Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Livsstil

Lastbilar är Zara Svenssons passion

För Zara Svensson stod valet mellan att börja arbeta inom vården eller med fordon. Det blev lastbilar. Och det har hon inte ångrat. ”Jag har alltid gillat att köra bil.”

Bilintresset fick Zara Svensson redan som barn i Jordbro, från sin storebror. Han körde folkrace och drog med henne på tävlingar.

– Sedan byggde han en bil till mig. Det slutade med att det blev jag som körde och han som mekade.

Zara började fordonsprogrammet och tänkte först bli mekaniker. Men när det blev dags att välja inriktning valde hon transport för att få köra lastbil. Sista året gjorde hon praktik på ett åkeri där hon sedan fick som sommarjobb att leverera varor till småföretag.

– Den sommaren lärde jag mig hitta i Stockholm. En månad körde jag på Kungsholmen så där kan jag varenda gata!

Var det inte svårt att köra lastbil i innerstan?

– Från en lastbil har man mycket bättre överblick. Vi hade också mycket stor hjälp av parkeringsvakterna som kom snabbt när det stod bilar på lastzonerna. Jag kör hellre lastbil än personbil i stan.

Precis som i dag var behovet av nya förare mycket stort. Zara fick snabbt fast arbete på ett åkeri som körde distributionsbilar till Nynäshamn. Det var mycket körningar åt Posten.

Nästa jobb blev att köra lastväxlare – det vill säga lastbilar som lämnar och hämtar containrar. Även här var det mycket körningar inne i stan – bostadsrättsföreningar som beställde en container till städdagen, företag som skulle bygga om, vindar som skulle röjas.

– Det var ett ganska fritt arbete där jag fick lägg upp dagen själv.

Men det kunde också vara ganska besvärligt att hantera stora och tunga containrar i stadsmiljön.

– Ofta såg inte bilister skylten att man inte fick parkera fem meter före containern. Då tvingades man försöka dra ut containern på gatan med en kedja. Ibland var det för trångt även för det. Då fick man åka därifrån.

Under många år körde hon containrar från återvinningscentraler. Hon vill en gång för alla avliva den envisa myten om att det inte skulle vara någon idé att sopsortera ”för att allt skräp ändå hamnar på samma tipp”.

– Nej, så är det verkligen inte. Det vet jag eftersom jag varit på alla tippar. Jag kan allt om sopsortering!

Lastbilarna med containrar är stora, tunga ekipage och har lång stoppsträcka, något som många bilister inte bryr sig om.

– När man ligger i en kö med en långtradare försöker man hålla en rejäl lucka till bilen framför. Ofta händer det att bilister som kör om svänger in och tar den luckan. Det är farligt!

 

Det har alltid varit jag och en massa gubbar.

 

Hur har det varit att arbeta i en mansdominerad miljö?

– Jag har aldrig reflekterat över det. Det har alltid varit jag och en massa gubbar. Jag har också haft många killkompisar och lite grabbiga intressen, vilket kanske underlättat. Jag tyckte att det var betydligt svårare att komma in i personalgruppen när jag arbetade på dagis under en period. Där jobbade enbart kvinnor.

Dessutom tjänade hon som outbildad förskolepersonal hälften så mycket som när hon körde lastbil. Så hon återvände till lastbilarna efter ett par år, även om det kan vara ett slitsamt arbete.

För ett knappt år sedan bytte hon ut lastbilshytten mot ett kontorsrum. Nu säljer hon trådlösa tjänster och serviceavtal på Scanias verkstad i Häggvik, som täcker in hela norra Stockholm.

– Serviceavtalen skräddarsyr jag för varje kund utifrån vad de har för typ av lastbilar. En del kommer in på service en gång i månaden, andra en eller ett par gånger per år.

En lastbil kan rulla 20.000 mil på ett år och till skillnad mot personbilar är det verkstaden som kallar till service när det är dags.

– Kundkontakten är väldigt kul. Jag kan ju jargongen och har en ganska bred erfarenhet av lastbilar. Dessutom känner många igen mig från mina tidigare jobb, vilket kan vara en fördel.

Zaras dotter Emma är uppvuxen med både en mamma och en pappa som körde lastbil. Hon är helt ointresserad av bilar. Det kunde bli väl mycket lastbilssnack vid middagsbordet, även om föräldrarna försökte lägga jobbet åt sidan när de kommit hem.

– Min dotters stora intresse är djur. Hon går på ett naturbruksgymnasium.

DN gratulerar.Zara Svensson

Gratuleras till: Fyller 40 år den 14 december.

Bor: Bromma.

Familj: Dottern Emma.

Uppvuxen: I Jordbro, söder om Stockholm.

Gör: Säljer serviceavtal med mera på Scania.

Om att fylla 40: ”Känns bra, ingen större kris … just nu.”

Så firas födelsedagen: Reser till Dublin med närmaste familjen.

Ser helst på tv: Just nu ”Grey’s anatomy”, Kanal 5. ”Midnattssol”, SVT.