Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

John Nylander – vårdare med världen i sikte

John Nylander har som mål att någon gång arbeta som sjuksköterska för en internationell organisation utomlands.
John Nylander har som mål att någon gång arbeta som sjuksköterska för en internationell organisation utomlands. Other: Roger Turesson

Viljan att hjälpa fick 25-årige John Nylander att utbilda sig till sjuksköterska. I dag får han sin examen från sjuksköterskeprogrammet vid Röda korsets högskola.

När John Nylander för tre år sedan bestämde sig för att börja studera stod valet mellan att bli polis eller sjuksköterska. Det var viljan att i någon form hjälpa människor som lockade med de båda yrkena. Valet föll på sjuksköterskeprogrammet.

– Jobbet som sjuksköterska verkade spännande och omväxlande. Det kändes som ett arbete jag inte kommer att ledsna på, säger han.

Till en början funderade han på att bli polis senare i livet, en tanke som inte längre är aktuell.

– Jag kom på att jag kanske skulle behöva använda vapen och bruka våld som polis. Dessutom är det svårt att komma in på polisutbildningen.

Under fyra år efter gymnasiet arbetade John Nylander i en matbutik och reste runt i bland annat Sydostasien och Sydamerika. Möjligheten att kunna fortsätta att upptäcka världen vägde in i yrkesvalet.

– Utbildningarna är lika i många länder så det är lätt att arbeta utomlands. Jag skulle gärna hjälpa flyktingar. Det är ett mål jag har, säger han.

I framtiden siktar John Nylander på att arbeta för en internationell organisation, vilket också spelade in när han valde just Röda korsets sjuksköterskeprogram.

– Jag tänkte att det skulle vara en fördel att studera hos en välkänd organisation med en internationell prägel på utbildningen.

Med flera inom familjen som arbetar inom sjukvården och en syster som vidareutbildat sig från sjuksköterska till barnmorska, visste John Nylander redan i ett tidigt skede vad yrket innebar.

Mötet med människor är det jag tycker bäst om.

Det senaste året har han på egen hand fått försmak på hur arbetet inom vårdsektorn kommer att se ut då han arbetat som undersköterska på Södersjukhusets akutmottagning.

– Mötet med människor är det jag tycker bäst om. Det är nog därför många vill arbeta inom sjukvården.

Även om det mesta känns roligt kan det stundtals vara svårt att möta människor som mår dåligt, speciellt när det är droger inblandat, förklarar han.

– Det kan vara hemskt att se den sociala misären som många lever i. Man tycker så synd om vuxna människor som inte kan ta hand om sig själva.

Examensdagen kommer att firas traditionellt och högtidligt i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm, där alla färdigutbildade sjuksköterskor får var sin brosch.

– Det finns några traditionella dräkter också men jag tror inte jag får plats i dem, säger han.

Även nära och kära kommer att få möjlighet att fira den nybakade sjuksköterskan när släkt och vänner bjuds på mat hos föräldrarna i Älta, strax söder om Stockholm.

Efter examen väntar en heltidsanställning på S:t Görans akutvårdsavdelning. Där placeras personer som har varit på akutmottagningen och som bedöms behöva extra tillsyn under kortare tid.

Även om det kommer att bli en omställning att gå ifrån ett flexibelt studentliv till ett heltidsjobb, ser John Nylander fram emot det som väntar.

– Det är lite nervöst men känns bra. Det ska bli riktigt roligt att börja jobba.

I framtiden ser han gärna en karriär inom akutsjukvården eller som narkossjuksköterska.

– Jag vill gå en vidareutbildning. Vi får se vilken det blir, säger han.

DN gratulerar.John Nylander

Gratuleras till: Tar sin sjuksköterskeexamen den 13 januari.

Bor: I Vasastan i Stockholm. Är uppvuxen i Älta, söder om Stockholm.

Familj: Sambon Jennifer, som också utbildar sig till sjuksköterska, mamma Agneta som är tandhygienist, pappa Roland som innan pensionen arbetade som ingenjör och systern Ida som är barnmorska.

Intressen: Träffa kompisar, titta på fotboll och gå på teater.