Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

"Kopimismen skulle kunna fylla en mening"

Att kopimismen - som predikar digital kopiering och spridning - officiellt erkänts som ett trossamfund i Sverige betraktas som "en kul grej" av religionsforskare. Men de lärde tvistar om vad en religion egentligen är för någonting.

– Ingen forskare är överens med någon annan. Vissa hävdar att man kan ha Coca cola som religion och göra ett altare av Coca cola-prylar, säger Peter Åkerbäck, doktor i religionshistoria vid Stockholms universitet, till DN.se.

Han har själv ägnat tid åt att problematisera om dataspelande skulle kunna uppfattas som ett religiöst utövande.

– Det handlar om vad som ger mening till tillvaron och som lyfter fram det som är mänskligt och omänskligt. Där måste man titta på vad kopimisterna kan tänka sig att göra, säger Åkerbäck.

Enligt lagen innebär begreppet trossamfund "en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst" men för att få registrera ett trossamfund ställs i övrigt relativt få krav. Peter Åkerbäck ser tilltaget som en kul grej men är nyfiken på vad kopimismen, eller Det missionerande kopimistsamfundet, gjort för att övertyga Kammarkollegiet om sin legitimitet.

– Om man spekulerar så visst, att skaffa sig all sin kultur via nedladdande skulle kunna fylla en mening och funktion på det sättet.

Att troende kopimister skulle kunna hävda religionsfrihet vid illegal nedladdning är dock inte aktuellt, för även om religionsfriheten värnas är det inte tillåtet att bryta lagar för att utöva sin religion.

Hur bedömer du kopimismens chanser att överleva som religion?

– Det kan man ha funderingar kring. Om någonting ska fungera i långa loppet måste det förklara människans mening, varför vi är här och hur vi kommer i harmoni med kosmos. Det undrar jag om den här kan göra.