Att hjälpa andra. Det började med en resa till Indien med pappa.

– Där mötte jag fattigdom för första gången. När vi kom till vårt fina hotell och åt god mat förstod jag inte varför jämnåriga barn stod utanför och tiggde. När vi åkte till Sydafrika med skolan valde vissa att spela cricket medan jag arbetade på ett barnhem. Jag grät mig till sömns varje natt. Barnen dog nästan i den där misären medan chefen körde Porsche.

Sedan Rachels Instagramkonto exploderade på bara några månader följer fansen henne överallt. Och med följarna kommer finansiella framgångar:

– Vi har förlorat så mycket pengar och blivit så utnyttjade. Men nu vet jag vilken makt det innebär med 1,3 miljoner följare. Jag skulle kunna göra kampanjer och tjäna hur mycket som helst på att sälja saker, men marknadsför i princip ingenting. Jag vill inte vara kommersiell. Jag vill helst bara att folk kommer och yogar. Mitt Instagramkonto är mer en community. Folk flyger inte från Paris till LA för att yoga med dig för att du säljer krimskrams.

Det rasar dagligen in mejl från sponsorer. Rachel och hennes assistenter svarar nästan alltid: Tack men nej tack.

– Vi tackar nej till Nike och andra giganter. Ett av USA:s största klädmärken erbjöd mig den största summa pengar jag någonsin sett på papper för att jag skulle bära deras kläder. Men nästa år kommer vi att samarbeta med ett stort företag, säger Rachel.

Gåvor får de dock ändå. Från ekologiska soyavaxljus till böcker, smycken, ayurvediska oljor och kläder. Det mesta ger Rachel bort men funderar på att starta en egen online-shop där intäkterna ska investeras i välgörenhet.

– Vi bor på jättefina hotell, flyger fint, vi skulle om några år kunna fylla Globen men Dennis vill helst vara hemma i en liten hydda vid havet och surfa hela dagarna. Jag vill skapa en rörelse. Jag älskar klasser och retreats och hittills har jag haft 50 egna. I LA ledde jag en klass för 650 personer. Det tog mig 3,5 timmar att krama dem alla efteråt.

Men retreats handlar mycket om individen. Rachel vill gärna kombinera individualismen med idealismen genom sociala projekt som gör världen bättre.

Nu kommer hennes första livsstils- och inspirationsbok.

– Det är en resa genom min spirituella värld. Det jag kämpat med. Och recept, säger Rachel som blev ostätande vegan i Costa Rica.

– Jag var allergisk mot allt – rök, pollen, pälsdjur. Alla mina allergier försvann. Efter bara tre veckor som vegan provade jag till och med nötter för första gången i mitt liv. Mjölkprodukter är det man helst ska undvika, säger Rachel som älskar choklad och gärna dricker vin.

I den svartmålade yogasalen på Blue hotel har ett sjuttiotal yogautövare från olika länder rullat ut sina färgglada mattor. Mantran på sanskrit och healingmusik fyller rummet. På ett litet podium sitter Rachel i lotusställning. Dennis och Ringo sitter på första raden.

– Vi ska öppna hjärtat i dag, säger Rachel.

Hon talar om gamla sorger som blockerar kroppen. Om vikten av att låta hjärtat leda oss och utmana rädslan.

– Varje gång vi flyr sorg och rädsla kommer de i kapp oss. Det manifesteras.

Mitt i passet avbryter vi praktiken för en skrivövning. Vi ska besvara frågan:

Vad skulle jag göra om rädslan inte stod i vägen?

Själv skulle Rachel aldrig sminka sig, raka benen eller se sig själv i spegeln, erkänner hon.

– Inte för att jag är rädd för att bli lämnad utan för att det är så djupt rotat i oss att vi måste tänka på hur vi ser ut för att bli accepterade. Om vi inte var rädda skulle samhället vara mindre utseendefixerat.

Sen får Dennis demonstrera en brygga på den lilla scenen. Ringo gosar in sig mellan paret. Rachel tackar sin man och sin hund med var sin puss. Hennes resa med miljoner medresenärer har bara börjat. Det slår mig att framgångssagan fångas tydligast av hittehunden Quila som varit med Rachel sen första tiden på Costa Rica. De har varit hungriga ihop, de har sovit i hyddor, tagit sig igenom ödsliga regnsäsonger och sorger.

– I dag är Quila så tjock att ingen skulle känna igen henne, säger Rachel innan hon börjar krama sina yogisar.

Rachel Bråthén

Ålder: 26 år.

Bor: Aruba

Familj: Gift med Dennis Schoneveld, 3 hundar Quila, Ringo och Laika. Växte upp med mamma, sex syskon och halvsyskon i Uppsala och på Lidingö.

Gör: Internationell yogainstruktör och inspiratör.

Aktuell med: Över 1, 3 miljoner följare på sociala medier. En inspirationsbok om bland annat yoga. Den engelska utgåvan kommer i vår och är redan såld till flera länder.

Instagram: @yoga_girl