Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/nar-varlden-kom-till-byn/

Livsstil

När världen kom till byn

Bild 1 av 7 Färre invånare. I Mellansel står många villor tomma, på 1980-talet bodde här över 1300 personer. I dag knappt 800.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 2 av 7 Väntar på besked. Moses Alfred, som varit på flykt i åtta år, har bra och dåliga dagar. De dåliga stannar han i Migrationsverkets hyrda lägenhet med persiennerna neddragna. Bra dagar går han till gymmet eller tar bussen in till Örnsköldsvik. Väntan på besked om uppehållstillstånd är tung, säger han.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 3 av 7 Stora planer. Idrotts­föreningens Marina Viström och Roger Fjellstedt planerar att bygga Framtidens hus i Mellansel i mars. Denna ska innefatta relaxavdelning, spa och restaurang.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 4 av 7 En gång i veckan arrangeras internationell folkdans för invånarna i Mellansel. Nyanlända asylsökande och byns pensionärer, som Inger Munter, möts på dansgolvet.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 5 av 7 Få kvinnor. Abadit från Eritrea och Azra från Iran är två av de få kvinnor som kommit till Mellansel under hösten. Azra fick först tjata men till sist lyckades hon locka med Abadit till gymmet. Nu tränar de tillsammans varje dag.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 6 av 7 Lektion i svenska. Stig Östman är pensionerad blomsterhandlare. Nu arbetar han ideellt och håller lektioner i svenska för de asylsökande i Mellansel. De håller till i Filadelfiakyrkans församlingslokal.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 7 av 7 Khaled, 19 år, från Kirgizistan flydde ensam till Sverige. För att lära sig svenska har han varje dag besökt den lokala Coop-butiken i Mellansel och där övat språket med människor han träffar. Nu har han bett att få praktisera i butiken. Första dagen handlade mest om att fylla mejeridisken.
Foto: Lars Lindqvist

De senaste åren har Mellansel i Ångermanland fört en tynande tillvaro. Men i september ändrades allt. Då anlände två bussar med 92 nya invånare från världens alla hörn.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in