Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Kvinnan bakom ”Mad men”-modet

Foto: John Sciulli
Vad vore ”Mad men” utan sina kostymer? Ja, samma sak som ”Mad men” utan Janie Bryant. DN Lördag fick ett snack om 60-talsmode, feminism och underkläder med kostymören bakom de senaste årens mest hajpade tv-serie.

– Att vi har sett så mycket 50- och 60-tal i modet de senaste åren tror jag beror på att många av plaggen från den tiden känns ikoniska. Det är klassiska snitt och siluetter som fortfarande känns aktuella, säger Janie Bryant, kostymören bakom tv-serien ”Mad men” som nu är inne på sin sjätte säsong.

Att kvinnan som gjort kostymerna till en av 2000-talets mest uppmärksammade serier – och då inte minst just för rollkaraktärernas kläder – själv skulle ha påverkat de senaste årens 60-talsvåg i modet, är hon för blygsam för att tillstå.

Visst, medger hon, kan Betty Drapers pastelliga cocktailklänningar och Joan Holloways slimmade kontorsfodral säkert ha inspirerat, men att stilen åter är på tapeten tror hon beror mer på tiden vi lever i. I dag, menar Janie Bryant, utesluter en glamorös klänning inte alls maktfaktor – snarare ses den som en signal för att kvinnan köpt den för egentjänade pengar.

– Modet som följde 70-talets sexuella revolution, med brända bh:ar, var på många sätt en reaktion mot 50-talets stereotypa kvinnoideal. Och en sådan reaktion behövdes verkligen då. I dag, när vi har kommit längre vad gäller jämställdhet, kan en kvinna klä sig superfeminint och ändå sitta på en chefsposition.

Som kostymör tjänar du generellt sett betydligt mindre än exempelvis regissören och fotografen. Kan det ha att göra med att det förstnämnda yrket oftast sysselsätter kvinnor och de senare män?

– Absolut. Men jag tror och hoppas att det händer saker där också. Min uppgift, att skapa karaktärerna genom deras kostymer, är en jätteviktig del av filmskapandet. Och det förtjänar verkligen att respekteras därefter.

Nu har du också designat en egen underklädskollektion som släpps i höst. Får vi ses blinkningar till ”Mad men”-stilen i den också?

– Det är en vintageinspirerad kollektion i modern tappning. ”Mad men”-inspirerad skulle jag inte säga, men jag har ju levt med serien under en lång tid så den kommer nog alltid att påverka mig. Jag blir inte kvitt ”Mad men”, vare sig jag vill det eller inte.

Janie Bryant

Ålder: Hemlig.
Bor: Los Angeles.
Aktuell: Inne på sin sjätte säsong som kostymör för tv-serien ”Mad men”. Och med en vintageinspirerad underklädskollektion för Maidenform (se nedan).

Janie Bryant om Mad men-kvinnornas

Janie Bryant om Mad men-kvinnornas kläder:

”Jag ville ge Peggy en modern kostym

”Jag ville ge Peggy en modern kostym som visar på hur hennes karaktär har utvecklats under seriens gång.”

”Bettys i sin signaturfärg rosa.

”Bettys i sin signaturfärg rosa. En klänning som känns oskuldsfull, men som genom sitt silvermönster ger en känsla av kyla.”

”Rosor är en viktig detalj av Joans

”Rosor är en viktig detalj av Joans kostym. Det symboliserar romantik och karaktärens möjlighet att utvecklas.”