Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Livsstil

Köttdiet sponsrad av köttindustrin

Foto: Alamy
Den populära lågkolhydrat-dieten har lockat många svenskar att byta ut kolhydraterna i maten mot mer kött och fett. Men köttdieten ger dubbelt så stor klimatpåverkan som Livsmedelsverkets kostråd, visar en granskning. Dessutom har många studier dieten bygger på sponsrats av köttindustrin.

De allt populärare dieterna med låg andel kolhydrater och höga andelar protetin och fett bygger i regel på mycket kött och grönsaker odlade ovan jord.

Enligt tester Sveriges Radios Studio Ett gjort ger den så kallade LCHF-dieten (låg andel kolhydrater, hög andel fett) dubbelt så stora växthusgasutsläpp som en diet byggd på Livsmedelsverkets kostråd.

Både köttproduktion och produktion av grönsaker som odlas ovan jord, ofta i växthus, har stor klimatpåverkan. LCHF-dieten bannlyser potatis och andra rotsaker, som kan odlas med relativt liten miljöpåverkan.

Studio Etts granskning visar samtidigt att flera av de studier som svenska förespråkare av dieten hänvisat till är sponsrade av den amerikanska köttindustrin och andra företag som har ett intresse av att folk går över till LCHF.

Dit hör National Cattlemen's Beef Association, mejeriföretaget Swissmilk och organisationer knutna till bantningsgurun Robert Atkins rörelse.